Реклама / Ads
135| 12145 |14.03.2012 ЪNDERGROUND

Доказано: Чочо от Перник се е самоубил!

.
Милионерите Христо Ковачки, Богомил Манчев и Иво Прокопиев свидетели в процеса срещу Сумиста и компания
 
Стойчо Стоев от Перник се е самоубил. Няма никакво съмнение в това. Доказват го барутните частици по двете му ръце – по лявата около 30, а по дясната – седем или осем. Това е записано в протокола от лабораторните изследвания. В същия протокол е записано още, че ДНК-пробите, взети от пистолета, с който Стоев, известен с прякора си Чочо, се гръмва доказват, че единствено той е държал оръжието. Проби са взети и от спусъка.

Следи от ръцете на Стоев са открити и по капака на кутията на алармената инсталация – СОТ. Именно той собственоръчно е изключил СОТ-а, който е локален, и няма нищо общо с централното елзахранване на жилището. Всичко това екип на „Торнадо” научи след провеждането на журналистическо разследване. Повод за него бе създаването на две парламентарни комисии (едната алтернативна), които трябва да изяснят какво точно се е случило на 12 януари 2012 г., когато полицаи отвеждат заподозрения в убийството на 17-годишната Мирослава от Перник Стойчо Стоев в дома му.

При наличието на тази официална информация много странно звучат твърденията на членовете на алтернативната комисия
от парламентаристи, че СОТ-ът не е работил. В нея членуват уважавани народни представители като Христо Бисеров и Неджми Али от ПГ на ДПС, Огнян Стоичков и Явор Нотев от ПГ на „Атака”, Ангел Найденов и Михаил Миков от ПГ на КБ, Йордан Бакалов и Иван Костов от ПГ на СК и Георги Терзийски, независим депутат. Тези хора вероятно са се запознали и с показанията на приятелката на Чочо, с която той е живял. Предната вечер, на 11 януари, тя е била в жилището и е изключвала СОТ-а, а на излизане го е включила. Този неин разказ е документиран. Възниква въпросът дали депутатите не знаят за тези документи, не са ги виждали и чували за тях или пък пропускат да ги споменат.

Иван Костов често повтаря питането си към МВР дали Стоев е бил сътрудник на полицията. Екипът ни успя да се добере и до тази информация. Да, бил е сътрудник, но преди време. Отпаднал е като такъв поради това, че се оказал напълно безполезен. Фактът обаче не променя нищо от фактическата обстановка в дома му, когато решава да сложи край на живота си. Всъщност именно „връзките” си с полицията в миналото той е изтъкнал пред Борислав, бившия приятел на Елеонора, сестрата на Мирослава, когато му станал шофьор и нещо като бодигард. В това си качество той се сближил със семейството на Мима и Ели познавал е техните навици, което му било от полза за пъкления план, който осъществява в съучастие с Марио Любенов-Заека.

След срещата с премиера Бойко Борисов членове на алтернативната комисия отново заявиха, че липсвал мотив за самоубийството на Стойчо Стоев. Именно това било особено смущаващо. Подобно твърдение внушава, волно или неволно, че е възможно някой да е помогнал или направо да е самоубийството. Това е абсолютно нелепо, абсурдно и манипулативно внушение, категорични са психиатри и психолози, с които наш екип разговаря. Някои от тях са запознати със самопризнанията на Стойчо, направени в нощта на 11 срещу 12 януари. Според специалистите Стойчо Стоев е осъзнавал напълно какво деяние е извършил и какво го очаква. Съзнавал е, че е твърде възможно да се окаже в затвора с доживотна присъда. Бил е близък на семейството на убитата Мирослава, бил е в дома им и това допълнително го е пресирало психически. Осъзнавал е също, че се е издънил и че с живота му е свършено. Мисълта за публичността на стореното злодеяние също е била непосилен товар. Психолози смятат, че това са предостатъчни мотиви човек да посегне на живота си. Така рухва и тезата за някаква мистериозност и нагласеност около самоубийството.

Дори хипотетично да се допусне, че за разследващите Стойчо е „по-удобен” мъртъв, за да бъде прикрито нещо друго, то те са имали реални възможности в гората край село Планиница да изпълнят своя „замисъл”. Такъв очевидно не съществува.
Съпровождащите Стоев в дома му полицаи със сигурност са допуснали грешки, за които трябва или вече са понесли съответни наказания. Възниква обаче въпросът: защо са всички тези атаки и внушения. И ако се говори напоследък толкова настойчиво за полицейско насилие, не е ли редно да се помисли и за съществуването на политическо такова. Дали алтернативната комисия, съставена само от представители на опозицията, не преследва други цели – политически?

50 000 лв. на свидетел, ако се откаже от показанията Знаковите дела „Килърите”, „Наглите” и „Октопода” влязоха във фаза „бавене до дупка - да дойдат наш’те на власт” Атаките срещу ГДБОП ескалират. Искат се оставки, уволнения и прочистване на системата от „съмнителни” професионалисти. Само така обществото щяло да е спокойно, сега се страхувало. Статистика обаче казва съвсем друго. Цялата разработка, разследване, арести и събиране на доказателства по знакови дела като „Килърите”, „Наглите” и „Октопода” са дело на екипи от ГДБОП, прокуратурата, ДАНС и различни експерти. Голяма част от свършеното обаче е дело на хората от ГДБОП.

Групата на „Килърите”, ръководена от Петър Стоянов-Сумиста, е обвинена освен за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов и за тези на президента на ФК „Рилски спортист” Юри Галев, дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев, и собственика на „Софийска баница” Александър Занев. Установено е, че
Сумиста само за една година е посетил близо 50 пъти Народното събрание като експерт към Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

В момента делото, което се гледа в Шумен, е на етап „процедурни хватки” за забавяне. Съществуват оперативни данни, че се правят опити за сплашване и подкупване на свидетели, за да се откажат от показанията си. Такъв е направен във Велико Търново като лице, приближено до шеф от парламентарно представена партия, е предложило на свидетел 50 000 лв., ако се отрече от казаното в досъдебното производство. Адвокати също се включили в обработката на свидетели, показва запис на някои разговори. Съдията Димчо Луков е атакуван с искания за нови експертизи и връщане на някои от вече приложените експертизи. Настоява се и за нови доказателства. Всичко това бави делото.

В близките дни в съдебната зала се очакват знаковите лица от бизнеса Богомил Манчев, Христо Ковачки и Иво Прокопиев. Те са призовани като свидетели. В делото срещу „Наглите” се появиха нови, сензационни разкрития. Привлеченият като свидетел бивш служител на НСО Пламен Устинов разказа пред съда, че Алексей Петров му поръчал през 2008 г. убийството на милионера Гриша Ганчев. Устинов обаче предупредил бизнесмена, който потърсил помощ от тогавашния президент Георги Първанов. На свой ред държавният глава извикал при себе си Петров и Ганчев да ги помирява. След като вариантът „отстраняване” отпаднал, Петров-Трактора измислил вариант да бъде отвлечен близък на Гриша Ганчев. Име не казал, но през май 2008 г. бе похитен Ангел Бончев, съдружник на Ганчев в корпорацията „Литекс”.

Делото „Октопод” спря неочаквано заради скъсан менискус на един от обвиняемите - Марчело Джотолов. По голяма случайност това стана в момент, когато свидетелски показания трябваше да даде отново Пламен Устинов. Очаква се той да направи и нови разкрития, свързани отново с Алексей Петров и негови намерения насочени срещу друг свидетел Валентин Шотев. Очаква се по трите дела да се четат присъди тази година и в началото на следващата. Това ще съвпадне с предизборната кампания и ще бъде сериозен плюс за ГЕРБ, която дойде на власт с обещанието да се справи с организираната престъпност. Очевидно някой не е доволен от подобно развитие на процесите и се стреми да ги бави и компрометира.

Двама руснаци готови да свидетелстват срещу „Октопода”
Двама руски граждани били готови да направят сензационни разкрития пред съда по делото „Октопод”. Те били изгонени преди време от България с аргумента, че застрашавали националната сигурност на страната. Тук обаче останал бизнесът им, който те не можели да управляват от Москва. В българската прокуратура до момента не били постъпили доказателства за тяхна незаконна дейност на наша територия. В службите пък имало само оперативна информация за техни прегрешения, която така и не била доказана. Адвокат от България пътувал до руската столица, където се видял с двамата бизнесмени, които уверили, че знаят важни неща за източването на комбината „Кремиковци”, за рекет и шантажиране на бизнесмени, както и за „мокри поръчки”. Искали обаче сделка: да отпадне забраната да посещават България.

Висш държавник гарант по сделка с милионите на Кюлев
Висш български държавник бил гарант по сделката за продажбата на 74.26 % от капитала на „ДЗИ Банк” АД на гръцката и регионална банка Евробанк И Еф Джи (EFG Eurobank Ergasias SA). Държавният мъж гарантирал за вдовицата на екзекутирания насред София банкер Емил Кюлев – Весела, която година след смъртта му през 2005 г. сложила на тезгяха банковата и застрахователната дейност. За себе си оставила по-голяма част от имотите. Гарантът, според осведомени, получил своя дял, който се изчислявал в десетки милиони. Парите били преведени в швейцарска банка. Същият влиятелен мъж избавил от рекета, на който била подложена Кюлева. Вдовицата била притискана от подсъдимия по „Килърите” Георги Вълев, който се опитвал да получи от нея 2,5 млн. долара като компенсация за акциите си в някогашната Тракия банк, която Кюлев бил придобил с измама. В съдебната зала, където се гледа делото „Килърите”, вече излязоха някои подробности около този скандал. Свидетели обаче са притискани да не споменават името на високопоставеното лице.

Коментар по Алфонсо Сабела
Ударът срещу ГДБОП не е случаен. Атакуват се най-вече няколко служители, които са работили активно по „Килърите”, „Наглите” и „Октопода”. С тяхното отстраняване се целят две неща: да се внуши на бопаджии, че ако са много активни, ги чака същата съдба като на тези, които сега са на мушката. И второ, да бъдат демотивирани свидетелите по знаковите дела.
Италианският магистрат Алфонсо Сабела, който е арестувал над 1000 мафиоти и осъдил стотици от тях, казва: „Борбата с мафията е успешна не заради големия брой арестувани мафиоти, а когато има и процеси срещу политици. Когато види, че магистратите я удрят сериозно, политическата класа се затваря и търси възможност да пречи на правораздавателната система, променяйки законите, засилвайки проверките и следенето на магистратите, намалявайки правомощията на магистратите и полицията. Чуете ли по новините за взривени коли и заплахи към свидетели, разследващи и магистрати, значи мафията е притеснена”. Жалко е, когато апетитът за политическа изява и ползи съвпада с интересите на мафията. Дори да е неволно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 18645 |12.03.2012 Българската мафия – куца, щърбава и със слаби нерви . 28| 31037 |08.03.2012 Славянски куршум срещу Илия Павлов разби империя за $1,5 млрд. . 16| 26463 |06.03.2012 Марто Къдравия се скри в Тибет със 7 куршума в тялото . 23| 22941 |29.02.2012 Харасимов взривен от Любов и отмъщение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads