Реклама / Ads
9| 5871 |17.11.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Слатински: Гоце Делчев би се срамувал, че България остави по-малката си сестра на улицата

.
Проф. Николай Слатински
”Гоце Делчев би се срамувал, сигурен съм, ако България вместо да помогне на по-малката си сестра да влезе в обществото на нормалните, демократични, развиващи се, изповядващи сходни принципи и ценности народи, я остави на улицата, където върлуват кварталните банди и властва законът на джунглата…”, това коментира проф. Николай Слатински във Фейсбук.

Ето целият текст на неговия коментар по темата за напрежението между България и Северна Македония:

 

"България съобщава решението си да блокира РСМ по пътя към ЕС."

Жалко, много жалко!

 

Да изпаднем в такава изолация, да станем нарицателно за инат и допотопно, архаично мислене!

 

Да се конфорнтираме с европейските ценности и принципи.

И то точно когато всички в ЕС ни обсъждат със запушени носове колко все по-проолигархични и корумпирани, недемократични и ориенттализиращи се ставаме!

И то тогава, когато всичко в икономиката и финансите ни зависи от щедрите европейски субсидии с цената на оцеляване на страната ни.

 

Да се бориш за предпочитаното от теб минало, когато другите се броят за желаното от тях бъдеще…

 

И за какво? Да не би да смятате, че премиерът ги разбира всичките тези тънкости в нашата история, памет, душевност и идентичност, свързани с Македония!?

Ами!

 

За това му липсват поне четири неща – познаване на историята, задълбочено образование, съвременна, многопластова култура, както и фамилен сантимент към Македония.

 

Той го прави за да съхрани жалката си, крепяща се на косъм коалиция. На косъм, който държи дамоклевия меч на предстоящата му изборна катастрофа.

Пиша всичкото това като човек, свързан родово и кръвно с Македония, като човек, в къщата на чийто дядо, според фамилните предания, е идвал големия българин Гоце Делчев.

 

Ще стане ли Гоце Делчев по-малко български родолюбец и революционер, ако някой някъде твърди бездоказателствено нещо друго?!

 

Гоце Делчев би се срамувал, сигурен съм, ако България вместо да помогне на по-малката си сестра да влезе в обществото на нормалните, демократични, развиващи се, изповядващи сходни принципи и ценности народи, я остави на улицата, където върлуват кварталните банди и властва законът на джунглата…

 

Сега подобно наше премиерско поводение е неевропейско, твърде неевропейско. Утре то ще се смята за позор, лепнат върху лицето на България.

 

На България, която първа призна независимостта на Македония. Аз бях в залата на Народното събрание, когато това се случи. И станал прав аплодирах историческото и европейско решение! То бе решение на запътила се към новото си демократично бъдеще България. Сега България е затънала в патреотарско, недемократично, арогантно и деструктивно настояще.

 

Как бих желал да живея в друго настояще! Но трябва да страдам душевно в настоящето, което ми натрапиха тези жалки еднокнижници!"

 Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7438 |11.11.2020 Проф. Боян Дуранкев: Необходим ни е нов преход . 15| 7946 |11.11.2020 Проф. Топалов : Антибългарската злост е единственото, което обединява македонците . 7| 6058 |10.11.2020 Н. Слатински: Управляват ни хора, които ги нямаше на 10 ноември . 10| 7971 |06.11.2020 Проф. Младен Григоров: Година по-късно и не сме мръднали в лечението на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads