Реклама / Ads
14| 13102 |31.05.2010 ЪNDERGROUND

"Вида" закопа седмокласниците, тестовете пълни с бисери

.
Десетки хиляди седмокласници и родители останаха като попарени, след като чуха произведението, което учениците трябваше да преразкажат в изпита след седми клас.
 

По регламент тийнейджърите попълниха задължителен тест от 25 въпроса, в които трябваше да покажат знания по литература и български език. В изпита е включен и преразказ на текст, който се предполага, че ще е непознат за учениците. Именно от тук дойде тазгодишната драма за седмокласниците, които се мъчиха над разказа „Вида” от Иван Джуренов. Школниците трябваше да направят преразказ на творбата от името на самата Вида.

В произведението става дума за единствената дъщеря на славянския княз Вулица – Вида, която с красота и хитрост успяла да победи ромеите. Още след обявяване на текста, учители и филолози откровено си признаха, че за пръв път чуват за фолклориста Иван Джуренов, а камо ли за самия разказ, написан в изключително тежък за тази възраст стил. За улеснение на учениците, под текста от МОМН бяха се постарали да преведат на съвременен български език едва 5 от 20-тината архаизми и диалектизми, които се срещат във всяко трето изречение.

Повечето учители и университетски преподаватели бяха категорични, че „Вида” не е най-подходящият разказ за един ученик в седми клас. Професори и асистенти от Алма Матер се обединиха около тезата, че хората, които са правили подбора на текста, си нямат идея как се общува с учениците и дори предположиха, че в образователното министерство има специалисти с минимален преподавателски и педагогически стаж. Това обаче не пречело те да отговарят за тестовете, които са до някаква степен съдбоносни за тийнейджърите.

Според някои от водещите професори и доценти във факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски", „Вида” на Иван Джуренов носи своята стойност, но се намира някъде в периферията на българската литература, което още повече създавало чувството за неадекватно поведение в МОМН. И учители, и университетски преподаватели определиха поредната изцепка в образователното министерство като пълен методически провал. Въпреки критиките си, нито учители, нито професори се надяват от образователното министерство да признаят грешката си. "Всяка година е едно и също - винаги има по някой гаф. Отдавна не си спомням тези конкурсни изпити да са минали без произшествия", каза пред Frognews.bg университетски преподавател.

Непознатите имена и оплетеният текст на свой ред родиха дежурните ученически бисери. Славянското племе северци според един от седмокласниците спокойно може да бъде наречено и северняци. Ромейците тутакси са се превърналия върху белия лист в румънци, та дори и роми, а плененият син на вожда Вулица – Славун – един от седмокласниците директно е преименувал в Слабоум. Някои тийнейджъри са направили асоциация с Баба Вида и на места са добавили по едно „баба” към името на главната героиня. Но безспорно най-голямото попадение е направил седмокласник в Шумен, който е преразказал от името на Вида епизода с показването на истинския й образ пред бойците: „Когато се съблякох, всички ме познаха”.

Извън кръга на шегата форумите за часове гръмнаха с мненията на възмутени родители и ученици. „Как може да изискват от седмокласници да преразказват текст, чийто смисъл трудно могат да разберат. От толкова богата българска литература точно този автор ли е най-подходящ за ученици на тази възраст”. В този дух бяха и повечето постинги в интернет. Недоразумението пък се случи едва две седмици, след като гръмна скандалът с изтичане на информация около матурите.

Не липсват обаче и учители от т.нар. елитни училища, които са на мнение, че именно по-сложните текстове, какъвто безспорно е разказът „Вида”, са най-подходящото мерило за учениците. Според тях ситото трябва да бъде стеснено и в езиковите гимназии да влизат наистина най-подготвените седмокласници.

Всички преподаватели обаче се обединиха около това, че преразказът е много по-уместен вариант като изпитна форма отколкото безсмислените съчинения разсъждения, които школниците трябваше да зубкат буква по буква от готови теми. Въпреки това родители и ученици на настоящите шестокласници вече са заделили парички от семейния бюджет и са започнали трескаво да търсят помощ от частни преподаватели, с които да се готвят за поредния изпит през 2011 г., в който само МОМН си знае каква ще бъде поредната изненада.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 26895 |26.05.2010 Смъртоносен номер на GSM дебне нови жертви . 3| 8545 |22.05.2010 Първокласници се намериха след 26 години . 1| 7122 |19.05.2010 Ейяфятлайокутл - вулканът, който приземи света . 1| 6066 |17.05.2010 Подсъдими „пеят” на съдебни ченгета - пред Темида мълчат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads