Реклама / Ads
2| 5821 |28.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Ниско доверие в институциите в навечерието на bg-председателството на ЕС

.
Източник: БГНЕС
В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се отчита ерозия в общественото доверие към политическия елит на страната. Това показва проучване на общественото мнение на ”Маркет линкс” относно обществено-политическите нагласи у нас през октомври. Допитването е проведено в периода 6-16 октомври тази година сред 1017 лица.
 
Негативно е отношението не само към всички политически субекти, но и към публичните институции - изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Положението се влошава допълнително от зачестилите скандали,  свързани главно със злоупотреби с власт по места (разкритията около роднинските назначения на Делян Добрев в Хасково, случая "Суджукгейт" и т.н.), са залюченията.

Очертава се следната електорална картина:

- Оптимистите за развитието на страната в обозримо бъдеще са близо 29%, а песимистите - 65%;

- ГЕРБ е първа политическа сила с електорална подкрепа от 21%, следвана от БСП (17%). Обединени патриоти, коалиционен партньор в кабинета "Борисов 3", печелят доверието на 4% от избирателите в страната, следвани от "Воля" (3%), ДПС (3%), "Да, България" (3%), Реформаторски блок (1%), Коалиция "Нова република" (1%) и АБВ (1%).

- Висок е делът на пълнолетните граждани на страната, които не се чувстват представени от нито един от настоящите политически субекти - общо 43% декларират, че не биха гласували или не са решили кого да подкрепят, ако днес се провеждат парламентарни избори.

Президентът е с най-устойчива подкрепа и най-висок положителен баланс между позитивните и негативните оценки (съотношение 56:18), следван от традиционно одобряваните институции на българската армия (40:27) и българската православна църква (38:30).

Народното събрание (12% положителни, 61% отрицателни оценки) е с най-ниска степен на обществено доверие и открояващ се отрицателен баланс между позитивни и негативни оценки. Приблизително 21% от пълнолетните граждани на страната споделят доверие в дейността на настоящото правителство. На противоположния полюс са близо 54% от хората - те декларират, че нямат доверие в Кабинета "Борисов 3". Към настоящия момент обаче кабинетът демонстрира политическа стабилност, а предвид предстоящото европредседателство на страната, през идните шест месеца не се очертават условия за предсрочен вот.

Министър-председателят е със значително по-висок личен рейтинг в сравнение с оглавяваното от него коалиционно правителство между ГЕРБ и Обединени патриоти. 29% имат положително отношение към Бойко Борисов. От своя страна, около половината от пълнолетните жители на страната споделят критични възгледи относно работата на премиера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4739 |15.10.2017 Доверието в родната полиция надхвърли 100%. Баби и дядовци радостно хвърлят пачки през терасите . 0| 3931 |06.10.2017 Цачева прозря: Война между институциите не трябва да има . 2| 4759 |25.09.2017 ГЕРБ свали доверието си към своя кмет в Хасково: Управлението му било провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads