Реклама / Ads
3| 4742 |26.12.2021 НОВИНИ

Иван Нейков: През 2021 политиците реабилитираха социалната политика

.
Иван Нейков Източник: БГНЕС
През отиващата си 2021 г. социалната политика бе реабилитирана; заради изборите изведнъж всички политически партии започнаха да мислят свръхсоциално, защото няма как да тръгнеш да искаш всенародната любов и да загърбиш социалната политика. Това беше добро, защото бяха повдигнати сериозни въпроси.
 

Това каза за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

 

„Ягодката на тортата е актуализирането на пенсиите, което беше направено в края на годината; нещо, което се очакваше от много дълго време. Нямаше парламентарно представена сила, която да е против - партиите разбраха, че трябва да има такава промяна“, смята той.

 

Според него грешна стъпка през годината е, че с политиките към пенсионерите загубихме границата между социално осигуряване и социално подпомагане.

„Започнахме да даваме като пенсия помощи - дали ще ги наричаме ковид добавки, дали - подкрепа до линия на бедността, не е толкова важно, но така размиваме границата между две съвършено различи системи“, заяви експертът.

 

При осигурителната система е важен приносът на човека с оглед на размера на пенсията, докато при социалното подпомагане са водещи нуждите на човека - там принос няма, там е въпрос на подкрепа от обществото, припомни директорът на Балканския институт по труда и социалната политика. Според Нейков тази грешка продължава да съществува, пренесена и в политиките за 2022 г. - отново ще даваме поравно ковид добавките. Той смята, че задачата как да не се размиват границите между двете системи, ще продължаваме да я решаваме през 2022 г., дано не и през 2023-та, защото „много хора по труден начин разбраха един от основните закони в социалната сфера - че много лесно се дава, но много трудно се спира онова, което си дал, дори когато грешно си го дал“.

 

„Ние решихме, че за пенсионерите е достатъчно да им вдигнем пенсиите, за да водят по-качествен живот. Какво от това, че ще дадем 60-70 лева допълнително на един човек в едно малко село, където няма кой да му даде услугите, от които той има нужда?“, попита Иван Нейков.

 

По думите му най-големият проблем в социалната сфера е липсата на услуги. „Трябва да има съвършено друга политика, която да насърчи предоставянето на услуги“, смята експертът. Според Нейков политиците не попитаха възрастните хора от какви услуги имат нужда, а им дадоха 50-100 лева отгоре, като им казаха, че така ще живеят по-добре, а това далеч, по думите му, не е така.

 

Според него различните отрасли са реагирали по различен начин по време на кризата - в затворените или ограничените бизнеси хората са загубили доходи, но за някои бизнеси тази обстановка беше истинско възраждане - в онлайн търговията, индустрията на IT технологиите. „Не може да се слага клеймо на годината, че е била безкрайно лоша или безкрайно добра - имаше различни състояния за различните индустрии“, смята Нейков.

 

„Ние забравихме хората с увреждания, трябва да ги върнем на пазара на труда“, коментира още Иван Нейков. Според него един от най-тежките проблеми, пред които е изправено новото ръководство на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, ще бъде как да промени системата за оценка на работоспособността. „Голямото „бяло петно“ през последните десет години в политиките на МТСП е, че трудът беше избутан в ъгъла“, заяви Иван Нейков в отговор на въпрос как бяха подкрепени работещите хора. Според него има десетки въпроси, които са се натрупали, свързани с трудовото законодателство. „Те трябва да бъдат решени, но непрекъснато ги отлагаме“, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3114 |26.12.2021 Президентът: Подкрепата за „Българската Коледа“ е израз на съпричастност, която няма цена . 0| 2844 |25.12.2021 6000 души са дарили безвъзмездно кръв във ВМА през последната година . 0| 3416 |25.12.2021 Коледен подарък - до 13 градуса през деня . 0| 2997 |24.12.2021 Силен вятър отложи откриването на ски-сезона на Витоша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads