Реклама / Ads
1| 5855 |16.09.2016 НОВИНИ

Израелският военен министър бойкотира Николай Младенов

.
Николай Младенов
Израелският министър на отбраната е наредил да бъде бойкотиран специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия Изток Николай Младенов. Причина за това са критиките на пратеника срещу израелските действия в окупираните палестински територии.
 
Министърът ултранационалист Авигдор Либерман е наредил на служители на ведомството и на военни ръководители да не контактуват с Николай Младенов, защото той осъжда израелската колонизация на Западния бряг и събарянето на сгради, предназначени за палестинци, съобщи израелската телевизия Channel 2.

Сътрудник на Николай Младенов каза, че той ще бъде в четвъртък в Ню Йорк във връзка със заседание на Съвета за сигурност.

През август Младенов остро критикува Израел заради продължаващото строителство на израелски селища и каза, че на неотдавнашния доклад на дипломатическия квартет (САЩ, Русия, ЕС и ООН), в който се призовава са прекратяването му, не е обърнато никакво внимание.

Младенов тогава изнесе пред Съвета за сигурност данни, че само след 1 юли Израел е представил планове за изграждане на над 1000 нови жилища в окупирания Източен Ерусалим, както и на 700 жилища на Западния бряг. Според него "никакви правни трикове" на израелските власти не променят факта, че заселническата дейност противоречи на международното право.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли тази критика и защити строителството на селища като изтъкна, че евреите са исторически свързани с тази земя.

Младенов обаче критикува и палестинците, казвайки, че Газа "остава в ръцете на екстремисти и зависи от външна подкрепа и хуманитарни помощи". Той призова за "радикално преразглеждане на подхода към проблемите на Газа".

Докладът на дипломатическия квартет трябваше да е основа за съживяване на израело-палестинския мирен процес, който е в застой, откакто американската инициатива през април 2014 година се провали. Расте тревогата, че строителството на израелски селища на земя, която палестинците смятат за част от бъдещата им държава, унищожава възможностите за мирно споразумение, което се основава на създаването на две държави, отбелязва АФП.

Бойкотът срещу Младенов ще се отрази конкретно върху разговорите на Младенов със структурата на израелското военно министерство COGAT, която прилага правителствената политика в палестинските територии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4574 |14.09.2016 Бивш финансов министър бил лихвар? . 0| 4491 |13.09.2016 Как да четем срещата на министър Лавров с посланик Коцев? . 0| 3829 |07.09.2016 5000 долара глоба за почерпената шведска министърка . 0| 4470 |01.09.2016 Вътрешният министър на Турция Ефкан Ала подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads