Реклама / Ads
5| 10004 |06.01.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Три имена се спрягат за заместници на Гешев

.
Иван Гешев
Три имена се спрягат за заместници на новия главен прокурор Иван Гешев. Според хора от управляващата коалиция това са настоящият зам.-министър на правосъдието Евгени Стоянов, и двама от членовете на ВСС – Калина Чапкънова и Гергана Мутафова. Това научи Фрог нюз от източници в парламента.
 

Според тях и тримата са много близки до Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров. Евгени Стоянов се прочу като пръв помощник на Гешев в качеството му на един от обвинителите по делото КТБ. През 2017 година той стана заместник на Цецка Цачева в министерство на правосъдието. Източниците ни са категорични, че ако Стоянов стане зам.-главен прокурор, във въздуха ще увиснат обясненията на сегашния правосъден министър Данаил Кирилов, че не е номинирал главен прокурор, за да няма упреци за политическо вмешателство в избра.


.

През декември 2018 година Евгени Стоянов се прочу с крилатата си фраза, изречена по БТВ:  „Ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро. Това дете е с мярка за неотклонение „задържане по стража”.  Думите бяха казани относно ветото на президента за промените в Наказателния кодекс, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Срещу скандалната реплика скочи НПО- „Национална мрежа за деца“, която алармира за случилото се всички възможни държавни органи. Реакция, обаче така и не последва.


.

Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова е другото име, спрягано упорито за заместник на Гешев. Още щом бе избрана за член на ВСС през 2017 г., тя защити правомощията на главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки международните критики. „Няма нужда ок корекция в правомощията на главния прокурор“ казва тя пред БНР. Политици са категорични, че именно тази защита я прави любимка на статуквото в ВСС. Тя, разбира се, безапелационно защити кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Припомняме ви, че за кандидатурата на прокурор Чапкънова за член на ВСС от квотата на ГЕРБ,  Цветан Цветанов заяви, че е била "подадена" от депутатите на ГЕРБ от Бургас, "защото и те като част от живеещите на територията на Бургаска област имаха добри коментари по нейните качества и по това, което е като оценка от обществото".

 

Въпреки това не е тайна, че Към работата на Окръжна прокуратура - Бургас, от години има критики, основно свързани с корупционните дела срещу представители на местната власт, доколкото подобни обвинения няма внесени в съда.  Напомняме ви, че Чапкънова наблюдава делото за атентата в Сарафово. Делото тръгна в съда, но на подсъдимата скамейка реално не бе изправен никой. Знае се, че чуждите служби имат съществен принос в разкритията, които бяха направени досега.


.

Другото име, което се завъртя за заместник на Гешев е това на Гергана Мутафова. Тя нашумя покрай миналогодишния скандал „Апартаментгейт“. След като се разбра, че тя си е купила жилище в сградатав която е и Цецка Цачева, Мутафова обясни: "Миналата година си закупих апартамент и гараж в груб строеж в сградата, в която се оказа, че има и г-жа Цецка Цачева. Цената на имота е 327 000 лв. 292 000 лв. е апартаментът от 116 квадрата и 35 000 лв. е гаражът, който е 35 квадрата на стойност 500 евро на квадратен метър. Финансирала съм сделката със 100-процентов кредит от банка, който не съм взела на преференциални цени, а на цени, които са обявени на гише.

 

И това може лесно да се провери, като се изисква информация от банката или от декларацията ми пред КПКОНПИ. Сделката е изповядана на сумата от 327 хил. лв. Това е реалната пазарна цена. И на тази цена съм платила всички данъци и такси, които по закон се плащат при изповядване на подобна сделка. Мутафова е била районен прокурор на Пловдив. Спряга се за повече близка на Сотир Цацаров, отколкото на Гешев.  Миналата година стана ясно, че Мутафова не е избрана за част от ръководния орган на Европейската мрежа на съдебните съвети – Изпълнителния борд. За тази позиция те бе предложена след гласуване на ВСС.

 

Бъдещите заместници на Иван Гешев могат със сигурност да станат ясни най-рано на 20 януари, когато е първото заседание на ВСС за тази година. Твърди се, че в момента политическите боричкания за тези места са огромни. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7555 |03.01.2020 Експерт: За Борисов газопроводът е Вавилонска кула, но в него ще влиза само руски газ . 5| 13735 |10.12.2019 Само във Фрог: Прекръстиха ДАНС на „Модна агенция“ заради масови назначения на манекенки и любовници . 12| 9318 |27.11.2019 Първо във Фрог: Педиатрията на колене – спира да приема спешни случаи /документ/ . 12| 38036 |26.11.2019 Само във Фрог: Доган сменя Карадайъ с Пеевски като председател на ДПС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads