Реклама / Ads
10| 15460 |24.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Културата у нас е лукс. В Гърция ще гледат Джон Малкович срещу четири пъти по-евтини билети

.
Искате да гледате постановката на Джон Малкович в Народния театър? Ако нямате свободен бъбрек за продажба на черния пазар, то доста по-изгодно би било да пътувате до съседна Гърция. Защо? Оказа се, че най-стария професионален театър у нас ще посрещне зрителите, желаещи да гледат Малкович, на баснословни цени - четири пъти по-високи от стойността на билетите, които биха платили за същото представление зрителите в Атина.
 

Народният театър “Иван Вазов” пуска утре билети на цени от 50 до 400 лева за постановката “В самотата на памуковите полета” oт Бернар-Мари Колтес на режисьора Тимофей Кулябин, в което ще участва световно известният американски актьор Джон Малкович. Представлението ще се играе в три поредни вечери - на 16, 17 и 18 февруари. Билетите са разделени в осем категории.

 

Не е ясно обаче какво налага продажбата на билетите на толкова огромни суми. В съседна Гърция същата постановка ще се играе дни по-рано - отново на три дати, но между 9 и 12 февруари. “В самотата на памуковите полета” ще стъпи на сцената на Onassis Stegi, а билетите варират от 5 до 55 евро. Казано иначе - между 10 и 110 лева. Или четири пъти по-евтино.






Onassis Stegi е съвременен център култура и изкуство, свързан с едноименната фондация - една от най-големите в Европа, която използва средствата и програмите си, които развиват гръцката култура. Цялата философия стъпва върху схващането, че достъпът до културата трябва да е напълно неограничен и поради тази причина Onassis Stegi предлага редица отстъпки за възрастни, младежи, безработни, хора с увреждания.

Отстъпки ползват и учащите в гръцки и международни държавни и частни образователни институции. 

 

Редовните билети са на цени от 7 евро. 5 евро струват билетите за безработни, налични във всички зони за сядане и за всички събития. 5 евро струват и билетите за хората с увреждания и техните придружители.


.

За съжаление обаче представлението в Гърция е разпродадено за всички дати. Така че онези, които желаят да видят Малкович на балканска сцена, ще трябва да се бръкне по-дълбоко в джоба. Каква е причината същото представление да се играе у нас на суми в пъти по-високи от тези в Гърция - не е съвсем ясно. Ясно е обаче, че държавата сякаш по-скоро се преструва, че културата е национален приоритет. 






Подобни отстъпки в театрите у нас няма, а билетите за театрални постановки, оперни представления и дори кино растат. И то при все, че страната ни е бедна, а цените в магазините удрят тавана. Въпреки това театралните салони често са пълни до горе.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 16876 |13.10.2022 Кънев разкри: ЕК вероятно са ни заплашили със съд, ако се възпрепятства интерконектора с Гърция . 0| 4337 |31.08.2022 Министър Шишков за интерконектора с Гърция: Ще бъде завършен между 10 и 15 септември . 18| 24207 |21.07.2020 Писател: Франция е взела безвъзмездни 40 млрд., а Гърция -70 млрд. Но никой не се хвали. Парите са кървави . 11| 10823 |15.11.2019 Ало, Банов, за вендета в „Ирландеца“ и ”Кръстника” ли говориш или за Министерство на културата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads