Реклама / Ads
45| 42454 |13.09.2011 ЪNDERGROUND

Илия Павлов убит заради тайна между Путин и Първанов?

.
Илия Павлов
На 3 март 2003 г. босът на Мултигруп е с президентите на Русия и България, след това пътува спешно до Украйна, а на 7 вечерта е застрелян. Предполага се, че е бил агент за влияние и на Москва, и на Вашингтон
 


Петър Колев

Илия Павлов е убит заради тайна, свързана с разговор между руския президент Владимир Путин и българският му колега Георги Първанов. На 3 март 2003 г. босът на Мултигруп е редом с държавните глави на Русия и България послучай националният празник на страната. „Първанов много се опъваше Илия да е на честването пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, но от руската делегация настояха и той се примири. Просто не искаше да дели Путин с Илия”. Това разказа пред „Торнадо” известен наш бизнесмен бил в близкия кръг на Павлов и от приятелския кръг на Първанов. Според него Павлов е научил детайли от разговорите на Първанов и Путин, свързани с енергийни проекти за стотици милиони. Разбрал е сигурно и кои компании, ще ги изпълняват и какви печалби се очаква да реализират. Колкото и да е бил близък с руски политици и олигарси, Илия Павлов все пак е бил считан в някои среди в Кремъл за човек на САЩ. Повод за съмненията е лесно полученото американско гражданство въпреки свързването на името му с неясни бизнес проекти и силовите групировки в България.

 

Възможно е да е бил и двоен агент, ползван и от Москва и от Вашингтон

 

По това време влиянието му в българския политически и икономически живот е доста голямо, въпреки слуховете за огромни кредити към банки и дългове към партньори. Доказателства за близостта му с тайните служби на двете световни сили са контактите, които има на високо ниво в тези страни. Неслучайно известният американски масон, отговарящ за НАТО Удоърд го взема под крилото си и се държи с него като със син. По същият начин се отнася с него и вездесъщият газов крал по онова време Рем Вяхирев. Случайности в подобни отношения са изключени, коментират запознати.
Хора, които бяха много близо до Първанов в един момент изчезнаха. Кюлев, Манол Велев и Илия са само част от този кръг. Това и наблюдение на близък родственик на Павлов. Той е категоричен, че в американското посолство са знаели месец преди убийството на Павлов, че се готви атентат срещу него.


До момента почти не се говори и за спешното пътуване на милионера до Украйна, ден след срещата му с Путин и Първанов в София на 3 март 2003 г. В Киев Илия Павлов преговарял за огромна сделка в областта на енергетиката. Руснаците били бесни на самоинициативата му. Павлов се върнал на 6 март, а на седми март вечерта бе застрелян от снайперист пред офиса на групировката на бул. „Г.М.Димитров”. Събитията са се развили много бързо.
Каква е била ролята на Илия Павлов в тези процеси – не е известно. Засега неуредени бизнес отношения остават като основна версия за покушението срещу него. Мистерията обаче може скоро да се разсее – 8 години след смъртта на Павлов.
Малко известен факт е, че Павлов и фирми на Мулти тогава дават финансово рамо на проведения „концерт на дружбата” в НДК в чест на Путин. Гвоздеят на програмата е певецът Йосиф Кобзон, който изпява на български „Хей поле широко”, а когато стига до текста „...от Балкана слязъл с пушка във ръка, командир на отряд, славен партизански” цялата зала става на крака, а някои от  зрителите развяват съветското знаме със сърпа и чука.

 

По това време Илия Павлов вече е в класацията на полското списание „Впрост” с 1,3 млрд долара. След него е дори ръководителят на империята ЛУКойл Вагит Елекперов...Според запознати разбулването на тази тайната около смъртта на павлов да доведе до осветяването и на друго знаково убийство – това на банкера Емил Кюлев.  Дали тайните, които Илия Павлов е научил около 3 март 2003 г. в разговорите между Путин и Първанов го пратиха в гроба, предстои да разберем. „Рано или късно убиецът и поръчителите ще станат известни. В историята почти няма неразкрити престъпления”, надява се бащата на създателя на Мултигруп Павел Найденов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 21650 |08.07.2011 Костинброд тайната Мека на мутрите . 56| 24847 |02.07.2011 Алексей Петров, Любомир Павлов и Огнян Донев "на нож" срещу Бойко Борисов . 10| 9395 |27.06.2011 Перач на Имелда Маркос консултира финансите на Дарина Павлова . 23| 13200 |22.06.2011 "Олимпик Тетевен" отключил конфликта между Сокола и Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads