Реклама / Ads
0| 5287 |24.06.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Стоянова: Искров не пое морална отговорност, пази си CV-то

.
Менда Стоянова
Нееднократно казах, че г-н Искров следваше да подаде оставка доста отдавна, той беше гуверньор, при който фалира 4-тата по големина банка и той трябваше да поеме моралната си отговорност за това, което той не направи, заяви по БТВ Менда Стоянова от ГЕРБ, шеф на бюджетната комисия.
 
Гуверньор, който е 10 години на този пост, не можеше да не поеме тази отговорност, защото това беше празен фалит при липса на какъвто и да било контрол от страна на БНБ. Г-н Искров се измъква, защото формално подуправителят носи вината. като управител обаче Искров има своите лостове за контрол на своите подуправители, посочи Стоянова.

Писмото с оставката му е опит за запазване на реномето и CV-то на Искров, смята тя. През първия си мандат той работеше доста по-добре и го преизбрахме, въпреки че имаше полемика. Но натежаха аргументите да не се създава напрежение в системата и ЕЦБ, която стоеше тогава зад него, аргументира се Стоянова.

За КТБ тя каза, че основните виновници били мениджмънт, БНБ и банков надзор, каза Стоянова. Тя каза, че докладът за КТБ бил готов и ще излезе скоро, но не пожела да издаде в аванс какво пише там до влизането на Закона за падане на банковата тайна.

На въпрод дали Д. Радев ще е новият шеф на БНБ тя каза, че БНБ е отворена институция и всеки един от номинираните може да отиде там, да се информира и изборът не бил предрешен. При 4 номинации, излъчени от партиите, подкрепящи управляващата коалиция, няма задкулисие и договорка, каза тя.

Бях против това, което се случи в Сметната палата, номинираният да бъде избран по право; това не бива да се допуска в БНБ. Трябва да престанем с политическите си пазарлъци, на гърба си всички разбрахме, че това може да струва скъпо на всички ни, каза тя. Радев е бил експерт и не е бил политически зависим; 15 г. след това е бил в МВФ, как се кандидатства там, знаете ли, попита тя. Този човек не е политик, за разлика от Искров, заяви Стоянова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8027 |27.04.2015 Адв. Симеонов: „Моме Калино" бе за рождения ден на Искров . 20| 5580 |31.03.2015 Депутат към Искров: Вие нищо не разбирате от банков надзор! . 2| 4268 |10.12.2014 ВАС ще проверява Искров по сигнал на граждани . 16| 5107 |04.12.2014 Граждани подканиха Искров да подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads