Реклама / Ads
7| 9317 |24.02.2016 ЪNDERGROUND

Разследване на Фрог: Хакери вкараха в затвора обвиняеми, съдът не знае

.
Двама неосъдени мъже мистериозно се обзаведоха с присъди. Това стана благодарение на факта, че в информационната система на Софийски районен съд неизвестно как се появиха присъдите на Любомир Петров и Ивайло Славов, преди делото за изнасилване срещу тях да е започнало да се гледа по същество от съдия Веселина Ставрева. Това показа разследване на Фрог нюз.
 

Случаят е прецедент за държавата ни, категорични са магистрати и адвокати едновременно. Той е доказателство, че всеки един гражданин и по всяко време може да се окаже зад решетките, само защото хакер е бръкнал в информационната система на съда и го е „опраскал” ефективно.

Съдебната сага срещу Петров и Славов се влачи от 2001 г. заради непрестанната смяна на съдебния състав. Щом делото отива в ръцете на Веселина Ставрева, тя насрочва заседание за 11 май 2015 година. Единият от обвиняемите-Любомир Петров обаче не се явява, заради което е обявен за общодържавно издирване. Поради тази причина заседанието е отложено за друга дата, на която тепърва да се разпитват свидетели и да се представят веществени доказателства. Малко след това започват странностите. Органите на реда откриват наскоро Любомир, карат го в затвора, където го уведомяват, че срещу него вече има произнесена 4 годишна присъда.

 

Адвокатката му Тезгюл Лютвиева бърка в информационната система на СРС и с очите си вижда присъдите на двамата обвиняеми. От нея разбира, че другият подсъдим е „отнесъл” 5 години затвор. Отделно от това на „провинените” са присъдени да заплатят и неимуществени вреди в размер на 12 000 лв., както и да покрият разноските по делото. Всичко на пръв поглед изглежда изпипано от начало до край. Защитничката отива да търси мотивите в канцеларията на съда, за да си организира защитата на втора съдебна инстанция и там разбира, че няма нито присъда, нито мотиви, а делото просто е отложено.
Лютвиева прави запитване до затвора за клиента си, откъдето само й потвърждават, че той е там. Любопитното е, че върху документа са написани и други обяснения, но впоследствие са покрити с коректор, видя Фрог.

На вчерашното съдебно заседание в СРС, адвокатите на двамата подсъдими поискаха съдия Веселина Ставрева незабавно да си направи отвод заради съмнения за предубеденост. „Срамувам се, когато цялото общество очаква реформи в съдебната система, а се получават подобни неща”, възмути се един от защитниците и допълни: „Обективна проверка на Инспектората ще реши дали съдебните заседатели имат участие в публикувания съдебен акт”. Съдът даде думата на прокуратурата, за да се произнесе по искания отвод. Държавният обвинител Николова се противопостави с аргумента, че шрифтът на присъдата  изглеждал не такъв, какъвто съдебният състав обичайно използвал. Това предизвика усмивки в залата. Без да губи и минутка време съдия Ставрева се съгласи с аргументите на защитниците и веднага си даде отвод.

 

След това каза, че няма идея изобщо как този документ е цъфнал в системата на съда. Прокрадна се теза, че някой може да се е опитал да й направи мръсно. Ако това се окаже истина, то това значи, че  съдбите на хората са превърнати в заложници на вътрешни интриги. Също толкова лош вариант е, ако съдиите си пишат присъдите, преди да е приключило съдебното следствие. Съвсем абсурдно  пък звучи някой да бърка в системата и да качва готови присъди. Изводът е един-информационната система на съда е тотално пробита.  Фрог ще информира компетентните органи за случая, с очакване да се установи кой хакер натика обвиняемите в затвора преди реално да се е произнесъл съда.

 

Това е присъдата, за която съдия Ставрева не знае кой я е написал и как е качена в информационната система на СРС

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 20177 |18.02.2016 Само във Фрог: Боби Митничарят избяга в Германия заради Къци Маймуната . 32| 7061 |17.02.2016 Ж. Бойчев за Фрог: Москов щеше да е в ареста, ако бяхме Румъния . 19| 12724 |05.02.2016 Само във Фрог: Пакистанец крепи любовта между здравното ведомство и Турция . 8| 7885 |02.02.2016 Първо във Фрог: Задържаха трима българи и украинец за стрелбата срещу Алексей Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads