Реклама / Ads
31| 5997 |17.10.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Синдикати и работодатели: Искров, веднага си подай оставката!

.
БНБ
Синдикати и работодатели поискаха гуверньорът Иван Искров незабавно да подеде оставка.
 

Това се заявява в позиция на социалните партньори, разпространена до медиите. Авторите на документа заявяват, че вече са изчерпали всички възможни цивилизовани и коректни средства, "с които да подсещаме ръководството на БНБ, че трябва да изпълнява отговорностите си и да бъде пример в съблюдаването на законовите норми". Тяхната оценка е, че Искров и УС на Централната банка са опасни за финансовата стабилност на страната.

 

В писмото, изпратено до Искров и до УС на БНБ напомнят, че още на 30 септември представителните организации на социалните партньори са отправили призив да се вземе отношение спрямо незаконните действия на квесторите на ТБ "Виктория", които дадоха ход на разпродажба на кредитния портфейл на същата банка. В писмото ние подробно аргументирахме защо смятаме въпросните действия на квесторите за ликвидационни и за абсолютно незаконни.

 

"В същото писмо, което беше адресирано и до членовете на УС на БНБ, ние изрично предупредихме, че ако "подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност". Отговорът, който получихме от Вас беше в подкрепа на незаконните действия на квесторите на ТБ "Виктория", които отдавна се изживяват в ролята на синдици на банка, която изобщо не е в процедура по несъстоятелност, заявяват авторите.

 

Те посочват, че в отговора дори е имало няколко неверни твърдения, сред които в името на краткостта на изложението ще посочим само откровената и злонамерена лъжа, че организациите на социалните партньори и Експертният консултативен съвет по проблемите на КТБ (ЕКС), създаден от тях, били "подхвърлили в публичното пространство" очевидно неприемливата идея "продажбата на активи на банката да се извърши в рамките на производство по обявяването й в несъстоятелност".

 

"Подобен арогантен и оскърбителен подход с елементи на интригантство и на манипулация е извън всякакви рамки на отговорно общуване между основни институции и представителни обществени организации, но ние оставихме още известен период от време, в който да имате възможност евентуално да ревизирате позицията си.

 

Вие не направихте това и днес вече четем кой какво си бил харесал от кредитния портфейл на ТБ "Виктория". Още един път потвърждаваме непоколебимото си становище, че сме изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и че продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката", заявяват социалните партньори.

 

И сега ще потвърдим, че в този случай ние виждаме целенасочени действия, насочени не към оздравяването на ТБ "Виктория", а към нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност, констатират те.

 

В обръщение към Искров се заявява, че е видимо нежеланието на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите. "На всички е известно, че при възникнал проблем в някоя от банките, БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на Корпоративна търговска банка /КТБ/ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне.

 

В писмото се посочва още, че "предложението на БНБ за приемане на специален закон и опитът за прехвърляне на отговорността от БНБ на НС и правителството са неприемливи. Решаването на проблема за сметка на данъкоплатците със средства от бюджета е последната стъпка, след като са направени всички други опити за спасяване на банката. Затова първо трябва да се търсят пазарни методи за решаване на проблема, в т.ч. и намиране на подходящи инвеститори, ако досегашните акционери не могат да осигурят достатъчно средства за стабилизиране на банката."

 

Социалните партньори и експертите от ЕКС многократно декларираха готовността си да съдействат за решаване на проблема за намиране на инвеститори, в т.ч. и чрез евентуалното участие на Българската банка за развитие, на Гаранционния фонд, на международни финансови институции и на други възможни източници. От самото начало УС на БНБ взе конфронтационна линия на действие, като отказа всякакво сътрудничество със социалните партньори и техните експерти. Тук е мястото да изразим известни съмнения до каква степен тази линия на поведение е резултат на позицията на целия УС на БНБ и до каква степен е лично вдъхновение на гуверньора на БНБ, но това не намалява по никакъв начин отговорността на членовете на Управителния съвет на централната ни банка.

 

Междувременно, социалните партньори изразиха публично и достатъчно високо своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ "Виктория". Ние продължаваме да смятаме, че те са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване. УС на БНБ не предприе никакви мерки за спиране на въпросните незаконни действия.

 

С всички тези свои действия и бездействия УС на БНБ загуби доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната, заявяват синдикалните партньори.

 

Писмото е подписано от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България, Конфедерация на труда "Подкрепа".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5797 |17.10.2014 Костадинов за Фрог: Законите за всички ли важат или стигат до определен имотен ценз? . 9| 7268 |17.10.2014 Адвокатът на Ц. Василев: Предадоха го хора, вървели ръка за ръка с него . 6| 5758 |17.10.2014 Румен Петков: Държим ключа от мазата, не от кабинета . 15| 5861 |16.10.2014 Проф. Овчаров: Правителство ще има, ще изкара пълен мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads