Реклама / Ads
23| 22930 |29.02.2012 ЪNDERGROUND

Харасимов взривен от Любов и отмъщение

.
Разследващите викат за разпит и евродепутат Жена стои зад взрива над рапанаджия N1 Йордан Харасимов, а нейното име е Любов. В това са убедени варненските рибари. Те разказват легенди за пословичната вражда между Харасимов и бившата му партньорка в рибния бизнес Любов Георгиева.
 

 Двамата са се хванали за гушите за проект за рибно пристанище, който само на книга е в рамките на 3-4 млн. евро. Който обаче сложел ръка на пристанището, щял да получи предимство за усвояването на още 16 млн. лв. за риболовно оборудване, кораби и рибна борса. „Двамата си мислеха, че който докопа рибното пристанище, той ще сложи ръка на целия бизнес с рапани”, казва бивш шеф на местния клон на Агенцията по рибовъдство. Харасимов и Георгиева използвали всякакви контакти във фонд „Земеделие” и връзките си с червената евродепутатка Илияна Йотова. Тя единствено обръщала поглед към проблемите на рибния отрасъл у нас.

Двамата по различно време са пътували до Брюксел за участия във форуми по проблемите на отрасъла. Затова и Йотова също ще бъде разпитана за взаимоотношенията между двамата, твърдят варненски магистрати. Йордан Харасимов бе разкъсан след мощен взрив на пластичен експлозив в петък и загина в 7,58 ч. Бомбата избухна на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и "Цар Освободител" до Икономическия университет във Варна. След взрива лимузината му "Ауди А6" се движела 50 метра по инерция и се забила в светофарната уредба на кръстовището. Пристигналите на място лекари успели да съберат вътрешностите на още живия Харасимов, но 53-годишният бизнесмен издъхна на път за болницата.

Варненци, които пътували с друга кола зад взривената, поискали да слязат и да помогнат секунди след бомбения трясък, когато последвал втори взрив – най-вероятно на резервоара на аудито. Предното стъкло прелетяло през загражденията между платната и се озовало в насрещното движение на около 15 метра от мястото на експлозията. Там било пълно и с други отломки от автомобила, а асфалтът бил като изоран.

Бомбата е била поставена под седалката и е взривена дистанционно, смятат експерти от МВР. Според първоначалния оглед количеството поставен взрив е най-малко около 1,5 кг, самото устройство е изработено от професионалисти. Твърди се дори, че е възможно Харасимов сам да е поставил пакета с бомбата в дясната врата. Той бил известен седмица по-рано, че има да взима пакет от куриерска фирма, но го взел в деня преди взрива. Два черни мерцедеса са ескортирали аудито на Харасимов и са станали преки свидетели, че поръчката е изпълнена успешно, а обектът е мъртъв.

Взривеният Йордан Харасимов и неговият най-голям конкурент в бизнеса Любов Георгиева се познават от 1994 г., първоначално водолазът Йордан Йорданов вадел рапани и ги предавал във фирмата, където работела Любов. Двамата правят заедно дружество „Електа”, в която Любов е собственик, а Йорданов е служител. След това се разделят. По-късно, през 2001 г. Йорданов става Харасимов, но враждата между двамата много близки приятели остава. Харасимов по това време е женен, но после се развежда. През 2001 г. разривът му с Любов е непоправим.

Междувременно молдовката Любов, която е секси миньонче с ръст 1,50, се жени за българина Владимир, бивш полицай и състезател по карате. Така двамата поемат по различни пътища. Любов прави собствена фабрика за преработка на риба – консервиране, производство на рибни продукти след термична обработка. Водолазът Харасимов продължава да се занимава с рапани. Докато един ден Любов не разбира, че всъщност големият печеливш е нейният бивш подчинен Затова някъде през 2005 г. се ориентира към улова на рапани, които продават предимно на японци и корейци. През 2010 г. „Север-експорт” на Харасимов и „Електа” въртят почти еднакви обороти от бизнеса с рапани – около 6,5 млн. лв. годишен оборот. „Това е бизнес, който е доста сенчест, ако кажат 5 рапана, умножете ги по 10”, твърди Димитър Пасев, бивш риболовен шеф в града. Твърди се, че дневно се вадят около 30 тона рапани, а с количеството, което се изкупува от водолази, обемът на добива става около 100 тона. Това е огромно количество в сравнение с официално декларираните от варненската агенция по рибовъдство данни за добив от 3100 тона годишно.

Когато преди месец Харасимов взел от приятел 500 000 евро и купил нов кораб Любов Георгиева побесняла. Тя приела това като знак, че конкурентът й се е уредил с проекта за пристанището. Корабите на Харасимов и на Георгиева стоят един до друг на стоянката под Аспаруховия мост. Точно там в кв. Аспарухово е и планът за изграждане на пристанището. Веднага след като плановете бяха обявени през октомври, местни рибари започнаха протести с довода, че избраното петно в района на Аспарухово е възможно най-неподходящото за дейността, която ще се осъществява.

Няма как 30-40 кораба да се съберат на фарватера (основния път на корабите към сегашното пристанище Варна), заявиха рибарите на среща, които бяха приети от министъра на земеделието Мирослав Найденов и областния управител на Варна Данчо Симеонов. На тази среща губернаторът ги информира, че не е необходимо всички рибарски кораби да хвърлят котва точно в това пристанище, че ще бъдат построени и други. Представителите на бранша обаче контрираха, че всичко друго засега в е сферата на далечните планове, а най-близкото като реализация е само пристанището на Аспарухово. Според областния управител вече всички процедури по уточняване на собствеността на терена и прехвърлянето му на държавното предприятие “Рибни ресурси” са приключени. Остава оттук нататък то да изготви идейни проекти и да започне фактическото строителство на рибарския порт.

„Рибарското пристанище трябва да бъде до 36 бл., вх. З в "Кайсиева градина", ако обичате. Така ни обещаха от частното сдружение "БГ-Фиш" (чийто член е Георгиева, докато Харасимов е в алтернативното сдружение „Черноморски изгрев”, б.р.). „То не бе Любов, не бе чудо” пише анонимен във варненски сайт. Затова едва ли е нелогично, че местните рибари смятат, че точно Любов стои зад атентата срещу Йордан Харасимов.

Янис Донков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 15742 |27.02.2012 Битка кой да превземе наркодилърите на Сако . 44| 21358 |25.02.2012 Делото „Октопод” – 9 часа разлика . 169| 11920 |22.02.2012 Екзекуциите на Луканов, Павлов и Кюлев с един поръчител . 157| 27122 |16.02.2012 Прокуратурата погна Дядо Николай, грозят го 3 г. затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads