Реклама / Ads
17| 13306 |15.04.2015 ЪNDERGROUND

Фрог научи: ГДБОП ударила цигарения канал на Свиленград преди 5 години

.
Още преди 5 години служители от ГДБОП ударили цигарения канал на Николай Николов-Паскал, съобщиха за Фрог нюз разследващи. Тогава те събрали безспорни доказателства, че в рамките на 6 месеца през ГКПП Кап. Андреево са преминали над 50 камиона с папироси, декларирани като найлонови торбички.
 

Преди Великден службите за сигурност засякоха отново тази престъпна схема, в следствие на което в ареста попаднаха най-дребните риби- двама митничари, граничен полицай, управител на спедиторска фирма и още един неин служител. Премиерът Бойко Борисов силно се разлюти за това, че камионите са минавали на вдигната бариера, въпреки, че турската полиция писмено е предупреждавала нашите органи на реда за въпросната контрабандата.

Разследването сочи, че цигарите са тръгвали от пристанището в Мерсин. Там една част от цигарите са местно производство, а друга идва от Калининград. Контрабандистите предпочитат да минат със стоката през Турция, а не през Гърция, защото там се плащат само транзитни такси, които са минимални. Единственият риск за тях е между Капъкуле и Капитан Андреево. Само това място е рисково и се дават рушвети, което светкавично покачва печалбата на организаторите, обясниха антимафиоти. По техни сметки в един тир се събират около 1400 кашона. Печалбата от всеки е 150 евро, което означава, че от камион контрабандистите си слагат в джоба близо 210 000 евро. Малко известен факт е, че турчин от български произход известен с името Аби отговаря за транзита на цигарите през територията на южната ни съседка. На този етап той не влиза в сметките на разследващите, въпреки, че е една от знаковите фигури в канала.

Ситуацията през 2010 г. е била аналогична на сегашната. Ролята на Аби тогава е играл Тюран Ескалъч, който според запознати, в момента изпаднал в немилост. В схемата се използвали турски камиони с турски шофьори, като номерата на возилата не се сменяли като сега. Паскал попаднал в полезрението на ченгетата още през 1996-1997 година, когато на Свиленград били спипани три тира с цигари. При всички случаи разследванията стигали до задънена улица и никой не носел наказателна отговорност. Твърди се, че през цялото време схемата се покровителствала на високо политическо ниво, в зависимост от това, кой бил начело на държавата.

Проверка на Фрог нюз показа, че още преди 4 г. един от задържаните в цигарената афера-Динко Щирянов, управител на спедиторска фирма, става клиент на разследващите органи. Динко с още един митничар на ГКПП-Лесово посред бял ден изнесоха маркови контрабандни стоки, конфискувани по други дела. Бяха основно спортни дрехи. Тогава при случайна рутинна проверка половината багаж открихме в чисто новия джип на Динко, а другата половина беше натъпкана в личната кола на митничаря. Бяхме ги спипали на 2 км. от ГКПП-то. Делото беше образувано поименно срещу двамата, но прокуратурата тогава отказа да ги привлече под наказателна отговорност, спомни си действащ полицай. Той уточни, че стоката била върната, колите също, а делото буквално потъва в държавното обвинение.

 

В тази история има и много лични момент. Голям бивш началник от гранична полиция напуснал системата на МВР и отишъл на работа при Динко Щирянов, обясниха запознати. Те твърдят, че съпругата на другия арестуван митничар Янчо Георгиев, също работи в спедиторска фирма, свързана през близък с тази на Динко. Интересна подробност е, че наскоро отстраненият директор на гранична полиция в Елхово Стоян Стоянов не губил много време, за да си почива. Веднага се уредил, като станал шеф на на спедиторска фирма, индиректно свързана със задържания Динко. Местните хора молят прокуратурата да провери дали са верни твърденията, че същата тази фирмата прави застраховки на преминаващите тирове, без да има брокерски лиценз. Хората твърдят, че всичко се покрива от прокурори на високо ниво, които взимат тлъсти рушвети, за да не предприемат нищо срещу уличените. Оплели са се като свински черва. Преди време, когато задържаха някой, всички адвокати идваха от Плевен. Тази работа хич не беше случайна. Защо ли?!, питат риторично хората и отминават с усмивка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 14246 |03.04.2015 Фрог научи: Застреляният Шмид открил бюлетините от Костинброд . 2| 5688 |26.03.2015 Фрог научи: 30 бона плащат бандити за откраднат банкомат . 21| 12429 |25.03.2015 Фрог научи: Темерута превзе наркопазара у нас, прокуратурата го закриля . 14| 24630 |18.03.2015 Само във Фрог: Човек на Таки прати 40 мутри на Джуката заради жена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads