Реклама / Ads
9| 13345 |16.05.2011 ЪNDERGROUND

10 бона месечна печалба за наркобос в затвора

.
За всеки „парцел” отговарят по двама души. Също, както и „навън”, има и шанаджии. Всеки ден около 17 часа в двора на Софийския затвор се наблюдава странна гледка.
 
Лишени от свобода си разменят малки пакети. Само на няколко метра встрани дежурят полицаи, но те сякаш не се интересуват, или не виждат това, което се случва пред тях. „Ритуалът” трае около половин час. През това време малките пакетчета успяват да сменят на няколко пъти собствениците си. Понякога от входа на затворническата печатница излиза друг лишен от свобода, оглежда се и предава още от „стоката”. След края на разходката мъжете на двора си разменят красноречиви жестове и се прибират по килиите си. До подобна разходка „на каре” достъп имат само привилегированите

Най-често присъстват по един-двама представители на 9-и, 1-ви, 2-ри и 7-и отряд. Някои от тях са известни още от миналото с геройски подвизи и престрелки. Други от тях пък не са популярни, но през годините в затвора са успели да си извоюват позиции. Достатъчно силни, за да могат да се превърнат в наркобосове. Също както на свобода, така и зад решетките, пазарът за дрога си има строги правила.

Тарторите на търговията с дрога в Софийския затвор си докарват месечно около 10 хиляди лева. Районирането на продажбата е подобно на наркоразпространието в столицата – дели се на девет. За всеки „парцел” отговарят по двама души. Също, както и „навън”, има и шанаджии, които се опитват да разпространяват самостоятелно. Това разкриват пред „Торнадо” източници от затвора. В момента там тлее нарковойна между няколко конкуренти, които се опитват да изземат територии.
Играчите Доскоро сред лидерите на търговията с наркотици в затвора е сириецът Махмуд. Самият той излежава присъда за търговия и разпространение на дрога. Това не му пречи да си завоюва за кратко силови позиции. Работи еднакво добре както с българите, така и с чужденците.

Махмуд няма никакви проблеми с доставките на дрога вътре. Помощник е синът му Али, който продължава да движи наркоструктурите на баща си и навън. Преди година Махмуд става гарант по голяма доставка на дрога в България. Пратката трябва да се вкара с помощта на сина му. Али се издънва, а „партньорите” на Махмуд си искат инвестираните за дрогата пари. Потърпевш е синът След като не успяват да си уредят взаимотношенията, в апартамента на Али, който се намира до бул. „Възраждане”, нахлуват биячи. Пребиват Али и оставят послание: „Предай на баща си, че следващия път ще получи дар от теб – ще останеш с един пръст по-малко!”.

Махмуд успява да се разбере с партньорите, но издънката има сериозни последствия за него. Вече няма тези силни позиции в затвора и постепенно изпада на по-ниски нива в наркоразпространението. Историята на Махмуд е добре известна както на полицията, така и на затворническите власти. Знае се също така, че той поддържа своя мрежа от надзиратели, на които се отчита месечно с по 500-600 лева. В замяна на това те си затварят очите и го предупреждават за евентуални тараши в килиите.

Сред лидерите на търговията с дрога се върти и името на Фрико. Той излежава присъда за кражба и отвличане в 9-и отряд и е бригадир в печатницата на затвора. Именно там става най-голямото разпределение на наркотиците, разказват запознати.
„9-а група е ВИП-ът. Там са повечето от лишените от свобода, които имат работа и връзки. Фрико е много чист – до момента не са му хващали нищо при проверки. Не е роден за лидер, макар че при нас се смята за негласен тартор в тази сфера. Отскоро търгува с трева и е спрял хероина”, разкрива източникът на „Торнадо”.

Сред тези, които се спрягат за тартори, е и Петър с прякор Чопъра. Неговата територия е 2-ра група. Той е един от основните играчи в борбата за територии. Преди време влиза в конфликт дори и с Будимир Куйович който също има претенции да контролира наркопазара в пандиза. Черногорският бандит пък е приближен с небезизвестния Росен Бразилеца. Публична тайна в Софийския затвор е, че с помощта на Бразилеца се разработва канал отвън. Дрогата се доставя от Сърбия, пакетира се в Перник и оттам отпътува за затвора.

3-ти район пък се приписва на хора, приближени до Златомир Иванов – Баретата. Коста и Бобо се смятат за едни от тарторите там, с тях били набъркани и надзиратели. Сред полицаите на „хранилка” е и ченге, близък с предишната управа на затвора. Сред лишените от свобода той е известен с прозвището Огоджи. Срещу скромните 200 лева униформеният доставя наркотици отвън и се грижи те да стигнат до търговеца, твърди мълвата.

Трафикът
Едно от основните места, откъдето влиза дрогата в Софийския затвор, е печатницата. Затова и тези, които работят там, се смятат за привилегировани. По-малките доставки се правят директно през покрива на печатницата. Пликчето с наркотик се увива в пластелин и се мята през оградата. Най-често на пост там е затворник, известен като Драго Байор. Той поема топчетата и ги носи на бригадира (така на жаргон лишените от свобода наричат търговците на дрога, б. а.)
По-големите количества идват с автомобилите, които правят доставки за печатницата или изнасят продукция от нея. Друг път, използван от лишените от свобода, е през пералното помещение. „Там се използват предимно надзиратели, които са в близка връзка със затворниците, които работят в пералнята. Оттам се снабдяват предимно пета и седма група”, разкрива още лишеният от свобода информатор.

Цигарите- разменна единица
От няколко години в затвора е въведена холандска картова система. Всеки лишен от свобода разполага с карта, на която близките могат да превеждат пари. Тя се използва при купуване на стоки от лавката, а също и за разговори по телефона. До тази система на разплащане прибягват по-изпадналите наркомани в затвора. Близките им превеждат пари на доставчика. След като получи сигнал, че сумата е получена, той предава наркотиците. Повечето от затворниците обаче се разплащат с цигари. Противно на наркопазара отвън, в затвора най-скъпо се търгува марихуаната. Една доза „холандец” струва 7 цигарени кутии. Между 4 и 5 кутии се търгува пък дозата хероин. Повечето от дилърите в затвора обаче правят примеси с хероин, ривотрил и метадон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 17161 |11.05.2011 Скандал! ФБР и ДАНС подхващат „Арсенал” . 15| 8407 |08.05.2011 Цар Киро и Ицо Папата подпалиха война за мешерето . 83| 22414 |03.05.2011 Полумесец изгрява в трибагреника на България . 11| 14108 |02.05.2011 Ново митничарско селище никне край Ивайловград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads