Реклама / Ads
6| 7866 |11.01.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Шпионска техника вибрира на изпити за кандидат-шофьори

.
Риза с трудно забележима мобилна камерка
Шпионска техника вибрира върху гърдите на кандидат- шофьори по време на изпит и така разбират кои са верните отговори в листовките. Технологията е свързана от едната страна с подсказвачите, които са извън сградата, където тече препитването. Те получават информация за въпросите през мобилна камера. Другата страна е изпитвания. На дрехата му е закачена въпросната мобилна камера, през която помощниците му виждат какво става в реално време и на кой въпрос трябва да отговорят.
 
Това разказа пред Фрог нюз шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Отговорите се подават чрез устройства със SIM карти. Самото устройство обичайно е залепено за тялото на кандидат-шофьора. Една вибрация от него означава отговор „а”, две вибрации-отговор „б” и т.н. По думите на Цветанов, за да спре тази порочна практика, се налага да се заглуши GSM сигнала по време на изпит. Любопитното е, че тази практика се е превърнала в „черен бизнес“ на някои от автошколите в страната.
През 2014 г. на теория са се явили 119 220 човека, а на кормуване 116 104 души. За 2015 те са с около 6 000 души по – малко на теория. Почти съшият брой кандидат-шофьори са пробвали късмета си на практически изпит. Тази година са анулирани 111 „успешно” проведени изпита, заради преписване. Други 185 свидетелства са отнети заради фалшиви дипломи.

Освен чрез подсказване с техника, курсистите са използвали и други методи, за да преметнат изпитната служителите на ДАИ. Докато гледали записи от теоретичен изпит, станало ясно, че изпитваните си разменяли тестовете. Това се правело до момента на въвеждане на изпити през таблетите. Във Враца са установени 80 такива случаи. Оказва се, че една управителка на врачанска школа се явила 27 пъти на тест, установили още проверяващите. На водачите, които са уличени в измамата ще им бъдат отнети книжките, закани се Цветанов. След постановление на прокуратурата се очаква и служители от звеното да бъдат уволнени. На видео записите обаче не се вижда участие на служители от ДАИ.

Техниката за наблюдение и подсказване на шофьорските изпити


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 22197 |06.01.2016 Само във Фрог: Започна саморазправа със свидетели на опасните ваксини . 11| 18402 |25.12.2015 Само във Фрог: Всички разследващи полицаи напуснаха гранична служба-Елхово . 14| 14753 |21.12.2015 Първо във Фрог: МВР-шеф забрани да се проверяват бусове на фармацевтична фирма . 3| 11193 |03.12.2015 Само във Фрог: Съдружникът на изчезнал плевенски бизнесмен посяга на бизнеса му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads