Събота, 25 Ноември 2017, 09:24
Frognews
0| 5333 |12.01.2017

Съдът изпълни нареждането да ”отърве” държавата от вложителите в КТБ

.
На 11.01.2017 УС и членове на НПО “Ние, Гражданите” се срещнаха с Диана Ковачева, зам.-омбудсман на България във връзка с подадени от тях през 2016 г. четири сигнала-жалби и две нерешени преписки от 2015 г. по въпроси от обществен интерес не само за членовете на организацията, защитаваща правата и интересите на над 7 хил. души.

Основният акцент на срещата бе дискриминацията, упражнена над десетки хиляди хора и фирми по повод на пълното игнориране на правата им на собственост и правосъдие. Основните обсъдени проблеми се отнасят до:

 

-         дискриминационното отношение на политическата власт, държавните институции и правосъдната власт към надгарантираните вложители на КТБ и бившите служители на КТБ.

 

Проблемът е особено актуален в контекста на неизпълнените предизборни обещания на всички политически партии и президента на РБ за прозрачност и справедливост, в т.ч. и присъди и наказания за виновните за фалита на КТБ лица и държавни институции. Участниците в срещата обсъдиха отново предизборнтата употреба на  „коза” КТБ от нови и стари политици в хода на водената вече от тях нова предизборна кампания.

 

-         пълното и съзнателно игнориране от НС, изпълнителната власт, други държавни институции на проблемите и исканията на огромна група от хора за прозрачност, правосъдие и справедливост. Любимата тема на премиера в оставка, министъра на финансите в оставка, редица политици от различни партии и  разцветки за загубите на държавата от 3,5 млрд.лв., изгубени за заплащане на минималните гарантирани средства от Фонда за гарантиране на влоговете”  е гвоздеят в програмата КТБ минали и предстоящи избори. 

 

Фактите, обаче, са различни. ФГВ е частна формация на частни субекти – българските банки, които можеха сами да предоставят на фонда кредит, който да се изплаща от увеличени вноски на същите банки във фонда. Същото се отнася и до предоставената държавна гаранция за новия кредит за ФГВ. По същество, релната загуба за държавата и нейните граждани за изгубените 2,7 млрд.лв на надгарантираните вложители, спечелени от бизнес след плащане на данъците на същата тази държава.

 

С което, първо, се деформираха както социалните основи на средната класа и икономиката след масовите фалити на фирми на тези собственици, така и банковата система. Заговорът срещу КТБ позволи на банките да понижат драстично лихвите по депозитите, за да ползват те и държавата евтин ресурс, като същевременно се отвори ножиката между лихвите по депозитите и кредитите. Ненапразно през 2015 и 2016 г. банките, при почти замряла икономика, ако се изключат обществените поръчки и европрограмите, реализираха огромни и ненормални печалби, с които частично покриха редица проблеми на капиталов недостиг, провизиране и др.

 

-         фактическия отказ на хиляди граждани и фирми от правосъдие. За изминалите над 2 години от затварянето на КТБ нито едно дело по същество за правомерността на отнемането на лиценза на КТБ не е било допуснато в съдебна зала. С което е изпълнена поръчката съдебната система „да спаси” държавата от българските граждани – вложители в КТБ, като не посочи или осъди нито един виновен – лице или институция за ограбването на КТБ и съответно не даде възможност на гражданите й да завеждат искове по ЗОДОВ.

 

Проблемите в правораздаването по казуси, свързани с КТБ са многобройни и показателни и отговарят на една единствена цел – максимално да бъдат орязани вложители с надарантирати влогове от листата на кредиторите /с изчезване вследствие на странни и неразрешени във фалирала банка банкови операции на суми от сметките им, с препращането им при най-малко разминавване в размера на вземанията им в ред 7 на удовлетворяване и др. / Особено показателно е определянето на 4%на държавна такса по възражения на тези вложители, които се третират като установителни искове, без да се направи основната преценка, че възражението е де факто ЗАЩИТА В СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС, а искът – АТАКА, НАПАДЕНИЕ.

 

Освен това, дела по сторнирани плащания от 19 и 20 юни 2014 г. се размотават над две години между Административния съд и СГС, жалбата на НПО „Ние, Гражданите” в качеството му на миноритарен акционер по повод отказ на АПВ да определи служебен одитор на КТБ отлежава вече над 6 месеца и т.н.

 

Нито един от над 40 сигнала, подадени от организацията срещу документирани и доказани с документи кражби на активи на банката не е била и не е предмет поне на едно предварително досъдебно производство...

 

Всеки опит да консумираме правата си като кредитори на КТБ с равни права като ФГВ, поне по ЗБН, и да получим информация за разпореждането с активи на КТБ от синдиците и ФГВ остава или без отговор или с отказ за предоставяне на информация по ЗДОИ с аргумента, че исканата информация не представлява обществен интерес.

 

С оглед на тези проблеми и като отчитаме невъзможността омбудсманът да се намесва в съдебни производства, помолихме омбудсмана да прецени и сам да определи сфери или инструменти, с които да изиска информация и/или да съдейства на членовете на организацията ни да защитят правата си и да атакуват като дискриминационни всички ограничения, наложени им под формата на игнориране, отказ от правосъдие, неравно третиране, унизително отношение...

 

Защото, както се очертава ситуацията, правосъдие очакваме вече само от съдилища извън България, а евентуалните им решения и присъди, както във Вашингтон, така и в Страсбург, ще донесат реални загуби за България, и най-вече за нас – нейните граждани-данъкоплатци.

 

Д-р Вера Ахундова, съпредседател на НПО „Ние, Гражданите”

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бездомник даде последните си пари на жена, а тя му събра средства в дарителска кампания 0| 2418 |24.11.2017 . Илиян Василев за Люба Кулезич: Отстрелват се всички икономислещи 2| 5184 |24.11.2017 . Лидерът на БОЕЦ: Борисов спуснал заповед неудобните ”да ги няма” 11| 13846 |23.11.2017 . Съюзът на издателите се оплака в Брюксел от монопола на Пеевски: „Има натиск от държавни институции“ 7| 4083 |22.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах