Реклама / Ads

148| 10604 |22.09.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Ние не сме от тези българи, г-н премиер!

.
Премиерът Станишев е направил изказване от името на всички български граждани, че «българското общество никога не е възприемало Русия като агресор». Ние сме смаяни и възмутени от това изказване.

 

Заявление на форумно общество «Де зората», www.de-zorata.de/forum

 

От медиите научихме, че в интервю за руския вестник „Время новостей" премиерът Станишев е направил изказване от името на всички български граждани. Той казал, че «българското общество никога не е възприемало Русия като агресор».

Ние сме смаяни и възмутени от това изказване. Преди пътуването си за Сочи премиерът нито е искал, нито е получавал съгласието на цялото българско общество, за да прави такова категорично и ангажиращо нацията изказване. Говоренето от името на всички граждани е нещо, което западен държавник трудно би си позволил. То е свидетелство за неизживяното тоталитарно мислене на премиера.

При това в международен план България вече изрази своята позиция. И тя е, че нашата страна безусловно подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници. По същество, с изказването си в руското списание премиерът противоречи на позицията на българското МВнР.

Като български граждани ние, членове на форумно общество «Де зората» и подкрепящите ни съмишленици, категорично протестираме срещу това самоволно обсебване на нашето мнение и на нашия здрав разум.

Днешна Русия в лицето на управляващите я бивши служители на КГБ/ФСБ, на военно-промишления и газово-нефтения комплекс проявява отдавна агресивност, както към собствения народ, така и към своите съседи. Тя подлага от години на жесток терор гражданското население в Чечения, подкрепя сепаратистки сили в Молдова, окуражава подривни елементи в балтийските републики, дестабилизира Източна Украйна, шантажира Полша и други свои съседи с новия инструмент на енергосуровините.

През последния месец Русия се прояви вече и като неприкрит агресор, използващ съвършено непропорционална военна мощ за да пречупи съседна и от векове приятелска Грузия. Руската армия нахълта дълбоко в грузинска територия, бомбардира и взривява военни и цивилни обекти и транспортни съоръжения, руски войници плячкосваха къщи и обществени сгради, извършваха, както потвърждават независими наблюдатели, заедно с южноосетински и чеченски наемници убийства и насилия над мирни грузинци и дори журналисти.

Ето защо ние като български граждани настоятелно запазваме за себе си правото да кажем публично, че за разлика от премиера, считаме Русия за агресор. Тя отдавна се готви за своя поход в Грузия, отдавна противодейства на законно избраните органи на държавна власт там. Русия отдавна и нескрито иска да влияе на външната и икономическата политика на Грузия, да я накара да промени своето решение за присъединяване към евроантлантическите структури.

Премиерът Станишев казва в своето интервю, че «доброжелателното отношение на българите към Русия е напълно реално». Това разбира се никой разумен българин не би оспорил.

Въпросът е коя Русия подкрепяме, към коя Русия изпитваме симпатии и коя Русия ценим.

Като български граждани ние изразяваме своята солидарност с все по-слабо чуващия се глас на Несъгласните с днешния Кремълски режим. Към тази Русия – Русия на незабравилите ужаса на съветските десетилетия и причините за него, Русия на демократите и хуманистите, на убитите и хвърлените в затвора през последните години заради тяхната гражданска съвест и смелост - ние наистина изпитваме най-добри чувства.

Нея ценим. На нея се надяваме. Заради бъдещето на тази велика страна, заради бъдещето и на нашите деца в България, Европа и по света.

 

София, 21.09.08

 

Веселин Ангелов, Веселин Недялков, Вихрен Чернокожев, Даниела Горчева, Димитър Узунов, Добри Генев, Ивайло Иванов, Кирил Радев, Мариана Цонева, Милен Радев, Михаил Новак, Петър Добрев, Петър Дяков, Пламен Асенов, Пламен Даракчиев, Росица Кръстева, Симеон Христов, Стоян Чонев, Цвета Трифонова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 6162 |15.09.2008 Назад към селото . 31| 6841 |04.09.2008 Пенсионери на море е игра с неочакван край . 8| 5295 |28.08.2008 Отговорност и възпитание . 57| 9556 |25.08.2008 Миролюба и Мануела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ