Реклама / Ads
0| 5273 |02.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

През 2019 г. електронните винетки изместват хартиените

.
Източник: БГНЕС
Преобразуването на валидните стари хартиени стикери в електронни не е задължително, уверяват от Агенция ”Пътна инфраструктура”. Водачите ще могат да ги използват до изтичането на крайния им срок, като след това ще трябва да ги заменят с електронни.

Електронни аналози ще могат да се закупят от около 500 терминала, монтирани на ключови места по пътищата и по граничните пунктове. Устройствата ще работят с дебитни и кредитни карти, но не и с пари в брой.  Ако шофьорите изберат да се сдобият с винетка чрез банков трансфер, трябва да предвидят, че 1-2 дни са необходими, за да се отрази плащането в системата, както е при всички банкови плащания.

 

Ще има възможност и за плащания на винетките през мобилно приложение и чрез сайта www.bgtoll.bg. Остава и възможността да се купи както сега - от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ, пощенските клонове и други познати канали.

За улеснение в сайта и в мобилното приложение автоматично е посочена българска националност на регистрационния номер. Чужденците, които трябва да купят електронна винетка, ще могат да го направят на още седем езика – английски, немски, руски, турски, гръцки, сръбски и румънски.

 

След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът, се въвежда регистрационният му номер. Графичният вид на символите от регистрационния номер трябва да отговаря на графичното изписване на буквите в номера, независмо дали се използва клавиатура на кирилица или на латиница. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Буквените символи от регистрационния номер се изписват с главни букви.

След това се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната й дата. Всички шофьори трябва да изберат категорията на автомобила си и да внимават за правилното вписване на регистрационния номер. Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата най-късно 30 дни след момента на купуването ѝ.

 

По желание може да бъде посочена електронна поща, на която да се получи обратна разписка. Не е нужно тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила си, нито да се представя на контролните органи.

 

Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

По информация от Министерството на труда и социалната политика подаването на заявленията може да започне от 2 януари 2019 г.

 

Дирекциите “Социално подпомагане” обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им.

 

Агенцията за социално подпомагане ще изготвя и предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция “Пътна инфраструктура” дневна заявка по образец за издаване на безплатни годишни електронни винетки.

 

В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, Агенция “Пътна инфраструктура” ще издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. Няма да е необходимо хората с увреждания да ходят втори път до дирекциите “Социално подпомагане”.

 

Няма промяна в цените на винетките. Ползването на всички пътища за година продължава да струва 97 лева, а за месец - 30 лева. Седмичната винетка продължава да бъде 15 лева. Винетката за укиенда е на цена 10 лв.

 

Колите без винетки няма да могат да напускат страната.  Автомобилите на проверяващите ще имат ПОС-терминали. Освен "Пътна полиция" шофьорите ще бъдат проверявани от Агенция "Пътна инфраструктура". Ако кола се движи без винетка и има неплатена санкция за това, няма да може да минава на технически преглед.

 

Ако няма валидна електронна винетка, тогава на нарушителя ще му бъде предложено да заплати компенсаторна. Тя може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя.

 

Ако шофьорът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, ще бъде глобен. За леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11423 |29.12.2018 Д-р Н. Михайлов: Най-силният играч през 2018 в България бе застоят . 1| 4713 |27.12.2018 Пирогов спаси 110 живота през празнични дни . 20| 14954 |21.12.2018 Октай пред Фрог: Президентът и Доган говорят на един език, подготвят ни за следващия месия на ДС-мафията . 2| 5411 |28.11.2018 Николай Цонев осъди прокуратурата, взема 108 000 лв. заради ареста през 2010-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads