Реклама / Ads
51| 18789 |07.04.2011 ЪNDERGROUND

Валентин Златев премиер, Бойко - аут

.
Правешките кукловоди пускат Трактора срещу Борисов, Москва ни яхва отново
 

20 млн. лв за реклама и пропаганда на проекта „Белене”

Падане на правителството на ГЕРБ, оставка на Бойко Борисов, предсрочни избори и Валентин Златев премиер на експертен кабинет. Този вариант обсъждали кукловоди от няколко политически сили и бизнесмени на сбирка в хотел „Правец Ризортс“ дни преди в него трагично да намери смъртта си президентският приятел и спонсор Михаил Михов, известен още и като Мишо Бирата. Новата формула на властта търсели от АБВ, ДПС и хора от БСП, неверни на Сергей Станишев. План „Б” обаче предвиждал Бойко Борисов да се кандидатира за президент и да получи подкрепа от въпросните партии, а той да им освободи пътя към фактическото управление на страната

В същото време коалицията в сянка очаквала, ако Бойко се хване на тази игра, да пуснат срещу него Алексей Петров, който от месеци повтаря, че иска да се срази с Борисов за креслото на „Дондуков” 2. Ако сегашният министър-председател не склонял, инициативен комитет щял да издигне кандидатурата на Зорка Първанова и да потърси подкрепа от други партии, за да победят човека на ГЕРБ. Особено активен в съзаклятието бил шоуменът Слави Трифонов, обещал мощна медийна подкрепа. Като начало щял да пусне Иван Кулеков, който бе командирован в Япония по повод апокалиптичните бедствия и последвалата авария в АЕЦ „Фукушима” 1, да разбие Борисов за строителството на АЕЦ „Белене“ с доводи от японската драма Кампанията щяла да бъде структурирана и водена от опитната Диана Дамянова, известен пиар и доверен човек на Валентин Златев. В пиарските среди се заговори за едни 20 млн. лв, които били предвидени за реклама и пропаганда на проекта „Белене”, част от които щели да отидат за финансиране на предизборните акции на новосформирания кръг.

„Правешката коалиция”, както някои наричали новия обръч от политици и бизнесмени до властта, разчитала Алексей Петров да извади Борисов от равновесие. В този смисъл посещението на министър Симеон Дянков в офиса на ССИ с шеф Трактора било отчетено като огромна победа Срещата между двамата постигнала и ново отдалечаване между доскорошните братя по оръжие Борисов и Цветан Цветанов. Докато завъртали политическата интрига, правешките кукловоди пристъпили и към реализиране на мощен корпоративен план, който трябвало да подчини изцяло българската икономика на руските интереси. Според наблюдатели знакът, дал публичност на подготвяния от известно време скрит замисъл, бе влизането на Давид Леви като нов съдружник в компанията „Петрол”. Леви закупил акции в размер на 5% от дружеството от досегашния миноритарен акционер Саша Мелник.

„Торнадо” припомня, че Давид Леви е човекът, който се счита и за собственик на 50% от вестник „Галерия”, макар и да е публично известно, че реално той е един от официалните „бизнес представители” или публични лица на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Това означава, че Трактора влиза в „Петрол” и се превръща в един от факторите в бизнеса с горива и въобще в енергийния сектор у нас. Петров трябва да даде рамо на Денис Ершов съсобственик на 47,5% от „Петрол”, в битката му с другия собственик Митко Събев. Вече прехвърчаха искри, когато Ершов и гардове от охранителна фирма, близка до Алексей Петров, се опитаха да превземат централния офис на „Петрол” в София миналата неделя. Източници, добре запознати с вътрешните дела на петролната компания, твърдят пред вестника, че теоритично зад тази „акция” стоял не друг, а самият шеф на „Лукойл – България” Валентин Златев. Той изпълнявал задача, поставена му още преди две години лично от руски босове на „Лукойл” и „Газпром” в Москва, за реализирането на план за пълното енергийно монополизиране на българския пазар.

Същите източници разказват, че за да изпълни поставената му задача, още през края на лятото на 2008 година руснаците предоставили на Златев финансов картбланш за реализацията на 3-те мега енергийни проекта на Русия в България: АЕЦ „Белене”, проекта „Южен поток” и изграждането на нефтопровода „Бургас – Александруполис”. Към днешна дата е ясно, 3 точка от плана пропада, затова всички усилия се пренасочват най вече към проекта в Белене. Ангажираността на Златев към строителството на новата АЕЦ пролича в появата му на преговорите, където той бе обявен от премиера Борисов като консултант от руска страна. Към момента „Лукойл” е собственик на единствената българска рафинерия „Нефтохим” и има верига от около 200 бензиностанции. Същевременно компанията е основен играч на пазара с горива в страната. Миналата седмица депутат от ГЕРБ посочи, че „Лукойл” контролира над 54% от пазара за дистрибуция на горива в България. Ако бъде придобита и „Петрол” с нейните близо над 400 бензиностанции – монополът става повече от очевиден.

Според някои източници още преди месец Денис Ершов бил договорил продажбата на своите 47.5% на Валентин Златев. Същевременно обаче Ершов поел ангажимента, че ще успее да осигури вариант, според който бъдещите собственици ще могат да закупят и останалите проценти от „Петрол”. Митко Събев обаче не бил се отказал от своя дял и не искал да продава
Негови познати твърдят, че от няколко месеца той предпочитал да е извън България заради получени заплахи. Тази сложна ситуация и войната между двамата основни съдружници в „Петрол” наложило вкарването на бившия агент на ДАНС и настоящ подсъдим Алексей Петров в играта. По съвет на Валентин Златев, Денис Ершов предложил на Трактора бърза и голяма печалба, ако влезе като акционер в „Петрол”. Петров бил нужен на Ершов, Златев и „Правешкия кръг”, защото бил силовак.

В този смисъл основната идея, стояща зад закупуването на 5% на Давид Леви от досегашния съдружник на Ершов Саша Мелник, не е толкова действителното участие на Алексей Петров в бизнеса на „Петрол”, колкото демонстрация пред Събев относно посоката на бъдещето му решение по предстоящата продажба на акциите му в „Петрол”. Ако е вярно, че главен идеолог и реализатор на руските енергийни интереси у нас е Валентин Златев, което между другото отчасти се потвърждава от честото му присъствие на срещи на държавно ниво между двете страни, то имаме и нов тип политически дисбаланс. Такъв с икономически знак. Публична тайна е, че преди няколко години по настояване на самите руснаци Златев за малко не се прости с поста си шеф на „Лукоил – България”. Тогава зад гърба на енергийния олигарх застана лично президентът на България Георги Първанов. В същото време Валентин Златев е много близък и с премиера Бойко Борисов. Достатъчно е да припомним пламенната защита на Борисов на цените на „Лукойл” на горивата, за да се убедим в топлата дружба между двамата.

Този път обаче Златев залага на друга карта и Борисов може да изпусне властта. Този политически дуализъм обаче, изглежда, ни най-малко не притеснява Валентин Златев, що се отнася до поддръжката на близки дружески отношения и с държавния глава, и с премиера. Отдавна всички родни политически наблюдатели знаят, че шефът на „Лукойл” е
близък приятел на Първанов и често прекарва времето си по трапези с неговия съратник и бивш вътрешен министър от кабинета на Станишев - Румен Петков. Именно този подход на Златев многократно го е спасявал през последните години от „изхвърчане от играта”. Както и за малко не стана още при самата приватизация на „Нефтохим”. Според запознати тогава освен силната мощ зад гърба на родния петролен олигарх, в успеха на начинанието му странна роля изиграва една фирма със същото име като това на „Лукойл"

екип в. "Торнадо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 15197 |05.04.2011 Измамна схема източва от „Арон груп” 1,3 млн. . 20| 18452 |31.03.2011 Чиновници не пускат ново лекарство за рак . 21| 10778 |30.03.2011 Разиграват ни с горивата като в цирк на ужасите . 18| 9191 |28.03.2011 Фандъкова праща жалби на граждани в кофите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads