Реклама / Ads
3| 6353 |20.10.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Важна социална промяна засяга ТЕЛК решения

.
Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности.
 

Промяната ще стане факт от януари догодина, а очакванията са времето за придобиване на експертно решение, съобщи Нова телевизия.

 

Заради заболяванията си Красимира е със 75% намалена работоспособност. Една от диагнозите й е астма,което налага задължителното присъствие на белодробен специалист при явяване пред ТЕЛК комисия.

 

„В деня, в който съм на ТЕЛК, ако там не е белодробната лекарка, ме викат още веднъж. Така чакам няколко дни. Случвало ми се е и седмица да чакам”, казва Красимира Кръстева.

 

Проблемът идва от недостига на специалисти в цялата страна, а Монтана не прави изключение. „Аз не вярвам някой да дойде да работи в ТЕЛК-овете, защото работата е много, а заплащането е много малко”, коментира д-р Никола Петров.

 

За кадровия дефицит в системата на медицинската експертиза признават и здравните власти. „Лекарите специалисти в България са изключително малко на брой и практически няма как да бъдат осигурени в ТЕЛК съставите”, посочва д-р Цветолюба Генкова от дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

 

Затова от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретното заболяване. „С възможност за заменяемост, така че да създадем по-голяма гъвкавост”, казва още тя.

 

Лекари от ТЕЛК обаче предупреждават, че промените ще доведат до нови проблеми. „Трудности в обективизиране на оценката, тъй като ги няма тези специалисти и това ще затрудни ли повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са специалистите, толкова по-обективна ще е оценката”, каза Никола Петров.

 

От здравното министерство уверяват, че липсата на тесни специалисти няма да е в минус на пациентите. „Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6132 |14.07.2019 Радан Кънев: Поех ангажимент за промяна на ЕНП, да не прилича на партията на Борисов . 2| 4539 |20.11.2018 Радан Кънев: Протестът е израз на гняв и води до промяна . 2| 7330 |17.11.2017 Огнян Минчев: Промяната на закона за приватизация е за разчистване на опонентите на ГЕРБ . 1| 4152 |05.02.2017 Нинова: БСП е единствената партия, която започна промяната от себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads