Реклама / Ads
76| 10653 |02.08.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Кирил Петков: Учуди ме, че атаката дойде и от ИТН. Явно засегнатите от спрените пари са намерили пролука

.
Учуди ме, че атаката дойде от три партии. Първите две ги очаквах - ГЕРБ и ДПС. Спряхме много средства на много хора, свързани с тези партии. Изненада ме атаката от ”Има такъв народ” - ужким хората на промяната, хора на протеста, а такава силна атака. Тези хора, чиито милиони сме спряли, се опитват по всякакъв начин да не позволят хора като нас да останат дългосрочно. Видях, че те в момента използват всяка пролука през партиите. За съжаление са намерили такава през ИТН.
 

Това заяви пред bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков. Повод за думите му е атаката в парламента в последните дни на миналата седмица. Към него и колегата му в икономическия екип на служебния кабинет Асен Василев бяха отправени обвинения за нечисти връзки и конфликт на интереси.

 

Петков отрече да има общо с наемането на конкретен адвокат от конкретна адвокатска кантора в правната дирекция към Българската банка за развитие. Допусна още, че две различни информации са били съшити от сайта "ПИК" като удобно е бил изпуснат конкретен документ, който доказва отсъствието на Петков от сделка, случила се през 2013 г., когато Асен Василев е част от служебното правителство.

 

"Избрах си най-добрите управители на Българската банка за развитие и ги оставих да действат. Точно преди да влязат се разбра, че шефът на правна дирекция е напуснал и едновременно е поискал обезщетение в размер на 120 хил. лева, което е било одобрено. Екипът, който назначих, пусна веднага конкурс за нов шеф на правна дирекция. Междувременно наеха една от най-добрите кантори в София с идеята, че докато върви този конкурс трябва да има човек, който да действа и да спре тези 120 хил. лева. Това се случи. Те няма да се платят по начина, по който е поискано. Едновременно с това конкурсът вече привършва и ще се наеме нов човек по напълно прозрачен начин. Пусната е била оферта към шест други кантори. Изборът не е мой. Техен е", обясни министър Петков.

 

По повод другите обвинения към него и цитирани "факти", служебният икономически министър изрази изненада, че се цитират публикации на "ПИК".

 

"Асен Василев беше служебен министър. Аз бях предприемач. Имах дялове в една фирма. Когато той бе министър, компанията, в която аз бях съдружник, поиска да инвестира в зона "Божурище"- Това се случи лятото на 2013 г. Разбрах се с инвеститора да бъдат изкупени моите дялове през август 2013 г. Още повече - Асен Василев не е подписвал правото на строеж на тази фирма. Подписано е от Драгомир Стойнев и то на 28 ноември, когато аз вече съм излязъл. Двете информации са съшити в едно и е изпуснат документа. Истината е друга. Въпросът е как и по каква причина, защо тези хора, които не могат да понесат да се спрат техните парични потоци са успели да си проправят път през партии на протеста", посочи още Петков.

 

Атаката към него и колегите му обаче той определи като очаквана именно поради факта, че са спрени големи финансови потоци.

 

"Затова се казва "битка". Не ни е страх нито за нашата репутация, нито за битието ни. Прежалихме се, знаейки че тръгваме срещу хора с огромни интереси. Това не са нормални бизнеси. Това са бизнеси на лобизма и корупцията. Оказа се, че не е толкова трудно да им се спрат парите. Трябват хора с воля, които не ги е страх", категоричен бе Петков.

Той отрече върху него да се оказва каквото и да било влияние. Повод за думите му са обвиненията, че е свързан с Иво Прокопиев.

 

"Аз съм министър само на България, на никой друг. Никой не може да ми вдигне телефона и да ми каже какво да направя. Големият проблем за мен е, че когато човек е независим, той не е човек на никого. Президентът показа, че може да се управлява като се даде възможност на свободни хора да действат без наставления и изисквания. За нас това е принципът. Асен Василев е по същия начин. Нямаме координирани действия с Прокопиев. Радвал съм се на журналистическите им разкрития", посочи още Петков.

Служебният министър на икономиката бе категоричен - от тук насетне ще следи внимателно какво се случва в страната.

 

"Моята гордост от последните 2 месеца е, че дадохме надежда на хората и очаквания към политиците. Когато не искаш да крадеш много бързо можеш да направиш огромни стъпки за прогреса на страната. Не трябва да допускаме да подменят каквото и да било. Ще следя всяка една стъпка на правителството, което и да е то. За да сме сигурни, че хората, събрали огромни милиони, не са намерили нов канал. Най-вероятно няма да сме в правителството, но обещавам, че ще следя тези средства. Корупцията изисква тайна. А тайната - незнание. Вече има хора, които знаят. Ще следим", обеща Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 55906 |31.07.2021 Румяна Ченалова: Сравнението на кандидат премиера с Кирил Петков, Асен Василев, Рашков, Пеканов е невъзможно . 26| 13471 |30.07.2021 Кирил Петков: Ако нещата не вървят, съм на улицата, протестите са нещо хубаво . 16| 17156 |12.05.2021 Кирил Кадийски за Фрог: Плач за една озлочестена и вече изоставена някогашна девица . 8| 8627 |10.03.2021 Румен Петков: Шайката, която оглавява АЕЦ ”Козлодуй”, ще влезе в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads