Реклама / Ads
39| 11991 |10.06.2011 НАРОДЕН ГЛАС

Следизборни арести в Македония; подбират "бугараши"

.
В деня след изборите–единствената политическа асоциация на българите във Вардарско–"РАДКО"-ги обяви за фалшиви и манипулативни.
 

Изборите в Македония нито бяха честни, нито прозрачни. След тях страната се намираше в състояние на полухаос. Държавният департамент на САЩ поиска повторението им, но европейските съюзници все пак „с половин уста „ признаха тяхната коректност. Но по села и паланки в републиките бяха извършени груби манипулации, за които съдът е сезиран ежедневно.

Най-лошото в тази история е това, че диктаторът Груевски (Груевич) си позволи да пристъпи към разчистване на политически сметки:

Няколко часа след обявяването на резултатите беше арестуван от полицаи с качулки от зловещият отряд „АЛФА „ лидера на Обединение за Македония – Любен Божковски. Лично познавам този човек и знам, че е българин по дух. В къщата му можете да видите портрети на Тодор Александров и Ванчо Михайлов, както и да прочетете надписа: „ БОГ ДА ЧУВА  (пази) БЪЛГАРИЯ”.

Последва убийството на 22-годишно момче: Мартин Нешковски, който е бил жестоко бит в главата с бокс от човек на спецлужбата „Тигрите „.Когато телевизия Алфа 1 попита майката на детето, кой е убиецът, тя простичко заяви: „ДЪРЖАВАТА”, като добави, че тигри са идвали при нея и са й оказвали натиск да мълчи. Това провокира вълна от младежки протести, които засега се провеждат мирно, с плакати и свещи. Опозицията обяви, че протестите няма да спрат до пълното изясняване на случая....

Груевски започна арести на опозиционери, като се подбират главно така нар. „бугараши”. Самият Любен Божковски бе обявен за бугараш № 1, тъй като в правителствата на Любчо Георгиевски изпълняваше функцията на министър на вътрешните работи и сред народа е всеизвестен фактът, че той изнесе на плещите си войната с албанските нашественици през 2001 – 2002 г. Тогава, не без знанието на Георгиевски, се формираха отрядите за борба с тероризма – непобедимите „ЛЪВОВЕ „ голяма част от които се рекрутираха така, че да бъдат от здрави български семейства !

Ето защо, една от първите работи на диктатора бе да вкара в затвора повечето от тях. Нещо, което се повтори и след сегашните избори. Ето имената на най-видните арестувани:

1. Генерал Стоян Ангелов – ръководител на „Тигрите „ и участник в бойните действия;
2.Зоран Кръстевски – лежи в зандана „Идризово”;
3.Мариян Марковски – бивш служител на „Лъвовете”;
4.Горан Йовчевски;
5.Александър Николски;
6.Драган Старов;
7.Гоце Болешевски;
8.Емил Ампов;
9.Гоце Белчевски...

Данните ни непрекъснато се попълват с нови имена.

10.Файфо Тръбачев;
11.Кръстевски;
12.Злате Мирчевски;
13.Косьо Яйцев

Всичко това породи невероятно напрежение и привърженици на Любен Божковски започнаха масово да се стичат с автобуси и автомобили към столицата. Само от Гевгели тръгна цял автобус с бивши лъвове, а от други места – колони с коли.Срещу тях беше хвърлена тежката жандармерия и над 200 тигри...

В деня след изборите – единствената политическа асоциация на българите във Вардарско – „РАДКО „ ги обяви за фалшиви и манипулативни в лицето на своя председател – Владимир Панков, чиято организация беше регистрирана в съда през 2000 г., но по внушение на трима СРЪБСКИ адвокати дейността й отново бе забранена.Така е до наши дни. Името на Радко (псевдоним на Ванчо Михайлов) явно стряска противниците ни със своя отявлен българизъм.

На фона на това, което става на територията на по-малката ни сестрица – Македония, българските медии запазват пълно мълчание. Как се отразява това на репутацията на властта в очите на тукашните бежанци от Македония, друг път ще разискваме подробно. Във всеки случай не забелязваме и капчица национално-отговорно поведение в защита на нашите страдащи братя. За разлика от нас, хърватското правителство се намеси активно в случая Божковски.

Накрая ще кажа само, че ще минат дълги, мъчителни години, докато нашите държавници не осъзнаят факта, че македонският въпрос е жива рана върху тялото на майка България и проблемът, макар и с дипломатически средства, трябва да бъде постоянна светеща лампа, за всички, които смятат да ни управляват.

д-р Георги Генов – БАН и главен редактор на „Исторически архив „ – орган на Съюза на учените
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8509 |08.06.2011 Убий Фейсбук и Туитър с мълчание! . 21| 8613 |03.06.2011 Юлиян Вучков: Първанов на мястото на Доминик Строс-Кан? Щеше да му се размине! . 13| 6955 |24.05.2011 Ако нямаме култура, за какво воюваме? . 15| 6077 |23.05.2011 Време е да ни хване срам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads