Реклама / Ads
0| 27611 |22.03.2022 ЪNDERGROUND

Магистрати алармират пред Фрог: Гешев вече ”номинира” свой човек за ВСС - следователя Петко Петков

.
Иван Гешев
Настоящият главен прокурор Иван Гешев вече ”номинира” свой човек за новия състав на ВСС. Това е следователят Петко Петков - председател на Камарата на следователите в България. За това алармираха пред Фрог нюз следователи от различни краища на страната.
 

Вчера ВСС посочи името на Петков като кандидат от професионалната квота, подкрепен с гласовете на 200 души. Източниците ни са категорични, че до въпросната номинация се е стигнало след масово привикване в кабинетите както на Гешев, така и на административните ръководители на окръжните прокуратури по места. Разказът им за обвързаностите е показателен, че статуквото прави всичко по силите си, за да запази мнозинство и в следващия ВСС. Ето какво ни довериха магистратите: 

 

“През последните години Камарата на следователите в България, под ръководството на Петко Петков, се превърна в казионна организация, която защитава интересите на главния прокурор, за сметка на интересите на редовите си членове. Петков стана известен в последните 2 години с големия брой декларации в подкрепа на Гешев, подписани от него в качеството му на председател на сдружението, без предварително съдържанието им да е обсъдено по колегиите и с членовете на съсловната организация. 


Както се вижда, лансирането на кандидатурата на Петков лично от главни прокурор за ръководен пост, вече е успешно отиграно”, уточниха магистратите.


Те разкриха, че  преди две години под давлението от страна на Гешев и при изтекъл с повече от година мандат на председател и без право на преизбиране, е било свикано и проведено общо събрание на Камарата на следователите в България, на което е променен устава и мандата му. 


“Този на Управителния съвет също беше удължен, така че да съвпадне по време с избора на нови членове за ВСС. Към настоящия момент така продължения мандат на Петков изтича, но нито той, нито членовете на Управителния съвет свикват общо събрание или инициират процедура за избор на нов председател. В същото време проявената от него активност и жертвоготовност да подписва декларации в подкрепа на Гешев не намира аналог, когато се касае за проблеми на редовите следователи.

 Такъв е случаят с липсата на позиция относно класа прослужено време, както и отчитането на натовареност. 


Колегите на Петко Петков от бившата Столична следствена служба разказват за времето, в което докато е бил  директор на службата, се е  нарушавал действащия към онзи момент принцип за разделение на дела.  Така, отделни разследвания са се падали на “правилните” следователи. Според източниците ни резултатите от извършената проверка на системата са потулени, тъй като към приключването й Петков вече е бил зам.-директор на Националната следствена служба. На практика го отнася само един системен администратор, а Петков е бил предложен за наказание само за неупражнен контрол върху служителя, но не и за манипулиране на самата система.


“През последната година Петков, който случайно или не е избиран от настоящия Висш съдебен съвет за редовен член на конкурсни комисии, за младши следователи и следователи, като член на такава комисия без да си направи отвод класира в консурса за младши следователи мъжът, с който дъщеря му живее на семейни начала. Става въпрос за Никола Сиджимов, назначен вече за младши следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП). Тази година жената, с която Петков живее на семейни начала от дълги години - прокурор Борислава Барбалова спечели конкурс на прокурор в СГП.

 

През последните 10 година същата е ръководител на Районна прокуратура - Своге. При изтичане на мандата й незабавно е командирована в Окръжна прокуратура - София. Чашата на търпението на колегите преля, когато Петков беше избран от ВСС и за член на конкурсната комисия в текущия конкурс за следователи в Националната следствена служба, в който документи за участие подаде и прокурор Барбалова. Създалото се брожение доведе до отвод на Петков от комисията и отказ от участие на жена му”.


Възмутени, следователите продължават: “Несъгласуваните с членовете на сдружението декларации в подкрепа на Иван Гешев, решенията по конкурси за назначаване, повишаване, уреждане на негови близки с командироване в по-горни прокуратури и Националната следствена служба, като така се заобикаля принципа на конкурсното начало и едноличното вземане на ръководни решения, са причина през последната година да се наблюдава масов отлив на членове от Камарата на следователите”.


 Смята се, че Петков е бил многократно награждаван с ръководни постове, именно заради опитите му на всяка цена да създаде комфорт на властимащите. Твърди се, че  близостта и лоялността му към настоящия и предходния главен прокурор (Иван Гешев и Сотир Цацаров) е подкрепена и от кадровика на съдебната система Петьо Петров - Еврото, нашумял в скандала “Осемте джуджета”. Тяхната близост възниква от времето, когато Петков е директор на Столичното следствие, а Петров - негов заместник. 


“Всички тези факти правят Петков най-удобният за статуквото кандидат за член на ВСС от професионалната квота, доказал с годините своята преданост и лоялност към господарите си”, допълват още източниците ни. Издигането му за член на ВСС се приема от следователите като опит да бъде осребрена неговата преданост със съответния висок пост. Казват, че той не само не крие симпатията и близостта си с Иван Гешев, но и парадира с нея. Магистрати припомят също, че Петков и Гешев са учили заедно в школата на МВР в Симеоново.

 

Очаквайте продължение по темата във Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 99828 |15.02.2022 Само във Фрог: Борислава от ”БарселонаГейт” се развела преди три месеца. Бившият й е съдружник с Мацола – бос от СИК . 6| 5633 |09.01.2022 В Колумбия задържаха един тон кокаин, предназначен за България . 9| 47301 |29.11.2021 Симеон Иванов: Младен Маринов бе представен на Борисов по линия на СИК. Тепърва ще се осветяват други . 6| 9012 |29.11.2021 Пред Европейския парламент: Рашков и Гешев с нови данни за ”Барселонагейт” и кюлчетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads