Реклама / Ads
0| 10342 |04.07.2016 ЪNDERGROUND

Космоса: Заплашват ме, че ще ме пратят в една килия със Сумиста

.
Георги Петков-Космоса
Заплашват ме, че ще ме пратят в една килия с Петър Стоянов-Сумиста. Това призна пред Фрог нюз ключовият свидетел по делото срещу бандата за мокри поръчки „Килърите“ Георги Петков-Космоса. Именно той бил пратен от Сумиста да следи защитения свидетел Пламен Лаков с цел да бъде пребит. Припомняме ви, че Лаков беше изваден наскоро от програмата за защита с обяснението, че не спазва правилата. Вижте какво още сподели Космоса за натискът към него:
 

- Г-н Петков, защитеният свидетел Пламен Лаков призна пред медията ни, че са го потърсили представители на „Килърите“ и са искали от него да посочи, че има процесуално нарушение, когато сте го разпознавали. Това така ли е?

- Това не отговаря на истината и е поредния номер на „Килърите“ да спънат съдебния процес. Какво ли не правиха до сега, какви ли циркове не се разиграваха?! Пламен Лаков съм го виждал два пъти в живота си. Първия път, когато работех за Сумиста и той ме изпрати, за да проследя Лаков с цел да бъде пребит. Минах покрай дома му с колата. Видях го да стои на ъгъла отпред. Неочаквано за мен погледите ни се засякоха. При него, обаче имаше малко дете. Видях и две жени в близост. Помислих, че това ще усложни нещата и се отказах от всичко. Не изпълних поръчката. Натиснах педала на газта и се махнах по най-бързия начин оттам.

- А втората ви среща кога беше?

- Когато дознателят от Шумен ме извика да го разпозная. Всичко мина нормално, още щом го видях посочих кой е човекът. Не съм имал грам колебания. Картината от улицата, когато го зърнах, ми се беше запечатила в съзнанието. След това си тръгнах. Други разпити и действия от страна на разследващите в този ден нямаше. Всичко това съм го потвърдил и пред съда.

- Възможно ли е Лаков да се отметне от показанията си по делото?

- До колкото знам казаното от него е потвърдено след това и от други свидетели , мисля служители на МВР. Информацията е засечена по няколко канала. Да твърдиш, че ще се откажеш от показания, които се доказват и по други начини, е най-глупавото нещо, което можеш да направиш.

- Защо доскоро пазеният свидетел прибягва до такива заплахи?

- Прави го от отчаяние. Нямам друго обяснение. След като е излязъл от програмата, е останал без работа, без пари. Мисля, че възможностите му да се реализира не са особено големи. Всичко това със сигурност го потиска. Пламен Лаков е живял изолирано като всеки защитен свидетел и това допълнително усложнява нещата. В същото време той има семейство, за което трябва да се грижи. Човек в такова положение е готов на всичко, стига някой да му обещае някой лев. Лесно може да бъде манипулиран. Още когато чух, че Лаков излиза от програмата за защита бях убеден, че ще го потърсят. „Килърите“ не си поплюват, използват всяка възможност да атакуват делото. Битката при тях сега, особено след като и на втора инстанция им потвърдиха доживотните присъди, е на живот и смърт.

- Лаков твърди, че очаква добро финансиране, ако някой му поиска нещо.

- Познавам добре Петър Стоянов-Сумиста и останалите. Първоначално той може и да обещае някакви пари, но няма да даде и лев. Сумиста още не ми се е издължил за времето, в което работех за него. Така е и с други хора. Лаков изобщо трябва да се откаже от идеята, че финансово ще го обезпечат, ако се извърти. Убеден съм, че подобно решение може да застраши дори живота му. Не го съветвам да се хваща на това хоро.

- Другият свидетел по делото- Боян Джамалов призна в интервю пред Фрог, че не спира да се притеснява за сигурността си. И с вас ли е така?

- Непрекъснато си отварям очите на четири. Преди няколко месеца дойде техен пратеник при мен и ми предложи също да се откажа от показанията си. Каза ми: Колкото кажеш, толкова. След това последваха заплахи от рода на: Внимавай какво правиш, защото ще те пратим в една килия със Сумиста. Когато се явих като свидетел си мислех, че най-трудното ще бъде, докато разказвам пред съда за това, на което съм ставал свидетел. И после край. Нищо подобно-трудностите стартираха след като излязох от залата, та чак до сега.

- Оптимист ли си за изхода на делото?

- Да си призная, в началото на процеса не вярвах, че ще се стигне до тук, нищо, че разследващите си свършиха работата. Причината е, че групата на Сумиста се ползваше с големи протекции. Вратите навсякъде се отваряха, само като споменеш името на Петър Стоянов. Той също парадираше непрестанно с контактите си на най-високо ниво. След като няколко съдебни състава потвърдиха доживотните присъди, а по отношение на побоите и палежите, виновните получиха тежки наказания от ВКС, вярвам, че истината може да победи. Когато по делото са приложени достатъчно убедителни доказателства за престъпната дейност на „Килърите“, няма съд, който да си затвори очите.

 

интервю на Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5839 |23.03.2024 Миролюба Бенатова: Ружа Игнатова е може би много по-голям фактор от Еврото и Нотариуса . 8| 9199 |23.02.2024 Адвокатът на убитото от Семерджиев момиче: Това, което се случва, е пълен цирк . 7| 9091 |21.02.2024 Колата на Илия Златанов е открадната, след като е разпитан за Сарафов и "Осемте джуджета" . 2| 3206 |20.02.2024 Закопчаха двама българи в Одрин за трафик на хероин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads