Реклама / Ads
15| 8406 |08.05.2011 ЪNDERGROUND

Цар Киро и Ицо Папата подпалиха война за мешерето

.
Представителите на два от най-силните цигански кланове се борят и за политическо надмощие
 
Война за ромското мешере разпали стара вражда между Христо Върбанов – Ицо Папата, и Цар Киро. До един месец трябва да се реши кой от двамата ще успее да наложи свои позиции във върховния съд на ромите – кардараши. Този, който застане начело, ще има влияние и по време на предстоящите избори. Макар и двамата да твърдят, че нямат интерес към политиката на този етап, всъщност имат намерения да се включат, и то активно. Цар Киро ще участва чрез сина си Ангел. Идеята е да отцепи колкото се може повече гласове от „Евророма”. Ицо Папата пък има апетитите да наложи свои хора в Костинброд. „Политическата” репетиция ще е на предстоящите президентски избори. Целта е да бъде оказано максимално влияние за привличане на циганските гласове. Самият Христо Върбанов е на страната на лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев. Двамата са в много добри отношения, често се срещат и в офиса на партията.

Независимо от обвиненията, които си разменят взаимно, в двата враждуващи лагера на практика се касае за преразпределяне на влияние сред ромската общност. „Ицо Папата е извършил убийства, участвал е в отвличания, той не е никакъв в ромското мешере”, обвини го Цар Киро. От своя страна Христо Върбанов контрира пред „Торнадо”: „Имам документи, които уличават Цар Киро в престъпления. Той и семейството му от години тормозят ромите, не са никакви закрилници. Касае се за извършвани престъпления, за убийства, рекет, присвояване на пари”.

Източници на „Торнадо” разкриват, че в момента няма фигура, която да застане начело на ромското мешере. За върховния съд на кардарашите не се знае много, носят се и легенди. Този, който е начело, има възможност да оказва влияние над цели родове. Доскоро това беше Ицо Папата. Дори и в момента той раздава при срещи визитна картичка, на която е написано: „Христо Върбанов, председател на Върховното ромско мешере”. След като бе арестуван за далавери и изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов, влиянието му сред ромите позападна. Именно това използва и Цар Киро, който побърза да внедри свои хора в „съдилището”.

Коста от Костинброд Доскоро негов основен опонент там бе възрастният ром от Костинброд Коста Костадинов. Макар и да не бе публична личност, се смята, че приживе бе един от най-богатите цигани в страна. Историята на бай Коста е като излязла от филм на Кустурица. Като дете израства в катун, впоследствие успява да натрупа огромно състояние. Негова е и една от най-големите фабрики в Костинброд, семейството му притежава земи, твърди се, че има и огромно златно имане. Самият той обичал да казва при срещи с хубава жена: „Много си бела, ще те обкова със злато”!” Митичната фигура на Бай Коста успяваше да неутрализира делбите в ромското мешере. Макар и да не бе негов председател, той е викан при най-спорните случаи. Бай Коста бе близък и с Ицо Папата, и с Цветелин Кънчев, макар да се опитваше да заеме неутрална позиция. След смъртта му обаче Христо Върбанов губи ценен поддръжник в борбата за властта.

Далаверите Публична тайна е, че една голяма част от постъпленията при по-богатите ромски родове идва от просията. Цели кланове се занимават с бизнеса по износ на момичета за Европа. Според Христо Върбанов основна роля там има Цар Киро. По думите му негови емисари обикалят по-бедни семейства из страната в търсене на по-малки момичета. Откупуват от родителите им за по 2-3 хиляди евро. След това стоката се изнася най-вече за Италия и Испания. Там вече девойките се поемат от един от най-големите сръбски цигански кланове. Естествено момичетата се препродават, но този път на много по-висока от откупната цена – около 30 хиляди евро.

В чужбина момичетата започват обучение. Обикновено за няколко от девойките се грижи по-възрастна маман. По-кадърните усвояват и изкуството на кражбите. Много рядко някое от продадените момичета се завръща в България. Джебчийството и просията е една от причините за сериозни критики от страна на Европейския съюз към страната ни. В момента дела срещу наши крадли са заведени от съдилища във Франция, Италия, Гърция и Испания. Сред обвинените са роднини на Илия Илиев и Цар Киро.

По думите на Христо Върбанов друго действащо лице в бизнеса с просията и продажбата на момичета е Станчо Владов. В миналото двамата са приятели, но се разделят заради дребен спор и постепенно стават непримирими врагове. По думите на Христо Върбанов друго действащо лице в този бизнес е Симеон Владов. В миналото двамата са приятели, но се разделят заради дребен спор и постепенно стават непримирими врагове. Стига се до там, че в момента братът на Симеон – Станчо, завежда дело срещу Христо Върбанов, обвинявайки го, че се е опитал да го отвлече.

Ицо Папата също не остава длъжен и го обвинява, че именно той е поръчителят на няколкото атентата срещу него.
„Опитват се да ме убият, защото съм неудобен. Знаят, че отстоявам честта на ромите, а сред нас има такива, които искат да обърнат всичко в печалбарство“, твърди Христо Върбанов. „Бащата на Станчо е убил един човек от Долна Митрополия, после вината бе хвърлена на баща му. Моят братовчед е кръщавал децата на поръчителя Станчо. Този клан иска да ме затрие, има три атентата срещу мен и по моя собствена информация единият поръчител е точно Станчо”, убеден е той.

Нещо повече – по думите му самият Станчо бил част от група за магистрални грабежи, а брат му участвал и в търговията с наркотици. “Станчо има транспортна фирма с над 20 тира, с които изнасят наркотици за Западна Европа. В същата тази фирма работи съпругата на магистрата Борислав Сарафов. Така прокурорът Сарафов дава едно рамо на търговията. С камионите се транспортира дрогата”, разкрива Ицо Папата.

Мария Николаева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 22414 |03.05.2011 Полумесец изгрява в трибагреника на България . 11| 14108 |02.05.2011 Ново митничарско селище никне край Ивайловград . 22| 17507 |26.04.2011 Трите цели на убийството на Г. Стоев . 17| 15350 |25.04.2011 Изритват държавата от „Арсенал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads