Реклама / Ads
0| 5638 |15.05.2009 ЪNDERGROUND

Около европейската бариера

.
Кандидатите вече са строени...
От конфликти, скандали и “фалшиви герои” не ни остава много време да се съсредоточим върху хората, които водят листите на партиите в изборите за Европейски парламент, както и въобще върху тези, които влизат в тях.
 
И понеже политиката е заради хората и се прави от хора, би трябвало да обръщаме повече внимание на състава на депутатските листи.

Надут червен балон

В предишна статия започнах със социалистическата листа, чийто състав според мен означава или загуба на влияние на настоящото червено ръководство или признание за това, че част от червените другари не са свършили, кой знае какво в европарламента. Водачът на лявата листа г-н Ивайло Калфин без съмнение е интелигентен политик, въпреки че мога да бъда лесно опроверган от всеки, който се зарови в политическите му гафове от последните 4 години. Мога само да ви насоча към последната серия изказвания излезли около руската инвазия в Грузия.
Толкова за левицата. Ако от там са толкова сериозни, колкото надут е предизборния балон на който пише “БСП”, левицата би трябвало да има минимум 4 депутати в ЕП. Според мен обаче това е максимумът на БСП и няма да е изненада, ако накрая приносът на родните червени към групата на ПЕС намалее до 3-ма депутати.

ГЕРБ - размито синьо

В листата на ГЕРБ също има известни изненади. Първата е, че избягалият от СДС преди 3 години Николай Младенов “присветна” за половин евро мандат (половин като време) в предишната европейска листа на ГЕРБ, за да бъде свален от настоящата без обяснения и без драми… тоест по най-лошият за един политик начин - “Влязъл през задния вход, излязъл също от там”.
Интерес в новата евро листа на ГЕРБ събуди името на г-н Стоянов (Емил Стоянов), собственик на телевизия “Европа” и брат на президента Петър Стоянов. Не мога коментирам неговата кандидатура, защото го познавам и съм работил с него работил. Ще кажа вес пак, че тя е изненадваща за хората в партия ГЕРБ. Въпреки, че кандидатура му е обществено приемлива, тя е странна от друг гледна точка - като нестандартно решение от страна на ГЕРБ и като лично решение, с оглед на биографията на г-н Стоянов.
Все пак обяснението, че ГЕРБ търсят внушението, че са идентичностният наследник на СДС (нещо което всъщност не би трябвало да толкова желана перспектива за партията на г-н Борисов) изглежда благоприлично обяснение на споменатата по-горе кандидатура.

ДПС - нищо ново?

ДПС е затворена за обществото партия, която си има своя вътрешна логика. Водачът на евролистата им Филиз Хюсменова обаче, е добро подготвен и симпатичен политик. Тя дава доро лице на евролистата на Доган и със сигурност добри шансове ДПС да бъде втора политическа сила на евро изборите… след ГЕРБ. Тя измива политическото лице на ДПС на фона на намесата, не без основание на името на партията на г-н Доган в скандалите в СДС.

Най-силната листа е на… НДСВ?

Знам, че ще получа упреци от приятелите си в другите дясно-центристки партии, но подзаглавието е изцяло вярно е това се доказва лесно с имената в европейската листа на НДСВ. На първите 4 места са Меглена Кунева, Антония Първанова, Станимир Илчев и Биляна Раева. Сигурно противниците им могат да изсипят доста огън и жупел срещу тях, възможно е да имат и добри аргументи. Няма обаче сериозен човек, който да каже, че която и да е от четирите политически кандидатури е слаба.
Напротив, доколкото си спомням, Антония Първанов бе кандидатът събрал най-много преференции (или един от първенците) в евро изборите през 2007 г. Биляна Раева без съмнение е много добре подготвена за член на Европейския парламент, опитът и политическата ерудиция на Станимир Илчев не подлежат на коментар, а водачът на листата на НДСВ Меглена Кунева е най-силната българска кандидатура за Европейския парламент.
Типично по нашенски срещу г-жа Кунева вероятно има купчина “против”. Вероятно част от тези “против” имат основания. Ако обаче извадим глава от мътилката на родната политика и се вгледаме в подготвеността на политиците ни, в международните им контакти, в капацитета на всеки от тях и в престижът, който всеки от тях има в обществото, то Меглена Кунева е сред лидерите. Това са обективни и емпирично проверени факти в социологическите изследвания, а не моята оценка на избирател или анализатор.
В края на НДСВ-ейския параграф ще кажа, че жълтата партия има много добри шансове да вкара един евродепутат. Причината е в качествата на личностите в жълтата листа, а не в настоящия партиен рейтинг на НДСВ, който не дава основания за такава прогноза, поне според социолозите.

ВМРО и “Напред”

Това е другата центритска коалиция на ВМРО, ЗНС, Гергьовден и ЕНП. При сериозна работа тя може да изпрати водача на листата си Любен Дилов в ЕП. Разбира се на “Напред” ще бъде трудно поне на теория. Ако обаче избирателната активност на предстоящите европейски избори е сходна с тази от 2007 г. “Напред” има добри шансове да прекрачи бариерата, за което ще са необходими около 120 хиляди гласа.
Разбира се ниската избирателна активност, поне на теория би работила и за другите малки формации, които имат прилични по обем, твърди електорални ядра. Такова например е обединението на сините партии - ДСБ и СДС.

Синята коалиция

Синята коалиция е в най-тежка ситуация поради няколко причини. Първата е, че до последно не бе ясно дали тя ще участва в евро изборите и дали в тях няма й пречи едно “фалшиво СДС”, регистрирано от най-популярния търговец на кафе у нас. Сините смятат, че “войната” срещу коалицията им е стегнала твърдото ядро на двете партии и би трябвало да са прави с известни уговорки. За съжаление напрежението и скандалите в СДС, добавени към традиционо капсулираното ДСБ не дават добри перспективи пред “Синята коалиция”. В смисъл, че на обединените сини ще бъде трудно, ако не и невъзможно да вкарат двама депутати в ЕП.
Като дългогодишен син избирател ще се радвам сините все пак да вкарат един евродепутат, но съм скептичен, че това ще стане лесно. Водачът на синята листа г-жа Надежда Михайлова е познато до болка име. Това решава проблема с разпознаваемостта на синята листа, но пък създава други неясноти. Например, за медиите е достатъно да си спомнят репликите на водещите фигури в синята листа като такива изричани от настоящият втори в нея Светослав Малинов по адрес на г-жа Михайлова в периода от 2003 г. - 2005 г.-
След това просто трябва да си зададат въпроса “Трябва ли някой от ДСБ да се извинява на г-жа Михайлова днес”? И разбира се по-големия въпрос - “Защо от страна на ДСБ няма извинение заради разцепването на СДС”?
Въобще проблемите на “Синята коалиция” са купчина. Понеже не съм на страната на проблемите, пожелавам на прясно обединените сини партии да прескочат бариерата и да вкарат депутат в ЕП.

Атака

Или лошо… или нищо след като гласуваха с БСП против опозицията. Не познавам “Атака”, не знам дали ще вкарат отново 3-ма депутати или ще загубят влияние заради напиращия нагоре РЗС на Яне Янев.
За край ще кажа, че като избирател пожелавам от сърце успех на партиите, които се намират около бариерата. Техен успех би намалил шансовете на БСП да изборен успех.

Димитър Аврамов
www.avramov.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6031 |07.05.2009 Малко хубаво не е на хубаво . 4| 18017 |05.05.2009 Гоце – най-съвършеният израз на духа . 1| 5442 |01.05.2009 Хепиенд по московски . 4| 6073 |28.04.2009 Не си давам дните на държавата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads