Реклама / Ads
21| 10129 |18.04.2011 ЪNDERGROUND

В България продължава криминалната търговия

.
Смърт грози новия собственик на „Кремиковци”. Лъчко, както му викат аверите в Белене, купи „Кремиковци” на 12 април за 316 000 000 лв.
 

Трайков кой стой зад цирка със завода!


Момъкът Лъчезар Варнаджиев, който купи „Кремиковци”, ще бъде отстранен, изолиран, ще изчезне безследно или ще бъде ликвидиран. Това щяло да стане след като фирмите и лицата, които го използват като мюре в покупката на „гордостта на българската металургия”, придобият всички права върху комбината. Това научили спецслужбите от подслушани разговори на някои от задкулисните участници в сделката.

Момчето се движи и говори като зомбирано, господарите му не го оставят и за секунда насаме с репортери. Консултантът Любомир Тодоров го води за ръчичка и не го изпуска от поглед. Същият вече е бил в подобна роля и по други скандални сделки като тези за тютюневия комбинат „Юри Гагарин” в Пловдив и София ленд в София, коментираха служители от комбината пред „Торнадо”. Играе винаги за Първа инвестиционна банка. Лъчко, както му викат аверите в Белене, купи „Кремиковци” на 12 април за 316 000 000 лв. чрез фирмата си „Елтрейд къмпани“, която е регистрирана преди месец с капитал от 20 хил. лева. Фирмата се оказа единствен участник, след като останалите кандидати, включително руски фирми, били брутално изолирани. През последните 6-7 месеца посредници им обяснили убедително, че не е здравословно да наддават за металургичния гигант. Притискан бил и синдикът на комбината Цветан Банков, който, разбира се, едва ли ще признае това.

Първа инвестиционна банка, бившият собственик Валентин Захариев, братята Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците, известни още като Ждрольовците, фирма „Надин” и Алексей Петров стояли зад сделката за комбината. Тази версия упорито се разпространява в бизнес средите. В парламента нито един депутат обаче не пожела да коментира цирка с търга. Иван Костов и Мартин Димитров от Синята коалиция бяха предпазливи пред репортер на „Торнадо” и заявиха, че се опитвали да разберат кой стои зад сделката. Според Костов, който преди десет години продаде „Кремиковци” на Валентин Захариев за 1 долар, сега бе лаконичен, че в момента струвал наистина около 300 милиона. От ГЕРБ, БСП и ДПС също не пожелаха да коментират. Има си органи, те да проверяват, мърмореха народни представители и се криеха от журналистите.

Градска легенда разказва, че когато се почерпел, Валентин Захариев споделял пред верни хора, че три месеца комбинатът работил, за да се разплати с тези, които му го подарили срещу 1 долар. Това обаче едва ли може да се докаже. Най-странно и непонятно е мълчанието на министъра на икономиката Трайчо Трайков за сделката. Според депутати от ГЕРБ задължително е той да обясни какво става, защото общественото мнение е наострено срещу тайните около поредната далавера пред очите на цяла България.

Прочулият се новоизлюпен бизнесмен Варнаджиев е в лоша ситуация, твърдят хора от службите пред „Торнадо”. След приключване на процедурите около сделката той щял да стане неудобен заради информацията, която знае за кукловодите си. Съществува реална опасност момъкът да „пропее” пред службите, конкуренцията или медиите. Точно заради това щял да бъде изпратен „на екскурзия”, както се изразявали хора от килърския бранш. Тази „мокра процедура” вече била прилагана многократно. Преди време В.Д. от Русе излязъл от къщи по чехли и повече не се върнал. Младият мъж се замогнал неочаквано, след като се обвързал с кръгове, които източвали фирми и заводи в Русенско и Плевенско. Друго „мюре” – Д.Н., заминала преди две години уж в чужбина по работа и оттогава от нея ни вест, ни кост. Въпросната девойка, възпитаничка на УНСС, се представяла известно време за бизнесдама и участвала в търгове за предприятия в Южна България.
Всичко, що е желязо в комбината, щяло да замине за скрап.


Среден пръст за държавата

Синдикатите зомбират работниците, че след сделката всички щели да получат неплатените си заплати от няколко години. Това е лъжа! Дълговете на комбината са над 2 млрд. лева. От тях 800 млн. има да взима държавата чрез борчове към НЕК, БДЖ, Булгаргаз и пр. И държавата няма да получи нищо! От 1998 г. до 2005 г. „Кремиковци“ е получил 222 млн. евро под формата на помощ от държавата, което е в пълен разрез с европейската практика за преструктуриране, което не е извършено. През август 2008 г. комбинатът е обявен в несъстоятелност и е открита съдебна процедура за възстановяване на помощта с лихвите. Българският съд обаче реши, че не държавата, а облигационерите трябва да бъдат обезщетени първи. Това са онези, които държат дълговите книжа за 325 милиона евро. Кредиторите на „Кремиковци“ са над 7000, от които 600 са юридически лица.

екип в. "Торнадо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10465 |16.03.2011 „Търговия с хора” предлага Македония на България . 20| 15634 |29.08.2010 Обича ли Бог педофилите? България е рай за перверзниците . 71| 11544 |03.03.2010 България и Русия винаги ще вървят заедно . 28| 13327 |30.12.2009 Трудна година за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads