Реклама / Ads
9| 32056 |08.01.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Нейков: Поставиха капан на новото правителство за пенсиите

.
Иван Нейков
Хората получават два типа плащане – пенсия и Ковид добавки, а тези добавки не са пенсия, каза Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър. Според бившият социален министър през 2020 г. от Правителството непрофесионално са започнали приказките с увеличението на пенсиите с Ковид добавки и са внушили, че това се брои като пенсия.
 

По думите на Иван Нейков пред "Фокус" е бил поставен капан на новото Правителство и в момента добавката за всички пенсионери, независимо с висока или малка пенсия, то тя е една – 120 лв.

 

Вместо управляващите да обяснят разликата между двата типа плащане, те търсят отговор на обещание, което сами са дали и сами не разбират какво са казали, според бившият социален министър, който допълни още, че хората не получават по-малка пенсия, а по-малко пари, заради наложената им компенсация. Най-големият проблем, според Иван Нейков, е неумението да се обясни от управляващите за различните видове плащания.


А относно осигуровките поред директорът на Балканския институт за социална политика Иван Нейков няма никакви промени.


Заради статутът, че един човек е пенсионер държавата каза: ,,Ето ти едни пари, които ти обещаваме‘‘. Пак казвам – различни аргументи. И в един момент новото управление започна да се усеща за ,,капана‘‘, който му беше поставен и по който се подхлъзна новото мнозинство, и както се казва ,,само си надяна примката на врата‘‘, защото стигнахме до увеличаване дори на тази универсална добавка до всички – и за тези, които взимат минимална, и за тези, които взимат максимална пенсия, на всички – 120 лв.

 

В един момент обаче новото ,,мнозинство‘‘ се усетиха, че са направили грешка и започна обратен път. Един от начините да се преодолее тази ситуация, е да бъде намалена тази добавка и заради това, новото решение е тя да стане 60 лв. да речем.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11676 |07.12.2021 Полина Паунова: Убиването на медии започва с едно ”гъди гъди” от властта . 15| 16438 |29.11.2021 На 3 декември, преди откриването на НС, преговарящите договарят председател на парламента . 6| 6609 |07.09.2021 Иван Бакалов: ИТН и Дончева взаимно си пуснаха кръв предизборно . 7| 28948 |29.07.2021 Мадж Алгафари: Започна извиване на ръце, не видяхте ли, че народът одобрява служебното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads