Реклама / Ads
63| 11605 |31.05.2013 ЪNDERGROUND

Лъжци за кожата на едно ченге

.
Не всички са такива...
Имаше такъв филм с Ален Делон – „За кожата на едно ченге”. Всички искаха да му видят сметкта, защото бе тръгнал да спасява едно сляпо момиче. Е, Делон оцеля в онзи сюжет.
 
В живота обаче нещата обикновено са по-тъжни, пошли и противни. Поне у нас е така.

Доста преди гласуването в Народното събрание на промените в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” започнаха доста противни медийни спекулации. Първи на мушката попаднаха служители от ГДБОП. Поръчалите атаките срещу тях вече въобще не се интересуват, че се тиражират 100-прочентови лъжи. Целта е една: изградени и доказани професионалисти да бъдат омаскарени и ако е възможно – изритани на улицата. Съответните медии дори не си дават сметка, или пък съвсем съзнателно изпълняват мръсни поръчки, манипулирайки, заблуждавайки и фалшифицирайки истината.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров вече е в запаса. Очакваме прокуратурата да се произнесе по казуса с извадените на бял свят преписки отпреди 14 и повече години за някакви негови прегрешения. Така или иначе – няма го.

Това обаче явно не е достатъчно. Срещу останалите служители се насочват измислени упреци, съмнения и внушения.

Един от тези, които които са атакувани с всички средства в 2-3 определени медии е Валентин Цоновски, шеф на отдел „Антитерор”. Ето само някои от заглавията, които трябва да ни „накарат” да се отвратим „справедливо” от този човек. „Главният прокурор веднага да се самосезира за безобразията на Цоновски”, „Цоновски изолиран от разследването за отвлечената Лара”, „Цоновски избягал в Мексико”, „Възпитаникът на НСА Цоновски да бъде уволнен”, „Цоновски замесен в убийството на Чочо от Перник”, „Цоновски забави разследването за Мирослава от Перник” и др. Има и едно по-особено заглавие във в. „Стандарт”: „Хамстера взел на мушка Валентин Цоновски”.

Тук някъде е заровено кучето.

В случая обаче не става дума само за Цоновски, а и за десетките негови колеги, които са участвали в реализацията на едни от най-мащабните и успешните операции на българските антимафиотски служби през последните 23 години.

Ще насоча вниманието ви към фактите, без да ги коментирам.

Започвам от делото „Гранити” за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен и собственик на фирма "Гранити" - Стоян Стоянов. Обвинения за убийството на Стоянов са повдигнати на Стоян Петров, Станислав Михайлов, Галин Костов, Стоян Колев и Нено Стоянов. Бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов е в неизвестност от три години. Смятаният за физически извършител Манол Хаджиев по-късно също беше убит. Разследването и реализацията на задържанията са по времето на вътрешния министър от БСП Михаил Миков, сега председател на Народното събрание. Предстои четенето на присъди и някои от засегнатите лица очевидно си изпускат нервите. Така върху Цоновски и колегите му се изсипват куп обвинения в какво ли не. Дето се вика, като нямаме доказателства, поне да го залеем количествено с помия, все ще се изцапа. У нас подобна помиярщина все още върши работа.

 

Цоновски е участвал като ръководител и разследващ и в акциите по залавянето на „Килърите”, заедно с много свои колеги. Процесът завърши на първа инстанция, трима от обвиняемите - Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца  и Георги Вълев от група за поръчкови убийства получиха доживотни присъди без право на замяна от Шуменския окръжен съд. Това е първата група за „мокри поръчки” разкрита и изправена пред съд от 10 ноември 1989 г. насам. В пленарната зала на новия парламент, а след това и в телевизонното предаване на бТВ „Очи в очи” депутатът от БСП Младен Червеняков повдигна въпроса за това, че свидетелят Боян Джамалов бил манипулиран или принуждаван от разследващите да каже, че политикът бил свързан със сръбския мафиот Сретен Йосич. Това е толкова нлепо, че предизвиква неволни усмивки. Червеняков е уважаван юрист, бил е правосъден министър в калинета „Виденов” и със сигурност знае, че това, което казва няма как да е истина. По простата причина, че думите на Джамалов са записани в условията на Специализирано разузнавателно средство (СРС) по време на свободен разговор, а не по време на разпит. Освен това, по време на разпит никой няма право да задава въпроси с конкретни имена, именно за да се избегне манипулация. Ако все пак някой си позволи подобно нещо то съдът ще отхвърли тутакси подобно доказателство. Освен това Джамалов казва, че е видял колата на Червеняков, а не самият Червеняков пред къщата на Йосич...

 

Пак хората от ГДБОП са в основата на разкриването и на „Наглите”. Повече от две години никой не влезе в следите на похитителите. През декември 2009 г. обаче те бяха разкрити и заловени. Бандата застана пред съда и четирима от нея получиха ефективни присъди. Други четирима бяха освободени, защото нямало достатъчно доказателства за вината им. Вярно, че по време на процеса в съдебната зала се появи уникален запис, който сочеше боса на „Наглите”, но съдът не го прие за доказателство, заради процедурни грешки, каквито всъщност не бе много сигурно, че са налице.

 

Същите хора от ГДБОП, прокурори и агенти от ДАНС участваха в разкриването на „Октопода”. Това е най-голямата операция на МВР и ДАНС срещу мафиотска структура в периода на целия преход. В момента тече съдебен процес, в който главен обвиняем е Алексей Петров, бивш съветник в ДАНС. Негова дясна ръка и също обвиняем е Антон Петров – Хамстера. Същият, за който „Стандарт” пише, че е „взел на мушка” Цоновски... Дали това не обяснява въпросните публикации? А дали Хамстера не е взел и други на мушка?

 

Относно отвличаенето на Мирослава от Перник истината е известна отдавна. Нещата по разследването действително се бавеха, но това бе заради мудните действия на БОП-а в Перник и някои прокурори там. Когато се намесиха медии и ГДБОП – нещата се разплетоха за десетина дни. За огромно съжаление Мирослава се оказа убита още първата вечер на отвличането.

Относно самоубийството на Чочо, единият от убийците на Мирослава, което се вменява като на Цоновски и колегите му, не само от въпросните „,услужливи” медии, но и от един-двама политици, също трябва да се кажат ясно нещата. Стойчо Стоев - Чочо е бил „самоубит” от бопаджиите, тръбят въпросните особи. Това е долна лъжа и във всяка правова държава клеветниците щяха да отговарят пред съда.

Доказателствата: В Протокол №12 на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) пише: „На лявата ръка на Стойчо Стоев има три микрочастици. На белезниците има четири капсулни микрочастици от изстрел със състав: Ва, Sb и Pv – барутен състав. На дясната ръка има 27 микрочастици от същия състав. Съставът съответства на използваната муниция.

Заключение: Горните резултати са недвусмислено доказателство, че е стреляно с дясната ръка, а белезниците и лявата ръка са били наблизо, в сферата на разпространение на истрела.

В пробата от натривките в цевта на пистолета се регистрираха много капсулни микрочастици, които съответстват на останалите по ръката и белезниците”. За поръчителите на манипулации и лъжи вероятно тези констатации не са от особено значение, но за всички, които ценят закона и истината са.

 

И още. Постановлението на Окръжната прокуратура в Перник от 01.10.2012 г. също недвусмислено се посочва, че самоубийството на Чочо е доказано по безспорен начинц. Самото постановление е конструирано на базата на всички изследвания, доказателства и е подкрепено от свидетелски показания.

 

Особено нелепи са и съобщения от сорта на това, че Цоновски избягал и се скрил в Мексико, за да не го разкарат от ГДБОП. Свещена тъпота. Елементарна справка показва, че този служител не само не е бил командирован там, но и никога не е стъпвал по какъвто й да било повод в страната на ацтеките.

 

Твърденията, че Цоновски е завършил Нациоалната спортна академия (това вероятно би трябвало да означава, че е близък с Цветан Цветанов) е също пълна тъпня. Не, не е завършил НСА. Както не е бил отстраняван и от разследването по отвличането на малката Лара, дъщерята на Евелин Банев – Брендо, а е участвал е активно, заедно с всички свои колеги. Денонощно при това.

 

Но не е въпросът за Валентин Цоновски. Той едва ли се нуждае от моето или на друг адвокатстване. С него и без него МВР, ГДБОП или която и да е друга служба, ще съществуват. Но когато някой нагло лъже и сипе клевети, трябва да бъде защитен. Така се прави в белите държави. Защото става въпрос за принципи на демокрацията. Подло и противно е да си служиш с неистини за разчистване на сметки: политически, криминални или каквито и да са други. Именно подобни нападки сриват доверието в МВР, службите, следствието, прокуратурата и съда. Пълна гадост е да разчиташ, че повтарянето на долнопробни лъжи, ще окаже въздействие върху мнението на хората. Освен това подобни атаки в крайна сметка обслужват най-вече мафията и престъпниците, което може би е целта. Дори не може би а със сигурност. Да защитаваш доказани убийци, ректьори, крадци и мошеници те прави част от тях и тумор в медийната гилдия. В журналистиката такива хора са просто подставени лица на организираната престъпност и корумпирани партийни кръгове.

В крайна сметка служителите и агентите в МВР, ДАНС, ГДБОП, полицията и пр. работят за обществото, колкото и клиширано да звучи, а не за поредните партийни ръководители в системата. Работят и за всички жертви на престъпления. Само който е преживял ужаса на жертвата може да оцени каква всъщност е отговорността на тези хора. Да бъдат заклеймявани, ругани, клеветени е абсолютно престъпление не само към тях, но и към правовата държава, към гражданското общество. Ако някой е кривнал от правия път, поддал се е на изкушения, забъркал се е в афери и слугува на мафията – да си носи последствията. Дори по-големи от тези, предвидени за обикновените граждани. Но да бъдат умишлено сатанизирани служители и цели структури, които работят съвестно, е безобразие. „Тоталитарната мисъл, скрита зад цинизма на определени кръгове в медиите, е най-големият враг на обществото и свободата. Това е съюзникът на криминалния свят”, казва Роберто Савиано.

Писателят дори не подозира колко много думите му се съотнасят за някои родни екземпляри.

Да нападаш някого с лъжи не те прави смел борец, а подъл наемник. Ако го правиш за пари – си скапано корумпе. Ако те манипулират без да се осещаш – си за лудницата в Карлуково.

Освен това редиците на наивниците се топят и парите на поръчителите отиват бадева. Което ме подсеща, че може би в скоро време ще имат нужда от правна помощ. Дано са скътали накой лев за адвокати...

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 41521 |28.08.2012 Ф. Марковска не спря да сочи виновниците за терора на македонските българи до последно . 87| 30644 |14.12.2011 Eдно към едно обвинителният акт на Oктопода . 4| 15493 |12.09.2010 МВР крие безследно изчезнали от медиите заради свои грешки? . 71| 11498 |03.03.2010 България и Русия винаги ще вървят заедно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads