Реклама / Ads
62| 9176 |18.09.2010 ЪNDERGROUND

Българските църкви в САЩ губят облика си; бият тревога

.
Има реална опасност български църкви, строени и основавани предимно от българи от Македония, да изгубят завинаги своя български облик; повече от 80% от свещениците им не са българи.
 

Българи по света се обръщат към Светия Синод на Българската православна църква с искане църквите на българската Епархия, които към момента се числят към Православната църква в Америка, да се върнат към БПЦ.

Тези църкви са били български до преди 1963 година, когато нашата църква в Америка се разцепва, за да избегне влиянието на комунистическия режим в България. Вече 20 години след падането на Берлинската стена България е демократична страна, а църквите ни в САЩ вече отдавна би трябвало да се се върнали към БПЦ - това е обетът, който дават в своя устав.

През 1991 г. Епископ Кирил се покайва пред БПЦ за проведения разкол. Опрощение е дадено с очакването той да се върне заедно с църквите към майката Църква. До края на живота си обаче той не сторва това. На 17 юни 2007 г. почива.

Реалната опасност днес е, че тези български църкви, строени и основавани предимно от българи от Македония, са на път да изгубят завинаги своя български облик:

"Повече от 80% от свещениците не са българи. Не е българин и митрополитът. В тези църкви не се споменават имената на българските светии, не се споменава добруването на целокупния български народ, не се честват българските национални и църковни празници, обичаи и традиции. Няма българско училище. Нарушени са основните изисквания, заложени в Устава - завещание към поколенията - да се съхрани техният български етнически характер и българската им принадлежност завинаги, докато свят светува.", се казва в петицията.

Пълният текст на петицията можете да намерите, както и да я подпишете, тук:

https://bgpetition.com/our_Bulgarian_-churches_back/index.html

Frognews.bg напомня, че днес министър-председателят Бойко Борисов заминава на работно посещение в Ню Йорк, САЩ. По време на визитата той ще вземе участие в 65-та сесия на Общото събрание на ООН и в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие. На форума премиерът ще представи позицията на България по въпросите на глобалния свят и ще се включи в дискусията по напредъка при изпълнението на Целите - десет години след и пет години преди крайния срок за тяхното постигане.

В Ню Йорк министър председателят ще проведе срещи с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, с министър – председателя на Китай и с лидерите на балканските страни.

По време на посещението си премиерът ще открие учебната година на българското училище към Генералното ни консулство в града и ще се срещне с българската общност.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5768 |16.09.2010 Турците казаха "EVET!" на конституционната реформа . 48| 41473 |15.09.2010 Училище и марихуана – дружба до гроб... . 4| 15529 |12.09.2010 МВР крие безследно изчезнали от медиите заради свои грешки? . 39| 21814 |08.09.2010 Девети септември – мрак или светлина, ад или рай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads