Реклама / Ads
4| 7028 |01.07.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Кап. I ранг Васил Данов: Доволен съм, че президентът се отказа да оглави делегацията във Вашингтон

.
Кап. I ранг Васил Данов Източник: личен архив
"Сигналът е ясен, че всеки остава на своите позиции, мнозинството, досегашното, в НС и МС остават на позициите, които вече официално са приети от българската държава в лицето на правителството и главно на парламента. Президентът остава на своята позиция, като противник на помощите със оръжие на Украйна с опасенията си за разгръщане на конфликта в по-широк териториален мащаб."
 

Това мнение изрази капитан първи ранг Васил Данов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" пред БНР.

 

Той коментира отказа на държавния глава Радев да води делегацията на България на срещата на върха във Вашингтон и разлома между Дондуков 2 и Дондуков 1.





"Нашите съюзници знаят какво се случва у нас. Доволен съм, че президентът се отказа да оглави делегацията и даде възможност на служебния премиер да изрази тази позиция пред съюзниците във Вашингтон. Няма сигнали МС или МВнР нещо да са променили, защото тази позиция трябва да е устойчива, дългосрочна и стратегическа. Тази позиция отдавна е известна на Радев, защото е формулирана и известна в предишния парламент и не трябва да има изненади. Преиграха и драматизираха, че не са запознати с позицията, защото тя не е нова", посочи кап. Данов.

 

По думите му срещата във Вашингтон е за натрупани нерешени и труднорешими проблеми:





"Би трябвало сега НАТО, ръководството и водещите държави във Вашингтон, 8 - 11 юли т. г., да изгладят различията с държавите за подкрепата за Украйна, да помогнат с оръжие и техника. Другите задачи са усилване на предното разполагане на натовски сили на Балканите. Това е започнало от десетилетие, защото от 2014 г. е първата агресия  - анексиране на Крим."

 

Експертът коментира и как България е пропуснала да се позиционира в НАТО, както го е направила Румъния.





"Румъния е регионален лидер, защото нашето ръководство изтърва десетилетие с колеблива политика да се позиционира добре пред НАТО. Румъния следва своята линия това личи в тази база на НАТО там, която е най-голямата в Европа, по-голяма е от германската „Рамщайн“. Там са разположение 5000 войници, а се предвижда 10 000 войници, със щабове противоракетна и противовъздушна отбрана. Пистата е разширена и ще се гради ново летище. Там от 2022 г. се базират и излитат самолети разузнавачи и предоставят данни на ЦРУ. И румънското правителство каза, че ще се разширява със свои средства - с 2,5 млн. евро", отбеляза още специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 12517 |30.06.2024 Архимандрит Никанор: Моят патриарх е Вартоломей, напускам църквата! . 5| 7167 |29.06.2024 Журналистът Надя Чолакова: Дълбоко се съмнявам, че Брендо ще се регистрира в Бюрото по труда . 9| 9323 |26.06.2024 Проф. Ана Кочевa за ФрогНюз: Когато говорим със Скопие, всъщност говорим с Белград и Москва. А пътят им за ЕС минава през България . 7| 15177 |24.06.2024 Проф. Касчиев: Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй“. Има сериозен риск за служителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads