Реклама / Ads
21| 14957 |12.04.2019 ЪNDERGROUND

КОНПИ, вместо да прибере, върна имане за милиони на осъдени, прокуратурата нехае

.
Пламен Георгиев
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, която след това се вля в Антикорупционния орган, върна имане за милиони на осъдени лица. Прокуратурата, обаче не разследва случаите, въпреки множеството сигнали за фаталните пропуски на ведомството. Любопитото е, че това става по времето, когато шеф на Комисията е Пламен Георгиев.
 

Първият случай е свързан с отказа на КОНПИ от запори и възбрани за 23.8 млн. лв., наложени срещу подсъдимата за пране на 1.6 млрд. лв. Елизабет фон Месинг. Запорите са наложени през 2009 г. по стария закон. Според него производството по конфискация може да започне, ако има окончателна осъдителна присъда. По неясни причини , обаче Комисията не е дочакала финала на процеса срещу нея у нас и е върнала имането на собственичката й. През 2015 г.

 

Оправдания

 

Оправданията от страна на Комисията са смехотворни: Месинг представила пред КОНПИ решение на Следствения комитет на Русия, Главно следствено управление на Санкт Петербург, че през август 2014 г. срещу нея в Русия е прекратено дело за незаконна банкова дейност. Доверявайки се на този документ, от КПКОНПИ решили, че няма доказателства за разпореждане с имущество, придобито от престъпление. Под решението са се подписали председателят на комисията Пламен Георгиев, който сега е временен шеф на новия антикорупционен орган, заместникът му Иво Иванов и членовете Антоанета Цонкова и Стоянка Николакова.


Всичко това се случва в момента, когато съдебната сага срещу Месинг все още не е приключила у нас. Историята става още по-интересна. През месец септември 2017 г. въпросната дама и друг руски гражданин, Димитър Абрамкин, са осъдени от СГС на първа инстанция на десет години затвор и глоба от 628 милиона лева за пране на пари. Елизабет фон Месинг е задържана в съдебната зала. Два месеца по-късно, Софийски апелативен съд отменя нейното задържане и налага нова, по-лека мярка за неотклонение - гаранция от 5 хиляди лева.


И до днес Месинг продължава да се издирва от януари 2018 г. Мотивите на съда са, че в молбата си за промяна на мярката тя е приложила документ от германски лекари. Проверката посредством Службата за сътрудничество по наказателни дела EUROJUST е установила, че единият от лекарите е починал близо година преди издаването на документа.

 

Втора издънка


Подобен сценарий се разиграва и с един от членовете на бандата за мокри поръчки „Килърите“ Георги Вълев. През 2016 година, същата тази КОНПИ върна на Вълев имане за над 10 млн. лв. Любопитното е, че това стана преди ВКС да е произнесъл най-тежката си присъда за него-доживотен затвор без право на замяна.

 


От документи, с които Фрог разполага, става ясно, че съдия Маруся Кънева от Окръжния съд във Велико Търново е уважила искане на Комисията на 26 май 2016 година, да се върнат на Вълев куп сгради, апартаменти, ателиета, гаражи, коли, фирмени дялове, парцели и т. н. Перла в короната на имотите, с които затворникът разполага благодарение на „щедростта“ на КОНПИ е ваканционното селище „Сънрайз вилидж блок А” в община Царево, чиято стойност е 6 млн. лв. Имотът е изключително апетититен, защото граничи директно с Черно море. Видно от определението на съда сградата е купена от фирмата на Вълев „САУТ КОУСТ ИНВЕСТМЪНТ” ООД на 9 септември 2005 г.


Странно е как Комисията е приела законния произход на парите, с които е придобито въпросното имение, след като според прокуратурата и съда Георги Вълев е развивал лихварска дейност от 2000 до 20009 г.


След този гаф, за който няма никакви последствия, КОНПИ сътвори нов. През миналата година Антикорупционният орган се сети да търси от Георги Вълев 3,5 млн. лв. И това стана, след като преди това му върна 10 млн. лв. От Комисията смънкаха в свое оправдание , че Георги Вълев е признат за виновен и за незаконни сделки, от които неправомерно е получил значителни суми.

 

Екип на Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 15317 |07.07.2016 Скандал! Държавата вместо да прибира, връща имоти на един от „Килърите” с доживотна присъда . 12| 7399 |14.04.2015 Полицейски гаф: Ченгета взеха сувенир вместо оръжие! Разболяха мъж . 16| 12121 |05.12.2011 26-годишен блогър търси изчезнали вместо МВР . 31| 23542 |17.12.2010 Сем. Баневи поемат към Катар, вместо към Путинова Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads