Реклама / Ads
4| 8099 |05.10.2016 ЪNDERGROUND

Нова порция от „двете каки”: Бойко и Цецо подслушвали наред

.
Владимира Янева
Шокиращи разкрития за неограничено и произволно подслушване от страна на „службите“ прави съдия Владимира Янева в следващата порция записи от разговори с Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки, съобщава Биволъ. За да се заобикаля закона имало „хиляди врътки“ по думите на самата Янева, която ги разкрива в големи подробности. Цецо и Бойко използвали тези възможности, „с това са силни“ и „с това те удрят“, заключава Мондешки. Както стана ясно от предишния запис, Янева е подписвала СРС-та на коляно, между фризьора и раздумка с колеги.
 

„И сутринта си бях направила час при фризьор. И мислех само да мина да подпиша СРС-та и да свърша квот’ има и да ви видя вас и после да ходя да си оправям багажа и да пътувам.“ Очевидно при такова бързане тя няма как да проучи по същество мотивацията и да вникне в причините и съдържанието на заявките за подслушване от различни служби.В записите от предишния сезон на Яневагейт се говори също, че отстранената шефка на СГС е подписала над 15 000 искания за СРС. Тя изпратила тази информация по СМС на Бойко Борисов. И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а.

 

Бившата шефка на СГС беше избрана след скандал под натиска на нейния семеен приятел Цветан Цветанов. Избрана без да има нужния стаж, но пък демонстрира лоялност „да не разбърква“ и „да не разсмърдява“ методите на вътрешния министър.

Заради разрешенията по делото „Червеи“, в което беше следена цялата информационна система на МВР, Владимира Янева беше „опраскана“ – отстранена от ВСС и осъдена на една година условно. „Опраскването“ според Янева се случило по нареждане на премиера Борисов, който притиснал главния прокурор Сотир Цацаров. Всички тези действия са разбира се отвъд ръба на закона и издават недопустимо обсебване на съдебната власт от изпълнителната.

 

От изложението на Янева се разбира, че тя не само подписва СРС на килограм, но и го прави напълно съзнателно, за да не пречи на работата на службите. Янева обяснява, че СРС-та са „направени в полза на службите“…“и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам“.

Точно по времето на първото правителство на Борисов с вътрешен министър Цветан Цветанов се случиха най-големите скандали с незаконно подслушване, за които Цветанов беше оправдан от съда. Самият той дори чете СРС-та от парламентарната трибуна, за да оправдае една от многото си шумни, но ялови полицейски акции. Подозренията, че подслушването от службите се използва за политически и бизнес шантаж придружаваха както първото правителство на Борисов, така и правителството на Орешарски, а и сегашното. Ключова роля за липсата на контрол от страна на съда играят такива послушни съдии като Янева, които не считат за своя работа да „разсмърдяват“ злоупотребите.

 

Две са големите пробойни в закона, които и до момента не са запушени: липса на единен регистър за исканията за СРС в съдилищата и възможността няколко служби да подслушват последователно дадено лице. Отделно от намеците на Янева прозира, че са възможни и манипулации на регистрите в съдилищата.

Липсата на единен регистър позволява на службите да обикалят окръжните съдилища в страната и да получават разрешения да следят едно и също лице след като изтече максималния срок от 180 дни, разрешен от първия съд. Теоретично при 30 компетентни съдилища в страната едно лице може да бъде подслушвано 15 години без прекъсване.

 

На практика обаче не всички окръжни съдилища гледат през пръсти на контролната си роля. „Я, да ви пратя в Габрово, да видим как ще вземете разрешение“ – призна експерт от ДОТИ по време на парламентарните дебати за промяна в ЗСРС през 2013 г. В София обаче такъв проблем не стоеше, поне докато Янева беше градски съдия.

Другата „врътка“ за безкрайно подслушване е, че различни служби могат да си прехвърлят СРС-та спрямо едно и също лице. Като го започне ДАНС, след това Прокуратурата, след това Вътрешна сигурност на МВР – изрежда Янева. Ченалова обобщава, че с тази схема две години подслушване не са проблем.

 

Нашият регистър, нашият  регистър От тази реплика на Янева се разбира, че воденето на регистъра в СГС крие някакви допълнителни тайни. От предишните разговори на съдийките се разбра, че там са заведени и наблюдения над посолства.

Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация – казва Янева по повод искането на Апелативния прокурор „Ицо“ Динев да предостави регистъра на съда за 6 месеца.

 

Освен че да се подслушват посолства е напълно незаконно по всички международни конвенции, притесненията на Янева очевидно са свързани със „за това и онова“. От делото „Червеи“ стана ясно, че няма ограничения за подслушване на обекти, за разлика от подслушването на лица. Дали „това“ и „онова“ са институции, а не конкретни личности, като по този начин се прихващат комуникациите на хиляди лица?

След всички тези откровения за хиляди врътки, позволяващи на практика безконтролно и безкрайно подслушване, стига да „имаме воля“, адв. Момчил Мондешки прави едно логично заключение:Тва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с тва те удрят, щото от тва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4536 |05.10.2016 Йотова: Цачева ще бъде “послушко” на Бойко Борисов . 1| 5892 |16.09.2016 Израелският военен министър бойкотира Николай Младенов . 1| 10424 |30.08.2016 Кметът на Симитли: Не съм спал с Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads