Реклама / Ads
192| 40355 |14.02.2011 ЪNDERGROUND

Милионерката Петя Славова заподозряна в изчезването на 20 млн. долара на 3 банки

.
Американските служби заковаха наша банкерка
 


София се оказа в епицентъра на международен банков скандал. Инвестбанк, в която мажоритарен собственик е Петя Славова, се оказа в дъното на огромна афера и разследване от американската „Сикрет сървиз” заради мистериозното изчезване на 20 милиона долара. Парите са част от сделка между американската банка HSBC, Bank of America и 4 български банки с цел подпомагане на лошия кредитен портфейл на нашите трезори. Инвестбанк и още 3 големи наши банки е трябвало да получат по 5 милиона долара с които да покрият част от растящите си лоши кредити. Тежкото състояние на родните трезори ги принудило да търсят най-различни способи за кредитиране и допълнително финансиране на негативните си баланси. След като през миналата година една дузина български банки бяха подпомогнати от нисколихвен кредит от

Българска банка за развитие, с помощта на правителството ни е било постигнато споразумение с мощната американска банка HSBC да бъде отпуснат кредит от 20 милиона долара в полза на 4 български трезора. Гарант по сделката стават двама от основните акционери в HSBC, ситуирани във Виена, чрез тяхната компания „Еър Лоджистикс Лимитид Инк” и се разбират да преведат по нейна сметка банкова гаранция в размер на 20 милиона долара за да бъде отпуснат кредитът от американската HSBC. От своя страна Инвестбанк, в лицето на мажоритарния си собственик Петя Славова, трябва да преведе по 5 милиона долара на останалите 3 български банки, като за себе си също трябва да задържи 5 милона от отпуснатия нисколихвен кредит.  Така, на 27 септември 2010 г., американската фирма „Еър Лоджистикс Лимитид Инк” открива депозит за 20 милиона евро в българската Инвестбанк. Фирмата иска от родния трезор да й издаде документ – Swift на стойност от 20 млн. и да го изпрати на кореспондентската си банка в Щатите – солидната „Банк ъв Америка”. Тя пък да прехвърли всичко на банката на клиента. Важна подробност в случая е, че крайната банка HSBC е една от най-големите банки в света. Чак след месец Инвестбанк все пак издава необходимия Swift. Това става на 28 октомври 2010 г., точно в 14:40:35. В документа, адресиран до „Банк ъв Америка”, чрез която да достигне до HSBC, се казва следното: “Ние, Инвестбанк, София, България, потвърждаваме с пълната банкова отговорност и лоялност, че количеството от 20 000 0000 долара кешови фондове са блокирани от нашия клиент за период от 60 дни. Освен това потвърждаваме, че тези пари са с доказан, законен, некриминален произход. Тези фондове са на разположение, блокирани са в Инвестбанк и клиентът е техен държател. Средствата са потвърдени на междубанкова база посредством Swift”.

С други думи това означава: има такъв депозит, готови сме да направим превод, имаме парите. На 3 декември 2010 г. „Еър Лоджистикс Лимитид” изпраща до Петя Славова и нейната директорка Диана Младенова “протест като уведомление и едновременен иск за незабавно изпълнение и за компенсиране на вреди в резултат на неправомерна намеса на Вашата банка”. В писмото се цитира затрудняването на отношенията заради неизпратен до щатските банки документ – Swift, издаден от Инвестбанк. В протеста се казва дословно: “Инвестбанк е задължена да достави успешно на HSBC издаденото Swift съобщение...Инвестбанк не направи необходимото според стандартите и регулациите на международната банкова практика да достави това платежно съобщение, за да може „Еър Лоджистикс“ да извърши планираната платежна транзакция.”
Какво всъщност се е случило? Според анализа на „Сикрет сървиз” собственичката на Инвестбанк допуска уж „случайно” дребна грешка, като разменя две от цифрите по банковия Swift. Така вместо например BG 61 тя вписва BG 16, като така лично усвоява вече преведената гаранция и се опитва да подведе американската HSBC. В Щатите обаче бързо разкриват далаверата и сигнализират „Сикрет сървиз” да предприеме мащабно международно разследване. Според доклада на американските специални служби в дъното на аферата стои собственичката на частната българска банка Петя Славова.
Банкерката предприела измамното действие, тъй като в края на 2010 година била на път да загуби лиценза на своя трезор поради огромния брой лоши кредити на банката си. Състоянието на Инвестбанк във втората половина на миналата година било толкова тежко, че БНБ принудило Славова да внесе до 31 декември 2010 по сметка на БНБ 70 милиона лева гаранция по обезпечение на лошите кредити на трезора. Славова нямала в наличие огромната сума и била изправена пред алтернативата да загуби лиценза си и да обяви фалит, твърдят експерти. За да спаси бизнеса си обаче, старозагорката решила да „ужили” доверчивите американци.


Тя усвоила гаранцията от 20 милиона долара и не превела по 5 милиона на останалите 3 български банки. Вместо това внесла парите в БНБ, за да спаси лиценза на своята банка. В същото време обаче шефовете на трите ощетени трезора надигнали глас и пуснали жалба до американските си контрагенти. Така те спомогнали разследването на „Сикрет сървиз”, като посочили за основен виновник в аферата банката на Славова. На родна територия се стигнало до там, че почти всички американски представителства у нас скъсали връзките си с частния български трезор, а миналата седмица дори отказали американска виза на неговата собственичка. Според информирани положението на банкерката било толкова напечено, че според анонимни източници тя най-вероятно планира напускането на страната. Информаторите ни считат, че най-много до един месец Славова щяла да поеме по стъпките на друг доскоро крупен роден индустриалец, избрал бягството в чужбина вместо съд у нас Доскорошният собственик на кръга „Капитал” Иво Прокопиев замина заедно със семейството си за Сингапур преди 6 месеца, като остави зад гърба си дългове от над 600 милиона лева.

Източниците на „Торнадо” твърдят, че в момента Славова се опитвала да усвои възможно най-много реални пари, а също и скъпоценности от злато и диаманти, които притежава, които да изнесе в чужбина, а парите да преведе по сметки в различни офшорни зони. В момента обаче Петя Славова все още е в България, а у нас са пристигнали специални представители на „Сикрет сървиз”, упълномощени да решат казуса с изчезналите 20 милиона долара. По информация на вестника лично премиерът Бойко Борисов е бил информиран за случая от американския посланик у нас Джеймс Уорлик. „Торнадо” припомня, че преди година и половина в Инвестбанк избухна друг скандал, вследствие на който от трезора бяха уволнени доста служители, начело с изпълнителния директор Владимир Владимиров. Според запознати с тогавашния случай от 3 депозитни сметки на фирми, клиенти на банката, бяха откраднати 6 милиона долара с които пък впоследствие са били обслужени проекти и фирми на Петя Славова.

В друг случай от края на 2009 с посредничеството на личната й секретарка, Анриета Джерекарова, Инвестбанк на Петя Славова се сдобива с имоти и вземания от кредитирани лица на стойност от около 10 милиона лева. Джерекарова използва трезора и покровителството на Славова, за да построи сграда, в която продава на неподозиращи инвеститори апартаменти, които по-късно биват отнети от собствениците в полза на банката. Секретарката на банкерката разработила схема, според която осигурявала на заинтересовани купувачи на жилища заеми от Инвестбанк, а после лично прибирала парите от сметките им. В аферата „Джерекарова” парите си изгубили над 20 души Днес секретарката е на свобода със завлечени милиони, десетки хора обикалят съдилищата, а собственичката на частния трезор е на път да си плюе на петите в чужбина. Не е тайна, че Петя Славова има няколко луксозни имота в чужбина, сред които къща в италианския курорт Стреза до Милано и къща в Дубай. Макар имотът й в Италия да се води на името на рускиня, реално той е личен на Петя Славова, а аверката от Русия е елементарно прикритие. Пак по същата схема в момента голяма част от незасегнатия си бизнес Славова прехвърля на дъщеря си Жени Славова, която пък наскоро се омъжи за син на руски олигарх. Така считаната за най-богата българка е на път да преметне всички и да построи нов капиталистически рай със стари изпрани пари.

В момента шефовете на трите засегнати български трезора са отправили десетки лични запитвания към Петя Славова, но всичките са останали без отговор. Според запознати със скандала между шефовете на някои от трезорите и Славова дори се е стигнало до директни преки заплахи и обиди. Славова заплашвала и журналисти, които се били добрали до информация за развихрящия се скандал.  Сигнали за описаните по-горе случаи са получени в БНБ и прокуратурата още преди година, като през почти цялата 2010 г. те са били допълвани с актуални данни. Въпреки това до момента реакция от институциите все още няма. Въпросните данни са били предоставени също така на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 42001 |07.02.2011 Строителният контрол – октопод от нагли и недосегаеми . 62| 29596 |03.02.2011 Велчев в афера със секс и шпионаж . 141| 40769 |28.01.2011 Война за 2 млрд. . 43| 23905 |24.01.2011 Алексей Петров си върна бизнеса с проститутки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads