Реклама / Ads
6| 7275 |20.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: БТС отрече за мутри и агресия в ”Христо Смирненски”. Хижарите: Тормозът започна отдавна

.
Източник: личен архив
Българският туристически съюз (БТС) излезе със становище по повод казуса с хижа ”Христо Смирненски”. Те твърдят, че насилствено извеждане на хижарите не е имало, а наследниците сами се отказали да стопанисват хижата още когато управителият й починал. Мненията на двете страни обаче коренно се различават.
 

Досегашните стопани на хижата твърдят, че от Българския туристически съюз с помощта на “30 мутри” са ги изгонили насилствено.

 

"Това, че не сме искали да подпишем нов договор и са ни търсили не е вярно, точно обратното е. Преди да дойдат и да ни изгонят във вторник, ние отидохме на среща в БТС за да изразим нашите намерения и да подпишем нов договор, с наша фирма - Туристическо дружество “Юндола”, което всъщност в момента стопанисва хижата. Това каза за Фрог Миглена Пенева - представител на хижа “Христо Смирненски”.


 “Оказа се обаче, че идеята на БТС е друга. Те искат да подпишем договор директно с тях, но председателя на Туристическо дружество “Юндола” не се съгласи, защото по този начин бива прескачан. Ние казахме каква е нашата позиция, а те ни казаха, че на управителен съвет ще обсъдят нещата и до 3-4 работни дни ще ни изпратят писмо с тяхното становище. Буквално на другия ден дойдоха и силово ни изхвърлиха. Това явно е тяхното становище.”, разказва Миглена. 


“Въпросната вечер аз не съм присъствала в хижата, съпругът ми свекърва ми са били. Съжалявам много, че свидетелите не са записали какво се е случило, но има как всичко да се докаже. Имаше достатъчно хора, които са били там, ние повикахме и полиция, така че те имат написан протокол. Самите полицаи констатираха, че са нарушени много правила, но те нищо не могат да направят. В крайна сметка има достатъчно свидетели, които могат да потвърдят, че е имало насилствено изнасяне.”, категорична е жената. 


“Факт, никой не е бил бит, но е факт също така, че 30 човека отиват срещу един - хижарят, който беше горе и му казват да излиза, защото вече няма работа там. Кое не е насилствено? Изгонили са го, заварили са вратите, сменили са ключалките, след което не са пуснали мъжа ми да си вземе якето и обувките. Реално целият му багаж е горе, да не говорим, че и играчките на децата са там и какво ли още не.”


“Ние сме наели адвокат, който се занимава с този случай още от когато започна да се упражнява натиск върху нас. Лошото е, че нещата се проточват, потулват се, а през това време те реално влязоха и ни откраднаха бизнеса, откраднаха ни вещите и всичко.”


“Аз съм сигурна, че ние в съда ще спечелим, но тогава вече всичко ще е отминало. 

Те дори и да имат някакви основания да ни изгонят, трябва да го направят по съдебен ред, със съдия изпълнител. Единственият документ, с който те са разполагали е нотариален акт, че хижата е тяхна собственост. Никой не оспорва, че е тяхна собственост. Въпросът е, че тя е отдадена под наем и ние сме наематели. Дори и да има причини да ни изгонят като наематели, а аз смятам, че няма, те трябва да го направят по съдебен път с необходимите документи, а не по този начин.”, каза Миглена Пенева. 

 

Хижа „Христо Смирненски“ е една от емблематичните хижи, собственост на Сдружение „Български туристически съюз“. Миналата година бе подписан договор за ползване на хижата с фирма „МИГ 79Б“ ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито, пише в становището на Българския туристически съюз за хижата.

 

Публикуваме позицията на БТС без редакторска намеса: 

 

"За огромно съжаление малко преди Коледа почина хижарят и управител на фирма „МИГ 79Б“ ООД Георги Банев, с когото Сдружението ни е поддържало винаги добри дългогодишни отношения. В следствие на това хижа „Христо Смирненски“ реално остана без стопанин.

 

Очакванията ни, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не се оправдаха, тъй като те не желаят да се възползват от дяловото му участие в „МИГ 79Б“, поради това че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител.

 

 Изпратиха и официално становище, че не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев, и отказват да изпълняват задълженията си по него. Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, включително да сключат договор с друга тяхна фирма, като на 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС. 

 

На 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа „Христо Смирненски“ бе приета от БТС. В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на „МИГ 79Б“ ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено ако имат лични вещи да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент.

 

Обектът е под прякото управление на Български туристически съюз, като предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него.

 

Извиняваме се на планинарите за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „Христо Смирненски“ отново да отвори врати".

 

Миглена Пенева отново отрече твърденията в становището и разказа, че  всичко е започнало преди около година, когато са се случили промени в БТС.

 

"От тогава започна този натиск с цел да ни изместят от хижата. Предлагаха ни да направим нова фирма с участието на конкретни хора и да започнем да работим с партньори.”


“След като ние им отказахме, те продължиха да ни притесняват по други начин. Точно, когато почина свекър ми, те видяха идеалния шанс да ни тормозят още повече. Истината е, че към тази хижа има интерес от влиятелни хора. Тя е голяма, на пътя е, разработена е, базата е много хубава, но както се случва в България, някой си харесва някакъв обект и иска да го вземе.”, категорична е Миглена Пенева.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4537 |19.04.2023 Политологът Деян Кюранов: БСП и „Възраждане“ могат само да лаят . 12| 5295 |15.04.2023 Богословът Ангел Ангелов пред Фрог: На Велика събота душата на Христос слиза в ада, извежда Адам и Ева оттам . 4| 7273 |13.04.2023 Проф. д-р Ана Кочева за Фрог: Със статии като тази за езика в ”Нова Македония” РСМ сами си поставят вето за ЕС . 3| 10423 |12.04.2023 Адв. Величков за Фрог: Днес видяхме грубо вмешателство на главния прокурор в независимата законодателна власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads