Реклама / Ads
7| 8752 |09.02.2013 ЪNDERGROUND

Задава ли се мафиотска война за олимпийската столица?

.
Страхове за кървава гангстерска война обхващат Русия в последните седмици, след като в началото на януари беше убит един от най-влиятелните босове на руската мафия.
 

Сега враговете му от другите мафиотски групировки се впускат в битката за разпределението на неговата „империя”. А значителна част от тази „империя” е разположена в Сочи – градът-домакин на предстоящата след само година зимна Олимпиада, алармира британският вестник „Гардиън”.

Очаквано мнозина протягат ръце към териториите, които дълги години са били владение на Аслан Усоян, по-известен в подземния свят като „Дядо Хасан”. И най-вече тези в Сочи.

Интересът на криминалния контингент към града, който е любимата уикенд-дестинация на президента Владимир Путин, не е никак случаен. Особено след като курортът спечели правото да приеме Зимните олимпийски игри.

Там, където има много пари, неизбежно има и престъпност – за провеждането на Олимпиадата правителството ще вложи 51 милиарда долара.

Руснаците се стичат по плажовете и планинските склонове на Сочи още от времето на Сталин, който е любител на атипичния за страната субтропичен климат в града. Още оттогава държавата налива пари в курорта, пълен с неокласически имения и булеварди, осеяни с палми.

В наши дни Сочи е огромна строителна площадка – 400 високи сгради (хотели и жилищни блокове) се строят в момента. Инвестициите са наистина грандиозни.

Новината за победата в олимпийския конкурс за домакинство обаче донесе на Сочи и пик на престъпността. Най-знаковото убийство беше в края на 2010 година, когато моторист застреля Едуард Какосян – един от най-доверените хора на Усоян.

„Гардиън” цитира анонимен източник от руските служби, според когото до смъртта си Усоян е бил като губернатор на Сочи. Разбира се, самият той не е притежавал нищо на хартия, но в ръцете му е била голяма част от местния бизнес – хотели, ресторанти, барове.

Сега, когато „Дядо Хасан” го няма, положението в Сочи е „затишие пред буря”. Трудно е да се повярва, че няма да има преразпределение на територии, когато става въпрос за толкова много пари.

75-годишният Усоян, който е родом от Грузия, беше застрелян от снайперист на излизане от любимия си московски ресторант. Той е сочен за истински майстор в прането на пари от престъпна дейност.

Покушението му неизбежно доведе до серия от други убийства. Най-напечено е около Ровшан Дзханиев – етнически азер, считан за най-вероятен поръчител на атаката срещу Усоян.  Няколко от най-приближените му хора бяха убити. Самият Дзханиев беше арестуван в азербайджанската столица Баку в опит да бъдат охладени страстите.

Евентуална явна мафиотска война по улиците на Русия би била истинско унижение за правителството. Кремъл работи усърдно, за да убеди руските граждани и света, че руската мафия в цялата й мощ от 90-те години вече е в миналото. Но истината е съвсем друга.

Мафиоти на всякакво ниво се радват на закрила от корумпирани членове на Федералната служба за сигурност. Източник на „Гардиън” дори разкрива как гангстерите съвсем безочливо се измъкват „сухи”. „Често по време на арест на заподозрян престъпник той се обажда на някого и съвсем скоро получаваме нареждане от ръководството да го освободим”, разкрива източникът.

Тарифата за закрила е 300 хиляди долара еднократно на ръка и месечни плащания между 10 000 – 30 000 долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8970 |11.09.2011 Трима Христовци в нарковойна . 15| 8400 |08.05.2011 Цар Киро и Ицо Папата подпалиха война за мешерето . 141| 40816 |28.01.2011 Война за 2 млрд. . 16| 14003 |13.10.2009 Звездна карта или защо Хитлер почна войната, а Джон Ленън бе убит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads