Реклама / Ads
12| 11010 |21.03.2011 ЪNDERGROUND

Герджиков нелегално в тузарски имот

.
Зам. столичният кмет Минко Герджиков, който се забърка в скандал и вдигна тихомълком данъчните оценки на над 100 хил. софиянци с презониране, дълго време не е плащал данък за ново тузарско жилище, в което живее.
 
Това научи „Торнадо” чрез свои източници, пожелали анонимност. Вчера пък Йорданка Фандъкова прие оставката на Герджиков заради гафа с вдигнатите налози. Градоначалникът, който години наред отговаряше за финансите на най-голямото кметство в страната, е обитавал без право нелегално със семейството си луксозната резиденция „Мая” в кв. Драгалевци. Само до преди броени дни тя е нямала окончателно издаден Акт 16, а обитателите й са ползвали промишлен ток и вода и
не са плащали никакви налози на кметството. Наша проверка установи, че с Решение 1008 от 25. 10. 2010 г. Дирекция „Архитектура и благоустройство” – Столична община (ДАГ) е узаконила два подобекта на комплекса, а само преди две седмици, на 2 март тази година, са въведени в редовна експлоатация и другите две части на резиденцията с Решение 151.
Въпреки че нямаше Акт 16 и не беше въведена в експлоатация, няколко семейства и това на Герджиков се настанихме. Никой от строителния контрол не ни е закачал или притеснявал, след като знаеха кой е съседът ни.

Зам.-кметът се беше заел да оправи нещата и да уреди проблемите с ДАГ, обясни комшия на вече бившия софийски началник. Според него Герджиков живеел на втория етаж и всяка сутрин излизал с джипа си от резиденцията. Съсед му бил нароченият за домоуправител Веско, който разпределял консумацията на ток и вода и събирал парите от живеещите.
Проблемите с узаконяването на резиденция „Мая” се проточили заради турската строително-инвестиционна фирма ACE International и допуснати от нея нарушения. После пък строителите фалирали и оставили клиентите си да се оправят сами. През 2007 г. турската компания се забърка със скандал в столичния „Люлин“. Тогава улица и тротоар пропаднаха в строежа на бл. 404. След летящата акция през миналата есен на НАП, когато в тузарските квартали на София бяха засечени редица нерегистрирани имения, неплащащи данъци, Герджиков се размърдал да узакони престоя в имота си. Резиденция „Мая” се води на ул. 509, която в новата й част е превърната в частна, с непрекъсната 24-часова охрана. Комплексът е от затворен тип и е разположен в най-хубавата част на вилна зона Симеоново - Драгалевци.

Герджиков стана зам.-кмет по финансите в края на 2003 година, но оцеля при управлението на Софиянски, Борисов и Фандъкова. Преди това бе консултант по газовите въпроси на фирми, свързани с „Мултигруп“. Той бе осветен от комисията по досиетата като кадрови офицер от ДС, изкарал почти година стаж в школата на КГБ.

Минко: Платих си данъка, само лятото живяхме малко

Това ми е първото жилище, което купувам с кредит. Имаше проблеми с издаването на Акт 16. Турската фирма, която го е строяла, фалирала, но са се нанесли и са живеели там, обясни Герджиков пред „Торнадо”. Той потвърди, че многократно е посещавал обекта, за да го ремонтира и довърши. През лятото поживели няколко месеца в Драгалевци, но зимата се прехвърлили отново в старото си жилище в „Лозенец”. Бившият зам.-кмет уточни, че той активирал съседите си да изградят пречиствателна станция и да узаконят живеенето в резиденцията според законите. В края на миналата година си платил и първия данък в община Витоша, за да са му чисти сметките.

екип в. "Торнадо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 15741 |18.03.2011 Разследват Октопода за екзекуцията на Георги Стоев . 16| 10448 |16.03.2011 „Търговия с хора” предлага Македония на България . 10| 13023 |14.03.2011 Гробищна мафия граби опечалени . 36| 11384 |10.03.2011 Али Юзеиров: 1 000 000 лв. рушвет на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads