Реклама / Ads
8| 10691 |25.10.2013 ЪNDERGROUND

Обвиняеми се представят за политически жертви

.
Аз съм политическа жертва... Източник: Булфото
Като че ли се превърна в мода подсъдимите да оправдават делата си с политическата конюнктура. Все по-често изправените пред Темида измиват ръцете си с някоя или друга партия. Изкарват се жертви на външни обстоятелства, а не на действията си. Така те внушават на обществото своята невинност и правдина и обвързват разследващите с определена политическа сила.
 

 

Най-пресният пример в това отношение е делото на бившия шеф на Разузнаването ген. Кирчо Киров, което започна на 22 октомври във Военния съд. Според обвинението за периода 2007 - 2011 г. той е присвоил общо около 5 милиона, като част от тях били във валута - долари и евро. Киров съставил над хиляда официални финансови документа с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, се казва в обвинението.

 

Бившият разузнавач, разбира се, не признава греховете, които му приписва прокуратурата и заради това отказа процеса срещу него да се води по съкратената процедура. По негово мнение той е разследван именно по политически причини. Преди да стартира делото срещу него, пред журналисти коментира: „Вие сте интелигентни хора, припомнете си преди година и половина какви политически процеси се развиваха и кой основно беше потърпевш от това. Няма независими хора. В известна степен всички сме зависими от политиката. От всички силни на деня”.

 

Тъй като генералът оглавява Разузнаването от 2002 до 2012 година, без президентът в този период Георги Първанов да забележи негови  грешки, назначаването на държавния глава  Росен Плевнелиев от ГЕРБ е удобно негово оправдание на престъплението, в което е обвинен. Докато Кирчо Киров пиеше уиски с червения президент в Либия след среща с Кадафи, то с действащия държавник не можа да стане близък и затова от казаното от него излиза, че го е погнал.

 

Докато вината на разузнавач № 1 за период от 10 години все още не е доказана, то тази на килъра Васил Костов-Кеца е на 100% потвърдена от съда, заради което получи и доживотна присъда без право на замяна от Шуменския окръжен съд. Въпреки криминалното му досие, от което става ясно, че е замесен за убийството на бизнесмена Борислав Георгиев и е участвал в организирането на линча на Румен Рачев и Петър Лупов, той има наглостта да твърди, че делото срещу него е на политическа основа и определени хора във властта имат интерес от него. На първо място това били Цветан Цветанов, Валентин Цоновски и още няколко души, които целели по някакъв начин чрез него да си замажат гафовете. „Рано или късно много хора ще разберат, че това дело е скалъпено и политическо”, оправдава се Кеца.

 

В същия дух са и твърденията на авера му Петър Стоянов – Сумиста, получил доживотна присъда без право на замяна за организирането на убийствата на Румен Рачев, Петър Лупов и Борислав Георгиев, както и за нанасяне на две телесни повреди, планирането на два палежа и един взрив. По време на едно от съдебните дела на „Килърите” намекна, че щели да бъдат видени „страховете на Цветан Цветанов”. Той заяви, че знае за среща между вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на Шуменски окръжен съд Нели Батанова и окръжния прокурор Ася Петрова, която се провела в петък в „Гранд Хотел Варна”. По думите му на тайната среща било решено обвиняемите по делото „Килърите” да бъдат осъдени до 1 месец заради изборите и ЕС.

И Георги Вълев от "Килърите" се изкара жертвено агне на политически процес. Той и досега охотно повтаря, че е съден заради политика, а не за криминални деяния. Истината обаче е, че на първа инстанция съдът прие всички доказателства за извършени от него теки криминални деяния - съучастие в убийства, рекет и пр. и му даде доживотна присъда без право на промяна. Тогава Вълев и компания промениха тактиката и започнаха да атакуват с клевети чрез една-две медии магистратите и разследващите, които са участвали в разкриването на престъпленията, за да ги компрометират публично.

 

Главният обвиняем по делото „Октопод” Алексей Петров също се изкара жертва на политическа сила. Пред Нова телевизия той обвини прокурор Светлозар Костов, наблюдаващ процеса, че изпълнява политическа поръчка. „Той е тук, защото Цветанов му е казал: „Наближават избори и трябва да отидеш и да кажеш, че Петров извършва убийства.”

 

Освен това бившата барета обвини и бившия вътрешен министър в дискриминация, заради което той е писал жалби до съда. По този повод Темида задължи Комисията за защита от дискриминация (КЗД) да провери дали Цветан Цветанов е упражнявал дискриминация спрямо него. От Върховния административен съд настояват Комисията да се произнесе по жалбата на Петров, в която се посочва, че в 57 медийни участия за периода от 10 февруари 2010 г. до април 2012 година Цветанов е извършвал „злонамерено и системно клеветнически действия в медиите, унижаващи човешкото достойнство и злепоставящи доброто име на Петров”. Това го поставило в неравностойно положение спрямо други обвиняеми и подсъдими. Петров обаче не кава и дума за своите многобройни медийни изяви, в които нападаше де когото свари, само и само за да се искара невинен.

 

По почина на Алексей Петров Антон Петров-Хамстера също видя политически мотиви да бъде съден. В интервю за БЛИЦ той казва: „С идването на ГЕРБ на власт, вместо да започнат да се борят с корупцията и престъпността, както обещаха, Цветан Цветанов въведе порочен модел, при който се фабрикуват процеси за отстраняване на неудобни хора. Не е толкова страшно, че някой, в случая аз, ще бъде обвинен. Страшното е прикриването на истинските извършители! Всъщност се извършва най-тежко престъпление срещу правосъдието! Част от хората, които изпълняваха този модел на Цветанов-Флоров са все още на работа в системата на МВР. Голяма част от полицаите си вършат работата съвестно, но има малка част, които все още изпълняват поръчки. Това е тенденциозно поведение, което е престъпно и трябваше да е минало”.

 

Някои от обвиняемите за отвличания по делото "Наглите" също се възползваха от свободата на словото и се опитаха да оправдаят собствените си деяния с политически намерения от страна на обвинението.

 

Арестуваният за трафик на жени и сводничество Мирослав Йончев също хвърли вината за криминализирането си върху Цветанов. „Той (Цветанов) излезе по телевизията и каза, че е спасил манекенки едва ли не от отвличане в чужбина. Каза, че е създадена една структура, която се занимава едва ли не с шпионаж с политически цели - събиране на информация за политици, за използване в кампании... Неща, които изобщо не присъстват никъде в делото, но обществото трябваше да бъде убеждавано в това, с набеждаване по най-гнусния и модерен начин - чрез недосегаеми медии, а после „казвай, че нямаш сестра”.

 

А и с днешна дата хората могат сами да видят и разберат каква е ситуацията в държавата и кой е най-големият политически скандал, който се развива - незаконното подслушване. Въпреки подходящото ми образование и контакти, аз никога не съм се месил в политическия живот в страната, напротив, публична тайна е, че дори съм отказвал предложения от големи партии, тъй като смятам, че човек не трябва да петни името и успехите си с тази помия. А със случващото се с мен някой едва ли не насила се опитва да ме замесва в политическите интриги у нас. По тази ос бяха повдигнати абсолютно същите обвинения - за престъпна група, на огромна част от представителите и лидери на икономическия елит в страната, заели определени позиции”, заяви в интервю някогашния „Мистър България” .

 

Бившият военен миистър от времето на тройната коалиция Николай Цонев бе оправдан на няколко инстанции, а обвиненията срещу него отхвърлени. Самият той през цялото време твърдеше, че съдебият поцес е политически. 

 

Посочените подсъдими далеч не са единствените, които пробват да изчистят миналото си с приказки за политически репресии и скалъпени процеси. Те разчитат, че обществото едва ли е запознато с подробости по доказателствата за престъпленията им и хварлят в публичното пространство направо абсурдни тези и обвнения.

 

Някои от тях успяват да докажат намесата на партия в своя процес, какъвто е случаят с образователния министър Владимир Атанасов в правителството на Сакскобургготски, доказал, че заменените от него имоти са за нуждите на Икономическия университет във Варна,  но голяма част от клиентите на Темида само хвърлят прах в очите на обществото.

Всъщност съвсем реално е за някои от процесите да се окажат с политичеки елементи. Но това би станало не заради извършените зловещи деяния, а зараи обвързаността на някои от видните обвиняеми по "Килърите" и "Октопода" например с видни политици. Не е тайна, че те са изпълнявали "мокри поръчки" на определени политически кръгове и това все някой ден ще лъсне. Дотогава ще продължим да слушаме воплите на осъдени и обвиняеми, които се опитват да се изкарат невинни чрез политиката.

 

Гарет Гилмор, дългогодишен агент на ФБР казва в едно интервю: "За 30 години работа по разследване на престъпления, не срещнах нито един престъпник, който да не твърди, че е невинен."

Същият номер се повтаря и у нас. "Модните тенденции" напоследък са бандити и мафиоти да се изкарват жертви на политически планове. Жалко, че някои медии се хващат на тази нескопосана игра (Защо ли?) и обслужват понякога доказани мръсници и брутални престъпници, без дори да си дадат сметка за деянията, последствията и жертвите, които са оставили след себе си.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 44368 |21.10.2013 Столична кметица се прочу с шашми за милиони . 26| 21853 |18.10.2013 Кощунство: Наемат убийци за охрана на заведения . 27| 12068 |16.10.2013 Цинизъм е да бориш монополите в горивата с Румен Овчаров . 84| 116629 |14.10.2013 Сензационно от Ванга: След Бойко идва висок пришълец от чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads