Реклама / Ads
12| 5527 |22.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Т. Найденов: Побоищата над лекарите се превърнаха в цигански спорт

.
Д-р Тотко Найденов
Учудвам се на растящата безочливост, проявявана от политик като Местан, когото смятах за по-умерен. Явно, дългото престояване във властта го е увредило интелектуално и емоционално. Да искаш оставката на здравния министър, само защото казва истините в прав текст, наистина е неразбираемо. Много ми се понрави и декларацията на колегите, работещи в "Спешна помощ", които подканват политиците да минат без охрана през гетата нощно време... Действително, побоищата там над спешните екипи се превърнаха в национален цигански спорт, коментира пред Фрог нюз социалният медик Тотко Найденов.

Колко от бабаитите са здравноосигурени? Бъдете сигурни в цифрата: 0%. Друг въпрос: колко от повикванията са били основателни? Едва ли - повече от 5%. Директорите на Центровете за спешна медицинска помощ в страната би трябвало да правят подобна статистика. Защото в цивилизованите страни всяко неоснователно повикване на Пожарна или Спешна помощ се таксува солено. Плюс глобата.

 

Всяка една от линейките на "Спешна помощ" - Софийска област изминава годишно по 1,2 млн. км. Убеден съм, че поне половината от тях са пропътувани абсолютно ненужно. Но карай да върви, нали държавата поема разноските...
С гордост ще заявя, че чл. 131, ал. 2 от Наказателния кодекс бе допълнен по моя идея. Съгласно този параграф наказанията при нанасяне на телесна повреда на полицай, прокурор, съдия, съдебен изпълнител по време на изпълнение на служебните задължения, са чувствително увеличени. През 2009 г. предложих на БЛС и НС в този списък да бъдат включени и медицинските специалисти. След дълги борби с Правната комисия, в които най-дейно участие взе тогавашната здравна министърка Десислава Атанасова, допълнението бе прието.
Е, добре, но колко от директорите на "Спешна помощ" са дали под съд нападателите на нападнатите и пребити от тях медици? Там, в незабавното търсене на наказателна отговорност, е заровен проблемът, смята Найденов. 

 

Финансова и съдебна отговорност - за излишно разкарване на линейка и екипите, както и за нанасяне на побой над тях. И стига сме глезили тези привилегировани наши мургави сънародници, които, без да влагат нищо-нищичко в брутния вътрешен продукт, знаят само да консумират социални и медицински помощи, критикува Найденов. 

 

Би трябвало министър Москов да издаде съответната Наредба до подчинените му директори на Центровете по спешна медицинска помощ в страната: за незабавно търсене на строга отговорност от побойниците на екипите. Пък после Местан нека да ходи да им носи цигари в затвора. Нали са му най-ценният електорат, иронизира медикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5210 |16.10.2014 Д-р Тотко Найденов: Жириновски е клеветник! . 0| 5016 |09.10.2014 Д-р Тотко Найденов: 20 години - Ден на българския лекар . 3| 5633 |25.06.2014 Д-р Т. Найденов: Трябват Крумови закони за мародерите при бедствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads