Реклама / Ads
35| 16546 |25.06.2010 ЪNDERGROUND

Министърка урежда състудентка с директорски пост?

.
Скандал разбуни духовете в Националната кардиологична болница.
 

Скандал с директорския пост разтресе Националната кардиологична болница. Две диаметрално противоположни позиции са в сблъсък помежду си, като всяка една от страните се представя като потърпевша от действията на другата.

Хронологията: През декември миналата година изтича четиригодишният мандат на предишния директор. Националната кардиологична болница е 100% държавна собственост, затова и нейният директор се назначава от принципала, в случая Министерството на здравеопазването. Оттам се плаща и неговата заплата.

Тогавашният министър на здравеопазването Б. Нанев поставя за временно управляващ болницата доц. Николай Димитров. Той е интервенционален кардиолог, ученик на проф. Ал. Чирков, специализирал и работил години наред в САЩ, в Германия, по‒късно в болница „Св. Екатерина”, където завеждал клиника по вътрешни болести, а после и в „Лозенец”. През новата 2010 година в клиниката се насрочва конкурс за директор и на него се явяват трима кандидати, единият от които е доц. Димитров. Другият е доц. Гочева, член на борда на директорите и д‒р Ничев. Конкурсът печели доц. Димитров, при това с доста голяма преднина по отношение на останалите кандидати. Разликата между първия и доц. Гочева, която останала втора, била около две единици. Въпреки голямото си желание да обжалва, тя всъщност нямало какво да направи при този безапелационен резултат. Тъкмо по времето, в което доц. Димитров чакал да подпише новия си договор, министър Нанев бил свален от поста си, зает впоследствие от проф. Анна‒Мария Борисова. Юридическата проверка, която минала, показала, че няма причини конкурсът да се анулира, защото той се оказал проведен и спечелен абсолютно законно. Сключен бил договор с доц. Димитров, който респективно получил директорски мандат. Разбира се недоволните от този факт побързали да се опълчат на назначението, разказаха за Frognews.bg лекари от клиниката, които предпочетоха да останат анонимни засега, защото се притесняват да не останат на улицата.

Доцентът си навлякъл недоволството на шепа доктори с факта, че още, докато изпълнявал длъжността директор успял да привлече много млади лекари в болницата, които мислели иновативно и искали да превърнат 3‒та градска в модерна болница, работеща по европейски стандарти. Дотогава в кардиологията, която има славата на най‒голямата на Балканите, приемали по десетина пациенти месечно, въртели ги по седмица‒две с документи и друга бюрокрация, разказват хора отвътре. След като стандартите се променили и дошли млади хора, клиниката заработила на пълни обороти, напълнила се, в нея закипява нов живот. В резултат на повишената ефективност за шест месеца приходите се увеличават с около 35% .
Спокойствието обаче не продължило дълго.

Когато новата министърка встъпила на поста си, срещу доц. Н. Димитров масирано тръгнали доноси. Из клиниката упорито витаел слухът, че конкурентката на директора за поста му, доц. Гочева, била състудентка, че даже и съученичка на проф. Борисова. Последната дори извикала доц. Димитров при себе си, за да го предупреди да възстанови нарушената комуникация с персонала на болницата, защото в противен случай нещата за него нямало да бъдат добри. В действителност ставало дума за 10‒15 души, които шумно недоволствали от своя директор и създавали впечатлението, че са голяма група обективна опозиция, разказват привържениците му. Всъщност това била група кардиолози, форсирани от доц. Гочева да пишат доноси и да изразяват несъгласието си с директора, докато всички останали клиники работели перфектно. Междувременно тръгнали и подписки срещу доц. Димитров, като служителите в болницата били заплашвани, за да се подпишат за отстраняването му.

Междувременно дошло и времето, в което всички болници трябвало да представят на новия министър на здравеопазването своите погасителни планове. До този момент болницата имала задължения от порядъка на 250 000 лв, които останали непогасени не поради липса на пари, а защото една фирма била пресрочила сумата по договор, а другата не била свършила работата си както трябва и де факто причините били чисто юридически да не й се плати. Все пак погасителният план бил представен, обяснено било, че в момента, в който юридическият спор приключи, ще се изплати каквото е необходимо. Един ден обаче, вероятно след поредния донос, проф. Анна‒Мария Борисова се появила в болницата с няколко души юристи и събрала всички лекари, за да съобщи, че след като има недоволство, включващо и 20 молби за напускане, директорът трябва да бъде сменен, поради това, че явно не може да се справи с подчинените си. Бордът на директорите веднага бил сменен и назначен нов, а причината за отстраняването на доц. Димитров била „некомуникативност”.

Към момента в болницата е възстановен старият директор, доц. Марио Станкев, като временно изпълняващ длъжността. Запознатите със ситуацията предполагат, че сега той е по‒скоро междинното лице, което ще заема позицията, докато не бъде насрочен нов конкурс и доц. Гочева най‒сетне не стане титулярка и не осъществи мечтата си.

Междувременно в средата на миналата седмица се появява последна справка от министерство на здравеопазването, която сочи, че сред най‒големите болници‒длъжници е Националната кардиологична болница с 11 милиона. Дълъгът се появил по странен начин буквално за седмица и половина. Това я нарежда на 6‒то място сред мегадлъжниците в страната и на 2‒ро в София след „Пирогов”. За голяма част от работещите там фактът е тотално необясним. Някои го квалифицират направо като „пълна лъжа”, но подозират, че ще има опит за „доказване” на дългове, натрупани по времето на директорстването на доц. Димитров. И не престават да недоумяват как при наличието на всякакви финансови документи, които са еднозначни, може да се скалъпи многомилионен дълг. За да се унищожи една лекарска кариера, но и да се изфарбикува друга, директорска в името на личните състудентски отношения на един министър.

Междувременно уволненията в болницата продължават...

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 10554 |23.06.2010 Режат пенсии на доносници, агенти и Живковата номенклатура . 64| 25017 |22.06.2010 Германия напада СССР със заповед: смърт на комисарите! . 56| 14388 |17.06.2010 Пръмова и компания се овъртяха в лъжи . 48| 16940 |14.06.2010 БНТ одрана до кръв от височайша фирма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads