Реклама / Ads
2| 9289 |24.02.2014 ЪNDERGROUND

Цигански гамбит. Гепи и бегай

.
В шахмата, разбира се, няма такъв термин. А би трябвало, ако в сънищата на някои цигански барони у нас, че корените им са някъде в Индия, съществува дори и грам истина. Вишванатан Ананд със сигурност би го ползвал...
 
Гамбит е вид дебют в шахмата, в който една от двете страни предлага още в началото на срещата жертва на фигура. Обикновено това е пешка. Цигански гамбит би трябвало да е нещо в този дух. В момента го разиграват двама изтъкнати гросмайстори от партия Евророма. Единият е Цветелин Кънчев, отколешен лидер на ромската формация, а другият - Александър Методиев, известен още като Бат Сали, депутат от ДПС и бивш заместник на Кънчев.  Двамата са скарани и си разменят нападки, иронични забележки и тежки обвинения в какво ли не.

Не знам каква би могла да е ползата за древната игра от появата на цигански гамбит, но медиите със сигурност печелят нова дъвка. Цяла седмица тя ще бъде разтягана и раздувана на балончета. Накрая ще се случи логичното "пук" - и медийното любопитство ще се измести другаде. Общественото мнение, доколкото го има, ще е с още една степен по-скапано от малоумната употреба на публичността. В Брюксел, ако ехото от този гамбит достигне и дотам, ще се убедят окончателно, че циганията у нас е модел на поведение, а не просто екзотика и цигански кючеци в курортни кръчми.

Както винаги - става дума за пари. Кънчев атакува Бат Сали с въпроси, които подсказват/подчертават дебело, че последният е подписал някакви документи за задлъжнялост към Цветан Цветанов и въобще към ГЕРБ. Т.е. взел е едни пари. Това станало през 2010 г., докато Кънчев бил в ареста, а Цветанов като вътрешен министър и оргсекретар на партията на Борисов, се опитал да превземе чрез Бат Сали непрестъпната крепост Евророма отвътре. За целта привиквал много пъти в МВР Методиев - Сали. Много пъти циганският политик бил и в кабинета на тогавашния главен секретар Калин  Георгиев, на който Кънчев все не си спомняше името... Кънчев разигра гамбита в няколко медии, опитвайки се да жертва "пешката" Бат Сали и да си осигури тактическо предимство в партията за изборите за европарламент. Не, Кънчев няма да е кандидат за евродепуат, но поради сложната обстановка в страната, на големите и не толкова големите партии, ще са им нужни гласовете на ромската общност у нас. При Кеворкян във "Всяка неделя" Кънчев дори оферира, че винаги можел да осигури 12 000 гласа само в Софийско. Въпросите на Кеворкян за отношенията му с БСП, откраднатите пари от европрограми за подпомагане на ромите, връзката му със Станишев, майката на Иван Вазов и продължаващите золуми на цигани по селата обаче го изнервиха силно и той се зае да критикува водещия, а не да отговаря.

На другия ден Бат Сали се появи в целия си блясък - в костюм и гладко избръснат, по една телевизия и с вид на индийски (всъщност самоковски, - б.а.) мъдрец отрече всичко.

Не бил получавал пари. Нито стотинка. Не бил ходил в МВР - дори не знаел къде е входът на сградата на "6-и септември". Не се е опитвал да превземе Евророма отвътре, а я напуснал. Напуснали я всички от предишното ръководство и Цветелин Кънчев останал с пет човека. Самият Кънчев от години търгувал с Евророма и хората от ръководството "като с овце" и пр. Накрая Бат Сали отсече: Евророма вече я няма на политическата карта! С това той сигурно си мислеше, че отсича главата на опонента си Кънчев. Метафорично, разбира се. Но както всички знаем от приказката, на мястото на отрязаната глава на ламята, изниквали нови три... В българското реалити често главите са доста повече.

Питате се, защо ви занимавам с тази история? Много просто: защото сме циганска държава и дори циганте да не са все още болшинство, циганията в политиката ни отдавна доминира над модели като ляво, дясно, център, либерали, консерватори, социал-демократи и т.н. Всичко е на юруш: гепи и бегай. Класическа схема, гарантираща сигурна защита от закона.

Цветелин Кънчев и Александър Методиев са представителна извадка на политическия ни елит. Кънчев е бил депуат, а Бат Сали все още е. И двамата са творили закони, представлявали са интересите на своите избиратели, участвали са в работата на парламентарни комисии и сигурно са били членове на групата за приятелство с Индия. Както се казва, братовчеди са на Вишванатан Ананд, който е на ти с гамбитите. Компоненти са на етничекия модел и от тях донякъде зависи дали у нас ще има етнически мир или етническа война. Така че в шахмата може и да няма циански гамбит, но в българския политически модел той съществува отдавна. И да не забравя: Кънчев дели ромите на цигани и мангали. Мангалите са тези, които бият и грабят по селата. Те били много малко. Повечето са добрите, работливите и ученолюбивите цигани.

Руският генерал Александър Лебед бе казал: "Генерал - демократ е все едно евреин - еленовъд". Няма открити аргументи срещу това твърдение досега...

Цигански гамбит... И на Боливуд не му е хрумнал такъв сюжет, а произвежда 1000 филма за година.

 

Авакум Захов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 13202 |23.02.2014 Токът в Рибново спря заради предаване на Кулезич . 2| 16402 |20.02.2014 „Закрила на детето” спасява деца от майка, снимала ги в порно . 6| 13232 |17.02.2014 Обезглавеният и унизен маестро! . 31| 14143 |13.02.2014 Сумиста набърка Първанов, АБВ и Прокопиев за защитната си реч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads