Реклама / Ads
28| 16271 |18.02.2015 ЪNDERGROUND

Крият истината за "Червеи" от посолства и Интерпол

.
Над десет са вече посолствата, които са отправили запитване във Външно министерство и МВР по повод разразилия се скандал по разработката "Червеи". Партньорските служби са бесни заради изтичането на информация в посока на съмнителни среди. Това съобщиха за Фрог нюз източници от парламента и МВнР.
 
Някои от тях предполагат, че става дума за кражбата на цели разработки на операции и акции срещу терористични организации и формирования на организираната престъпност.

Притеснително е изтичането на информация от МВР, както и на такава за съвместни действия на партньорски служби срещу организираната престъпност. Взаимното доверие изисква прозрачност по случая и предприемане на решителни действия от съответните институции. Това коментира служител от чужда дипломатическа мисия в София, пожелал анонимност.

 

Припомняме, че разработката "Червеи" е стартирала срещу служители на МВР, които се опитвали да проникнат в информационната мрежа на ведомството. Разрешението за ползване на всички разрешени по закон СРС-а е дадено от шефа на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя е подписала и удължаването на срока, който е достигнал 10 месеца, което е нарушение на закона. 

 

До момента ексминистър Цветлин Йовчев и шефът на ДАНС Владимир Писанчев не са дали ясен отговор какво е наложило началото на такава разработка, откъде са дошли сигналите и защо от търсене на "къртици" се е преминало към тотално тарашене на тайните на МВР.

 

Има запитване и от Централата на Интерпол в Лион, Франция. Скандалът щял да бъде обсъждан на следващото заседание на Генералната асамблея на организацията, в която членуват 192 страни.

 

От седалището на Европол в Хага на свой ред се опитват да научат, какви са пораженията, нанесени от "Червеи" и доколко са засегнати мероприятията с участие на партньорски служби. През 2014 г. сам по линия на ДАНС тези операции са над 50. Били са предимно за разбиване на наркотрафик, трафик на жени и момичета за проституция, пране на пари, контрабанда на цигари и пр. Според служители на ведомството някои сигнали са прикривани, други забавяни, а оперативно интересните лица предупреждавани за интереса към тях.

 

Сигнали и данни са ни давани Белгия, САЩ, Франция, Холандия, Великобритания, Македония, Сърбия, Германия и др. страни. Тези документи най-вероятно вече са в ръцете на мафията.

 

45 са операциите срещу нарушения на митниците, от които 6 съвместно с партньорски служби. Според нашите източници от МВР са изнесени имената на митничари, замесени в корупция, контрабанда и финансови нарушения. Отмъкнати са също данни за фирми, които са наблюдавани за различни нарушения.

 

По линия на Европол са проведени операции с Франция, Италия, Испания, Германия и др. Някои от тях са с най-висока степен на секретност, защото става дума за раследвания от години.

 

Особено безпокойство предизвикват съмненията, че немалка част от секретите са изтекли към чужди държави - Русия на първо място. В папките се намирали събирани тайни за руски бизнесмени, стъпили на българския пазар. Сделки, парични потоци, придобити имоти и предприятия - всичко това е описано подробно. Някои от тях през годините са били рекетирани от висши служители на МВР и прокуратурата, след което изгонени от България.

 

Чуждите мисии и служби са бесни, защото има голяма вероятност извлечените информации да са в ръцете на мафията. Все по-често експерти, наблюдатели и журналисти назовават като инициатор и ползвател на "Червеи" кръгът  #КОЙ. Както вече стана ясно, по същата разработка са били търсени и компромати срещу Бойко Борисов, чрез които той да бъде отстранен от политиката. Фрог нюз вече съобщи за акцията от миналата година в Общинска банка и Столична община, която е целяла "връзването" на Борисов с наркотрафика и други престъпления. Планът не успя, но по-късно същите хора нанесоха съкрушителен удар срещу КТБ, а в момента се опитват да разграбят фирмите и предприятията, финансирани от банката и имащи кредити към ния. Това е втората част от плана за дестабилизация на страната и връщане на #КОЙ официално във властта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 29521 |07.02.2015 Нов секс модел в Амстердам, у нас крият милиони . 24| 12554 |23.04.2014 Пл. Устинов: Депутати се крият като чуят за Трактора! . 12| 18770 |09.10.2013 Изнасилиха 13-годишна. Крият броя на поруганите жени . 76| 21288 |30.12.2010 Монахини македонки крият смесен манастир?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads