Реклама / Ads
20| 13519 |03.10.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Комунист и антикомунист заедно – испански модел или провокация

.
Киро Данков и Джон Бризби
или пък следване на досегашното правило „един от вашите, един от нашите”?
 

Любопитни и на пръв поглед несъвместими са тазгодишните две номинации за най-високото троянско отличие – Почетен гражданин на Троян.

На 90-годишния Киро Данков – дългогодишен активист на БКП, кмет на града ни през втората половина на постсталинистките 50-те години и след това директор на фабрика „Болшевик” и на началнически постове в още няколко троянски предприятия, последното от които е АПК – Троян; негови синове са общинският съветник от ГЕРБ Йордан Данков и доскорошният лидер на ГЕРБ – Троян Сашо Данков.

И на лондончанина с български корени 
Джон Бризби – голям дарител за троянската просвета, антикомунист и привърженик на британските (консерва)тори, топ адвокат и кралски юридически съветник, син на жената, превела на английски „Задочните репортажи” на убития с чадър писател Георги Марков – Лиляна Данева-Бризби, и потомък на най-богатия българин в началото на миналия век х. Калчо Дренски (роден в мах. Баба Стана над Троянския манастир - бел. Г.М.), на дипломата Константин х. Калчев, довел Фердинанд на българския престол, и на двама български министър-председатели – Тодор Бурмов и Стоян Данев.

Наистина това съвпадение е спорно и в някаква степен буди недоумение, дори подозрения за провокация (още повече че няма яснота кой кого точно е номинирал и отговорът на този важен въпрос виси във въздуха; надяваме се все пак председателят на Общински съвет - Троян инж. Ангел Балев, председател и на комисията по предложенията, да даде нужните разяснения според чл. 11, чл. 12 и чл. 13 от съответната Наредба, виж по-долу – бел. Т21). Но пък от друга страна може би се следва „испанския модел” – според който на франкисти и републиканци бил издигнат общ мавзолей край Мадрид. А може, и това според нас е най-вероятното, да е карано както при досегашните номинации – по неясни (политически) критерии, изродили се в правилото „един от вашите, един от нашите”. Че подобна договорка е налице, си личи и от консенсусното гласуване на номинациите на последната сесия на Общинския съвет (26 септември) – от 28 присъстващи съветници 26 гласуваха със „за”.

Генадий Маринов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5408 |02.10.2013 Цифровата тв - по-голяма крачка от чернобялата към цветната . 14| 10890 |02.10.2013 В Бордо пропищяха от наши цигани . 0| 8118 |29.09.2013 „България си ти!” гостува на Българския фестивал на сливата . 2| 8245 |27.09.2013 Празник на сливата - радост за всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads