Реклама / Ads
1| 4691 |25.04.2023 НОВИНИ

Сагата с хижа ”Христо Смирненски” се разплита. Членове на УС на БТС искат оставката на председателя Венев

.
Източник: личен архив
Членове на Управителния съвет (УС) на Българския туристически съюз (БТС) и на Инспектората на БТС оттеглят подкрепата и доверието си към председателя на УС на БТС Венцислав Венев и настояват за неговата незабавна оставка, както и на всички хора от щатния апарат, отговорни и участвали в случилото се в хижа ”Христо Смирненски” в Рила.
 

Това се казва в декларация на членове на УС и Инспектората на БТС, с която ФрогНюз разполага. В нея се посочва, че такова е искането на стотиците членове на БТС от страната.

 

На 19 април от ръководството на БТС съобщиха, че предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, собственост на Сдружение "Български туристически съюз", което не изключва възможността наследниците на починалия хижар Георги Банев да се явят на него.

 

Миналата година бе подписан договор за ползване на хижата с фирма "МИГ 79Б" ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито. Малко преди Коледа почина хижарят и управител на фирма "МИГ 79Б" ООД Георги Банев и хижата остана без стопанин.

 

От БТС тогава посочиха, че очакванията, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не са се оправдали, тъй като те не желаят да се възползват от дяловото му участие в "МИГ 79Б", защото дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител.

 

"Изпратиха и официално становище, че не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев, и отказват да изпълняват задълженията си по него. Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, включително да сключат договор с друга тяхна фирма, като на 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС", посочиха от БТС.

 

На 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа "Христо Смирненски" бе приета от БТС, изтъкнаха тогава от организацията.

 

"В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на "МИГ 79Б" ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено, ако имат лични вещи, да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент", уточниха тогава от БТС.

 

Семейството, стопанисващо почти 18 години хижата, съобщи във Фейсбук, че са били "брутално и абсолютно незаконно" изхвърлени БТС "с помощта на 30 мутри".

 

Те посочват направената за този период "огромна инвестиция" в подобряването на хижата - "в годините са достроявани бунгала, барбекю, изграждани са стаи, изградено е отопление, поставени са слънчеви батерии и още много, много неща". Според данни на семейството хижата е отдадена за стопанисване на ТД "Юндола 1919" и то сключва два поредни 10-годишни договора с тях, като единият е валиден до 2027 година.

 

В декларацията си членовете на УС и на Инспектората на БТС посочват, че предприетите действия, които не са съгласувани и не са одобрени от ръководството на БТС в лицето на Управителния съвет, са "дълбоко неприемливи и уронващи престижа" на БТС като национална туристическа организация.  

 

"Живеем в правова държава, в която има законоустановен ред и правила, чието спазване е единственият цивилизован начин за разрешаване на възникнали спорове между страните. Методи като заплаха, натиск, саморазправа и самоуправство са абсолютно недопустими и несъвместими с целите и задачите на БТС и не биват по никакъв начин да бъдат припознати като възможни в работата на Управителния съвет, щатния персонал и Съюза като цяло", се изтъква в Декларацията. 

 


.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2962 |22.04.2023 Сагата с изтичането на секретни документи: Тейшейра публикувал информация в ”Дискорд” още от февруари 2022 г . 2| 2991 |23.03.2023 Сагата TikTok: Най-популярната социална мрежа или шпионски софтуер на Китай? . 7| 2930 |19.03.2023 Найден Тодоров: Сагата в Народния театър е от компетенцията на съда . 2| 3337 |05.02.2023 Пътят към хижа ”Алеко” е затворен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads