Реклама / Ads
19| 20270 |26.02.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Илиян Василев: Олигарсите от Централна и Източна Европа маневрират - казуса ЧЕЗ

.
Подобни сделки,, преди да се обявят публично, особено за важни активи на компании като ЧЕЗ, която е листвана на световни борси, включително Nasdaq, се съгласуват за политически риск е задължително се тества реакцията на българското правителство.
 
Това е изискване и на банките, които се очаква да финансират и да дават гаранции. Изключено е българските власти да не са били предварително сезирани. Иначе се рискува след обявяване на сключването на сделката, българското правителство да обяви, че интересите му не са защитени, което ще се възприеме от пазара като неразпознат и не комуникиран политически риск и подвеждане от страна на купувачите.

Даването на невярна или по-скоро непълна информация на акционерите и инвеститори  често завършва със съдебни дела, а когато иде реч за американско правосъдие, нещата никак не се уреждат по "българските" способи. Нищо, че ЧЕЗ е държавна компания - това обстоятелство само може да усили апетитите и атаките.

Казанато не важи за институциите, които ще проверяват сделката като КЗК и КЕВР, тяхната намеса се възприема от пазара като логична и закономерна, като част от пазарен процес.

Всеки, който работи в енергетиката, знае, че Теменужка Петкова не е фигурата, която може еднолично да реши такъв въпрос. Точно, обратното, нейното име остана някак странно незамесено в задкулисни схеми - нещо, което не може да се каже за много хора на високи постове в енергетиката, в министерството и в парламента.

Най-голямата критика тя отнесе от приближени кръгове в ГЕРБ и "приятелски" огън от парламентарната група. Опозиционните атаки на БСП, като правило, бяха тясно координирани с противниците и в ГЕРБ. От доста време дори се знае името на човека, който трябва да я замества.

При степента на олигархизация на властта и на целия сектор, идеята човек от третата или n-та редица в бизнеса, която госпожа Гинка Върбакова заема по силата на сегашния и бизнес, да вземе топ компания, при това електроразпределителна, е със степен на вероятност равна на това метеорит да ви удари, т.е. никаква.

Тук пиарът и най-вече отклоняващите вниманието маневри на задкулисието работят на пълна пара - това било "частна" сделка !? Нищо че от едната страна е чешката държава като собственик, а от другата българската държавата на бариерата. Очевидно в ход е подготвен отдавна план, който се осъществява от дълго време и сега пускат пиар машината.

В случая не трябва да зная къде и кога, но е сигурно, че е потърсено и получено съгласуване с премиера Борисов, който е дал "зелена" светлина. Той пък на собствена глава без да "изчисти" сделката с Доган, Пеевски и особено със силните в сектора играчи, няма да тръгне да прави "на баир лозе". Защото става въпрос за контрол върху милиард и половина лева паричен поток, а сам играч - политик или олигарх не може да действа. Дори не коментирам вица тук -  госпожа Върбакова да е "краен собственик".

Много бих искал у нас такива чудеса, за малкия милионер Гинка Върбакова как станал милиардер, да се самослучват, и да няма нищо извънредно дамите да правят това, което мачовците не смеят. Но не съм на халюциногенни.

Това, че Борисов без никакво забавяне жертва лоялната му Петкова, само издава нервност и предварителната подготовка. Официалната причина за това, че тя познава "крайния собственик" е смехотворна - това е линия на атака по-скоро вътре в ГЕРБ, а не извън. На този принцип българската политическа класа и бизнес елит просто не трябва да припарват до власт. Примерно господин Сидеров, който призна тези дни че познава всички големи бизнесмени. В случая Борисов преигра защото жертва рано и без особен смисъл "бушона" си. Излезе под прожекторите прекалено рано, привлече светлината и огъня на цялата критика върху себе си. Обикновено до този момент, предпочиташе да чака в удобна самоизолация, зад кадър, докато дойде сгоден момент и остане явно печелившото решение. Сега никакви призиви за разследвания на ДАНС, на прокуратура, никакви дежурни щитове като европредседателството не помагат. Много от триковете вече са прилагани и не могат да впечатлят никого.

При това равнище на апатия в нашето общество проблемите на Борисов и хората зад сделката няма да дойдат от улицата, поне не веднага. Там няма никой. Но ще дойдат първо от вътре, в ГЕРБ, след като сделката става все по-токсична и все повече хора ще се разграничават в името на собственото си оцеляване, и разбира се най-вече отвън, от партньорите ни в САЩ и ЕС, защото "европредседателите" прекрачиха границите на допустимото.

Не изключвам някой да е спретнал мероприятие, познавайки характера и слабостите към далаверата на основните играчи и да са ги вкарали в "капан".  За отбелязване е, че Цветанов се държи на дистанция, а Делян Добрев подкрепя "по принцип", разчитайки, че готвеният от него човек от "дрийм тийма" ще наследи неудобната Теменужка Петкова.

Няма външни инвеститори, процедурата е разтеглена във времето така че по пътя да се откажат излишните и да остане правилната.

Последно на фокус - "внезапният" взрив от инвестиционен интерес от Чехия към България - Нова ТВ, ЧЕЗ, Теленор - класически бленд на контрол върху огромни парични потоци, сигурност и медийно влияние никак ама никак не се вписва в типичния мотивизационен профил на западен инвеститор, който търси пазарни дялове, доходност и позициониране. Тези чешски сделки имат общ знаменател - власт и пари - и там и у нас. Телевизионният бизнес спада като доходност, същата е ситуацията с телекомите като Теленор.

Става дума за олигархични схеми в Централна Източна Европа от задкулисието - олигарсите поискаха политическата власт в много страни, или просто бизнеса им е производен на държавата, както е у нас. С тази разлика, че у нас политиците стават бизнес олигарси, а в Чехия олигарсите влизат в политиката.

Ето Ви още един жокер - съотнесени към размера на кредитните възможности на купувача новия актив е минимум десет пъти по-голям от активите му /ако включим средствата изчистване на изискуемия кредит от ЕБВР, за изкупуване на миноритарните акционери, плюс другите кредити необходими за новите операции и инвестиции. Това е напълно невъзможно да бъде кредитирано от българска банка, дори тези които са със западен родител зад гърба. Не виждам как ще бъде финансиран и по схемата с обратен залог на акциите на ЧЕЗ България, в която да е банка, защото са в сила нови по-строги счетоводни стандарти за оценка на активите, т.е. подобен кредит би бил силно рисков и банката би трябвало с висока вероятност да го провизира. Как банката ще си върне парите, в случай че и се наложи бързо да го продава? Банка от еврозоната няма да финансира подобна сделка без гаранции от трети страни, при което тя просто изпълнява ролята на пощенска кутия. Но тук стигаме до други теми - скрити сделки и мотиви, по-опасни и дълбоки води за произхода на парите, за бизнес, сенки, групировки.
Няма как да впечатлите нормална банка с качеството на управлението, след като фирмата няма история и няма операции на подобно равнище.

В чешките сделки има много скрита политика и геополитика, но със сигурност преобладават групови материални интереси на замесените. Всяка политика, всеки риск свързан с геополитика в последна сметка се национализира и плаща от потребители или данъкоплатци, докато ползите винаги са приватизирани.

Едно е сигурно - Петкова е последният човек, който може да бъде държан отговорен, респективно да бъде принуждавана да си подава оставката. Но тя упорства в лоялността си към премиера отвъд границите на разумното.

Вариантите за нейн заместник са повече от един - освен от "дрийм тийма" на Делян Добрев - той вече го обозначи - има и вариант Борисов да добави министерството на енергетиката към вицепремиер Дончев. Така поне ще има приемственост.

Само да припомня, че руското влияние в Чехия е значително, както на открито политическо равнище - и президент и премиер са симпатизанти на Путин, но най-вече на олигархично ниво. Това не е изключение, почти навсякъде в Централна и Източна Европа, олигарсите разчитат на топла връзка с руските капитали. Но имат голям проблем в навечерието на поредните санкции на САЩ срещу Русия, които се очаква да включват и източноевропейски олигарси.

За това от Москва търсят междинни схеми за контрол върху значителни активи и парични потоци, които да им осигуряват влияние и властови ресурс.

Русия е решена на всичко за да блокира ЕС и НАТО на Балканите.

Цената на тази сделката непрекъснато нараства, а заедно с това и вероятността тя да се не се състои. И ще остане само оставката на Петкова.

Илиян Василев
Блог
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 17700 |12.02.2018 Илиян Василев: Студената война става гореща, 200 руснаци се връщат в ковчези . 29| 23834 |02.02.2018 И. Василев: Журналисти, защо не питате за парите, които Пеевски е носил на Цацаров? . 5| 6723 |29.01.2018 И. Василев: Проверките на прокуратурата – елементарна пиар въдица . 26| 9355 |26.01.2018 И. Василев: Русия опитва да наклони везните срещу Истанбулската конвенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads