Реклама / Ads
1| 15292 |30.08.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: По двама граничари на смяна пускат имигранти през браздата

.
По двама граничари на смяна на българо-турската граница в района на Елхово, ежедневно „пропускат” потоците с нелегални имигранти по т.нар. полицейски канал. Това разказаха пред Фрог запознати с каналите за трафик на чужденци през България към Западна Европа. За „полицейският канал” Фрог нюз писа този месец.
 
Според запознати тарифите на граничарите са по 250 евро на група, като с две дежурства си осигуряват месечната заплата от МВР.
Със същата дейност се занимават и командированите от страната полицаи, които уж трябва да помагат на граничарите да се справят с потока от чужденци, нахлуващи през държавната граница. „Полицейският канал„ функционира три години. Както Фрог писа, засечен е през 2014 г от ръководството на МВР, но заради тогавашният главен секретар Светлозар Лазаров операцията по неутрализирането му е провалена с ареста на баща и син наркотрафиканти на браздата край село Щит.

Хора от района на Елхово информират, че там стават странни неща. Изведнъж интересът към земите около граничната бразда се е повишил многократно. Крупни арендатори на земя от вътрешността на страната предлагат изгодни сделки на хора от селата около браздата-замяна на полупустеещите им земи до границата срещу плодородни в страната. Цените на нивите до браздата рязко са се покачили. Според запознати интересът е заради трафика на имигранти и контрабандните канали за цигари и наркотици от Турция към Западна Европа. Притежаването на земя в граничните райони улеснява присъствието на хора там, а през новозакупените ниви спокойно минават нелегално чужденци и контрабандни стоки.
Контрабандата на цигари и трафика на дрога обаче са отстъпили място на много по-доходната и безопасна „работа”трафикант на хора, твърдят информирани. В момента опитен трафикант може да спечели на месец между 2000 и 5000 евро, по-дребните риби-шофьори и водачи между 500 и 1000 еврона месец.
„Полицейският канал” през българо-турската граница работи безотказно, като добре смазан механизъм. През май 2015 г при акция на ДАНС и прокуратурата бе задържан служителят на Регионалния граничен сектор-Елхово Георги Иванов, с прякорГонзо. Той, според прокуратурата,  бе разработил на граничния пункт Лесово „ВИП канал” за вкарване на имигранти директно през пункта. Гонзо поемал чужденците преди граничната бариера на Лесово, криел ги в личната си  кола и ги прекарвал необезпокояван у нас. Според съобщението на МВР той бе заловен на място с двама нелегални иракчани в колата си. Делото по-късно бе пратено в спецпрокуратурата, но по-късно е върнато на Районна прокуратура- Елхово. Иванов е на свобода и вече се похвалил на колегите си, че скоро ще се върне на работа, научи Фрогнюз. Според граничаря всички обвинения срещу него са отпаднали с изключение на едно, което се очаква да последва съдбата на останалите. 
Заради корупцията сред служителите на МВР по границата и имитацията на борба срещу нея потокът от нелегални имигранти продължава да тече през България, коментираха експерти.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7529 |30.08.2016 Само във Фрог: Главсекът Костов възражда „МВР Пикчърс” . 2| 6162 |29.08.2016 П. Симеонов за Фрог: АБВ ще правят мръсно на БСП . 6| 15498 |29.08.2016 Само във Фрог: Министерски пост на ДПС срещу подкрепа за ГЕРБ на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads