Реклама / Ads
5| 4954 |29.05.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Ще се случат още много катастрофи между влакове на Централна гара София?

.
Централна гара Източник: личен архив
Възможно е ръководител смяна на маневрата, да стои зад катастрофата между пътнически влак и маневрен локомотив, която се случи на първи коловоз на Централна гара вчера следобед. За това алармираха дългогодишни служители на БДЖ пред ФрогНюз.
 

Централна гара София се обслужва от компютърна централизация. Ако тя изключи, маневреният сигнал спира да свети. В такива случаи маневрите се извършват на устна основа от ръководител смяна, който трябва да издаде заповед за маневрата, че коловозът, по който трябва да мине, влакът е свободен. Възможно е ръководителят смяна да е объркал коловозите и това да е причинило катастрофата между пътническия влак и маневрения локомотив.

 

При такава голяма гара, няма как да работят само три коловоза. Това създава предпоставка за много катастрофи, подобни на тази, която се случи вчера, категорични са служителите на БДЖ. 

 

Те подчертаха, че на ден в движение се пускат около 70 влака, които тръгват от Централна гара София и е невъзможно всичките те да се обслужват само от три коловоза. 

 

Надяваме се да не се случи най-лошото, за да се сетят, че трябва да пуснат още коловози, споделят работниците.

 

Междувременно закъсненията на влаковете продължават и днес. От сайта на БДЖ става ясно, че композициите по маршрута София-Варна се движат със закъснения от 50 минути до два часа. Пътнически влак от Шумен за морската ни столица пък е престоял на гара Каспичан, за да изчака разминаване с друг влак.

 

От железопътната компания препоръчват на пътниците да следят функцията "Радар" на сайта на БДЖ, която показва движението на влаковете в реално време.

 

Припомняме, че вчера маневрен локомотив удари пътнически влак на Централната гара в столицата. При инцидента пострадаха общо 12 души, като четирима от тях бяха откарани за преглед в лечебно заведение. Причините за сблъсъка се изясняват. Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на единия машинист.







След инцидента на Централна гара вчера се стигна до промяна на разписанието и закъснения на влаковете.

 

Впоследствие от "Пирогов" информираха, че нощта е преминала спокойно за пациента, който беше приет след инцидента. Мъжът е в стабилно състояние. Днес предстои диагностично уточняване на състоянието му.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7753 |28.05.2024 Адвокат в България, боен медик в Украйна. Историята на един войник - 37-годишна българка . 0| 4075 |28.05.2024 БДЖ пак не са виновни: Тричасовото закъснение на влаковете било заради софтуерен проблем . 4| 8646 |27.05.2024 Васил Върбанов: В нашия 24 МИР вече месец всеки ден има протести. Имам два въпроса към сините кандидат-депутати . 0| 6406 |24.05.2024 "Това е начин да живеем в един по-добър свят". Защо Тодор Павлов се отказа от голямата заплата в частния сектор и стана учител?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads