Реклама / Ads
17| 7335 |02.06.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Подозират депутати в конфликт на интереси за купуването на нов боен самолет и кораб

.
Източник: БГНЕС
Депутатите подхванаха покупката на нов боен самолет и на военен кораб. Припомняме, преди седмица двата въпроса минаха успешно през военна и бюджетна комисия, като обаче част от депутатите бяха сериозно притеснени от огромната сума – над 1,5 млрд. лева, необходима за придобиването на самолети и кораб.
 
Депутатите трябва да гласуват финансовата схема, по която ще се извършва заплащането. Чак след това експерти ще предложат какъв самолет да бъде закупен. Все още не е ясно дали той ще е нов или втора ръка. За целта в пленарна зала са генералите Константин Попов, Андрей Боцев, Румен Радев и Митко Петев.

Независимият Велизар Енчев поиска депутатите да декларират конфликт на интереси и да си кажат кой за какво лобира. Самият той искал да останат старите самолети и кораби.

От продължаването на ресурса на МиГ-овете не можело да се вземат комисионни. От покупката на нов самолет можело да се вземе процент.

Още 14-15 години бил ресурсът на нашите самолети. Дълъг бил животът и на корабите ни, според него. "Защо се отказвате от МиГ-29", попита Енчев колегите си депутати.

Той отбеляза, че олигарх фармацевт щял да строи корабите. Само 200 милиона лева щяло да ни струва преоборудването на фрегатите ни, вместо да даваме 800 милиона лева за нови. По-евтино щяло да струва и вместо нов самолет да удължим живота на старите руски самолети.

Защо никой от НАТО не ни подарява самолети, питат от „Атака”л Защото не сме съюзници, а лакеи

Валентин Радев от ГЕРБ излезе и обяви, че няма конфликт на интереси. Той изтъкна, че МиГ-29 е вече морално остарял и вече не може да се използва. Управляващите изтъкнаха, че няма как и да обновим евтино корабите си. Трябвало да си купим нови кораби, за да гарантираме морската си сигурност.
Според герберите сме закъснели с обновяването на въоръжението си.

Социалистът Ангел Найденов също декларира липсата на конфликт на интереси и подчерта значимостта на предлаганото решение за покупката на самолет и кораби. Трябва да предприемем определени стъпки, категоричен бе той. Бившият министър на отбраната е за покупката. Това е едно закъсняло решение, смята Найденов. Над 5 милиарда лева сега ще ни струва обновяването, както той обясни, като тази сума е достигната заради липсата на последователна политика.

Според Ангел Найденов ни трябват нови бойни способности. Икономически и технологични ползи съзря той в покупката на нов самолет и кораби.
Социалистът е притеснен обаче, че днес ще се даде старт на процедурата, но нямало да се стигне до конкретна покупка.

Да не политизираме дебата, настоя и Владимир Тошев от ГЕРБ. Днешното решение било важно и с дългосрочен ефект. И той подчерта, че сме били закъснели - днес се стартирала процедурата. Нека да вникнем в темата, настоя Тошев. Още в договора ни за присъединяване към НАТО било записано какви бойни способности трябва да притежаваме. До момента имаме само 1/3 от договореното. Аз съм силен лобист за националните интереси, подчерта Владимир Тошев. Нека не мислим за миналото, а да живеем в бъдещето, поиска депутатът.

Янко Янков от ДПС посочи, че пилотите ни летят с техника, която е опасна за живота им. Модернизацията е изключителна необходимост, убеден е той. Според него трябвало да се подкрепи решението. Янков е и за подсилването на ВМС. Този въпрос е изключително важен и ние трябва да го подкрепим, настоя депутатът и поиска план и за модернизацията на сухопътните войски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 7244 |09.02.2016 Слави: 120 депутати, които идват на работа с колело . 7| 5358 |16.12.2015 Депутатите ваканцуват 25 дни по празниците . 0| 4549 |10.12.2015 Депутати от БСП уреждат достъпа на 112 за глухите . 17| 7520 |27.11.2015 Йордан Божилов: Конфликтът между Русия и Турция – заплаха за нашата сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads