Реклама / Ads
10| 9997 |06.04.2013 ЪNDERGROUND

Особено голяма измама

.
Дъщерите на диктатори и олигарси държат парите си на Вирджинските острови. Други предпочитат островите Кук. Целта е една - укриване на данъци, но истината е на път да лъсне - чрез разпратени на медиите милиони документи.
 
Анонимни информатори са предоставили на Международния консорциум на разследващите журналисти най-голямата база данни в историята. Те разкриват съществуването на 120 000 офшорни фирми, тайни банкови сметки и други съмнителни сделки в над 170 държави. Както и имената на 130 000 души, укрили парите си в данъчни оазиси по цял свят - политици, олигарси и финансови спекуланти. Данните и документите са попаднали в ръцете на Международния журналистически консорциум преди година.


Първо е разследването

 

След получаването им данните са предоставени за проучване на международните медии, включително "Зюддойче цайтунг" и радио НДР в Германия. Общо в разследванията са участвали 86 журналисти от 46 държави.Според "Зюддойче цайтунг" това е най-големият удар срещу голямата черна дупка в икономиката. "Разследванията повдигат воала на офшорната система и разкриват тайните на данъчните оазиси", казва директорът на Международния консорциум на разследващите журналисти Джерард Райл.

Политици, общественици и следователи от години се борят напразно срещу тази тайна и нелегална мрежа. По последни данни, през 2012 година в данъчни оазиси по цял свят са били укрити между 21 и 32 трилиона долара.

Зад кулисите има "цяла добре платена индустрия от подставени лица, счетоводители, нотариуси и банки", четем в доклада на Международния журналистически консорциум. В системата на офшорните сделки са замесени и много от големите световни финансови концерни, като Deutsche Bank, UBS, както и Clariden - дъщерна банка на Credit Suisse.

Документите обхващат период от почти 30 години. Те разкриват цифри и факти за паричните трансфери, регистрациите на офшорни фирми и връзките между концерните и отделни лица. Общото количество сведения е 160 пъти по-голямо от документите, публикувани от Уикилийкс. "Не бях виждал подобно нещо", казва Артър Кокфийлд от канадската телевизия CBC.


Кои са замесените?

 

Списъкът на данъчните измамници е дълъг - в него са имената на политици от Пакистан, Азербайджан, Тайланд, Канада и много други държави. Редом с тях "лъсват" семейства и васали на дългогодишни деспоти, борсови спекуланти, източноевропейски милиардери, руски олигарси, международни търговци на оръжие.

По данни на радио НДР, известен офшорен клиент на Вирджинските острови е бил руският олигарх и мултимилиардер Михаил Фридман. Негово доверено лице в изграждането на сложната фирмена конструкция е Франц Волф - синът на бившия шеф на ЩАЗИ Маркус Волф.

Пак Вирджинските острови са предпочели като убежище за парите си съпругата на руския вицепремиер Игор Шувалов, двама висши мениджъри от Газпром, и дъщерите на азербайджанския президент Алиев. Най-голямата дъщеря на бившия филипински диктатор Маркос също притежавала тайни тръстове на островите, а председателят на монголския парламент имал тайна банкова сметка в Швейцария. С над един милион долара.

Сред имената на замесените в аферата почти 4 000 американци изпъква името на композиторката Денис Рич, автор на музиката за повечето хитове на Селин Дион. Както сочат данните - през 2006 година Рич е държала 144 милиона долара в банкова сметка на островите Кук. Плюс яхта с името "Лейди Джой".


АГ, ДПА, ШО, ВО, ЗЦ, К. Цанев; Редактор: Б. Михайлова

DW.DE

Дойче веле

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 17767 |10.08.2012 Внимание: Опасна измама с GSM! . 22| 9709 |24.10.2011 Заменките с гори по-голяма далавера от наркотиците . 68| 222439 |11.07.2010 Особености на мюсюлманския секс – смърт и забрани . 70| 34557 |12.04.2010 Катин – голямата лъжа на победителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads